Dylan så sig selv som 'en ung, fed, handicappet dreng': Nu har han opnået den ultimative titel-rekord i tennis

Australske Dylan Alcott blev den første mand nogensinde til at vinde tennissportens Golden Slam.

Dylan Alcott vandt i weekenden US Open-trofæet i kørestolstennis. (Foto: ELSA © Ritzau Scanpix)

Det er de færreste forundt at vinde en Grand Slam-turnering i løbet af sin tenniskarriere.

Selvom en Grand Slam-triumf indiskutabelt er en hæder forbeholdt de få, så er en Calender Slam udelukkende tilegnet de allerypperste i sporten.

En Calender Slam indebærer, at en tennisspiller vinder samtlige Grand Slam-turneringer i det samme kalenderår.

Og så er der en Golden Slam: Alle Grand Slams krydret med titlen som olympisk eller paralympisk mester. Igen alt sammen i samme kalenderår.

Indtil denne weekends finaler i US Open var tennisdronningen Steffi Graf den eneste i verden, der kunne bryste sig af en Golden Slam, efter hun i 1988 vandt samtlige Grand Slam-turneringer og guld ved OL i Seoul.

Nu har hendes gyldne klub fået to nye medlemmer. For i weekenden lykkedes det de to kørestolstennisspillere hollandske Diede de Groot og australske Dylan Alcott at vinde sæsonens femte store triumf.

Steffi Graf (tv.) blev i 1988 den første nogensinde til at vinde en Golden Slam. Nu har Diede de Groot og Dylan Alcott begge gjort hende selskab i den eksklusive klub. (Foto: Scanpix)

Diede de Groot og Dylan Alcottto vandt i 2019 begge en Calender Slam med deres respektive double-partnere. Men i år tog de det hver især til et nyt gyldent niveau.

Dylan Alcott har i hele sin karriere vundet 23 Grand Slam-titler i single og double samt fire PL-medaljer. Men weekendens bedrift var alligevel helt uvirkelig for den ellers sejrsvante stjerne. Det fortalte han efter finalen.

- Tak for at gøre drømmene til virkelighed for en ung, fed, handicappet dreng med en rigtig grim frisure, for jeg kan ikke forstå, jeg lige har gjort det.

- Jeg kan virkelig ikke fatte, at jeg lige har vundet en Golden Slam!

Han fattede dog ganske resolut sin dåseøl, da han blev lykønsket under herresinglefinalen mellem Novak Djokovic og Daniil Medvedev søndag aften dansk tid.

Herefter hældte han hele indholdet i sit nyvundne trofæ, og i bedste bodega-stil tømte det igen i et gedigent tempo til stor glæde for de fremmødte tilskuere.

Du kan se situationen via linket herunder:

Alcott har altid været vant til at sidde i kørestol, men det hindrede ham ikke i allerede som ung at jagte en flot sportskarriere.

Som 16-årig spillede han sig i top-100 i verden i kørestolstennis, mens han i samme periode var den fjerde bedste under 18 år.

Tennis blev herefter sat på pause, fordi Alcott begyndte at spille kørestolsbasketball. Det viste sig, at han også her havde et stort talent.

Han vandt som 17-årig med det australske landshold, Rollers, paralympisk guld i Beijing i 2008 samt sølv i 2012 i London, før han igen i 2014 kastede sin kærlighed over tennis. En kærlighed, som i første omgang fik ham til at sætte pris på sit liv.

Dylan Alcott (til højre) vandt paralympisk guld med det australske kørestolsbasketballhold i 2008 i Beijing. (Foto: Frederic J. BROWN © AFP/Ritzau Scanpix)

Det fortalte han publikum søndag efter sin triumf ved US Open.

- Jeg plejede at hade mig selv så meget. Jeg hadede mit handicap. Jeg gad ikke engang at være her mere, men så fandt jeg tennis. Det ændrede og reddede mit liv.

- Og nu er jeg den eneste mand i alle former for tennis til at vinde en Golden Slam, hvilket er ret fedt, sagde han.

Glæden ved sporten er noget den australske tennisspiller gerne vil give videre til australske unge, der har haft nogle af de samme udfordringer. Derfor startede han i 2017 fonden Dylan Alcott Foundation, hvis formål er 'at hjælpe unge australiere med handicap til at få selvværd og respekt i sport og uddannelse'.

Det er der vist ingen tvivl om, at både Dylan Alcott og hollandske Diede de Groot har styr på med deres Golden Slams i bagagen.

Faktisk var de Groot i år tæt på også at sikre sig en Golden Slam i double. For i 2021 er det blevet til førstepladser i alt undtagen double ved Wimbledon, hvor hun sammen med makkeren Aniek van Koot røg ud i semifinalen.

I alt er det blevet til 24 Grand Slam-sejre i karrieren for Diede de Groot, og hollænderen er kun 24 år.

US Open-triumfen var foruden Diede de Groots to PL-guldmedaljer hendes syvende Grand Slam-sejr i sæsonen på tværs af single og double. (Foto: ELSA © Ritzau Scanpix)
Facebook
Twitter