Murray er tilbage i tennistoppen med en metalhofte: 'Burde ikke kunne lade sig gøre'

Andy Murrays karriere så ud til at få en smertefuld slutning i 2019. Han har siden kæmpet sig tilbage til tenniseliten.

Der var ingen garantier for, at Murray nogensinde ville vende tilbage til verdenseliten. Men det lykkedes. (Foto: JUAN MEDINA © Ritzau Scanpix)

Andy Murray stirrede ned i den mørkeblå bordplade. Hvordan har du det, spurgte en journalist. Den britiske tennisspiller og tidligere verdensetter sugede luft ind.

- Ikke godt, svarede Andy Murray og sagde ikke mere.

Med tårer i øjnene forlod skotten kortvarigt pressemødet ved Australien Open i 2019. Da OL-guldvinderen kom tilbage, fortalte han, at smerter i hans hofte havde voldt ham mange problemer, og at han derfor sandsynligvis ville stoppe karrieren efter Wimbledon samme år. Hvis Andy Murrays krop altså kunne holde smerterne ud så længe.

Efter sit farvel til tennistoppen gennemgik han tre uger senere en omfattende hofteoperation. Der var ingen garantier for, at han nogensinde ville vende tilbage til verdenseliten, og selv tvivlede Murray undervejs. Men det lykkedes. I dag skulle den 34-årige skotte verdensetteren Novak Djokovic i turneringen Madrid Open fem år efter deres seneste møde.

- I teorien burde jeg ikke have nogen som helst chance i kampen. Djokovic er nummer et i verden, og jeg spiller med en metalhofte, så jeg burde ikke have en chance, siger Andy Murray til ATP.

Men Murray er blevet syg og spiller ikke dagens kamp. Det til trods har skotten kæmpet sig tilbage blandt verdens bedste spillere med hofterne fulde af metal, og det er tæt på ufatteligt, mener Peter Bastiansen, tenniskommentator for TV2 Sport. Han har selv fået skiftet to hofter og er fuld af beundring. For frygten ligger altid i baghovedet.

Andy Murray vinker farvel til publikum efter sit nederlag ved Australian Opens første runde til spanske Roberto Bautista Agut. (Foto: Mark Schiefelbein © Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved)

Alle troede, det var slut

Andy Murray er blevet omtalt som spilleren, der satte en stopper 'de tre stores' herredømme. Roger Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic. I 2012 vandt han OL-guld, og i 2013 blev han den første spiller til at vinde mere end én grand slam under Federers, Nadals og Djokovic' ellers uovervindelige storhedstid. For en stund blev 'de tre store' udvidet til 'de fire store'.

Få kunne følge med græsspecialisten Murray, når han foldede sig ud, siger Peter Bastiansen.

- Hans uheld er, at han har spillet på samme tid som Djokovic, Nadal og Federer. Uden dem havde han været husket som en af verdens bedste.

I 2016 var Murray nummer et på verdensranglisten, men samme år begyndte nedturen og de mange skader. I 2018 faldt han ud af top 100, og i 2019 sagde han, at det højst sandsynligt var slut. Og det burde det også have været, husker Peter Bastiansen.

- Det troede alle. Men han har leveret en kæmpe præstation. Jeg kan ikke huske andre idrætsfolk, som er kommet tilbage til verdenseliten efter en hofteoperation af en sådan karakter.

Andy Wimbledon vandt den prestigefulde tennisturnering Wimbledon i 2013 og 2016. (Foto: Andrew Parsons © © Andrew Parsons / Parsons Media / eyevine.)

Andy Murray er ikke tilbage på sit tidligere niveau, men noget der minder om, fortsætter tenniseksperten. Han er aktuelt nummer 78 på verdensranglisten. Men alle troede, det var slut, da Murray bukkede under for smerterne - og nu tre år senere er tennisstjernen tilbage

Til tider kan han dog se hæmmet ud på grund af sin hofte og tabe en kamp på grund af smerter, siger Peter Bastiansen.

- Det burde ikke kunne lade sig gøre. Når du har fået en kunstig hofte, er man meget forsigtig. Det, du er mest bange for, er, at den springer ud af led. Det gør vanvittigt ondt. At Murray har trænet sine muskler op, så de kompenserer for metallet i hoften, er bemærkelsesværdigt, siger Peter Bastiansen.

Han har ikke selv turde bevæge sig ud på en tennisbane siden sine operationer. Og især ikke på et grusunderlag ligesom det, Andy Murray og Novak Djokovic skulle have spillet på i Madrid. Her skrider skoene på det løse underlag, hvilket tvinger benene ud i mærkelige vinkler.

- Én ting er, at du skal træne dine muskler, så de kan holde hoften på plads. Noget andet er det mentale. Hvor meget tør du at give dig på grus? Rent psykisk skal Murray over frygten for, at hoften hopper ud. Du har konstant tanken liggende i baghovedet, forklarer Peter Bastiansen.

Og derfor havde det da også været let for Andy Murray at stoppe karrieren, siger tenniseksperten.

Andy Murray og Novak Djokovic efter et af deres mange opgør. (Foto: GLYN KIRK © AFP or licensors)

'Alle har kæmpe respekt for Murray'

Andy Murray har vundet masser af titler og præmiepenge, men han elsker spillet for meget til at lægge ketsjeren fra sig, har han forklaret i et interview med den britiske avis The Guardian. Han har hyret den tidligere verdensetter Ivan Lendl som sin træner, og ifølge Peter Bastiansen indikerer det, at Murray stadig forsøger at optimere sit spil.

- At Murray går all in, selvom han ved, at han ikke kommer tilbage på sit gamle niveau, er fantastisk. Alle har kæmpe respekt for det, han har gang i. Det er helt utroligt, siger han.

Novak Djokovic stemmer i. Serberen og Andy Murray har mødt hinanden 36 gange, hvor serberen har vundet 25 opgør. I et interview med The Guardian glæder Djokovic sig over, at den 34-årige ketsjeratlet stadig spiller med på højeste niveau.

- Andy Murray er et af de vigtigste navne, vi har. At han stadig konkurrerer er fantastisk med tanke på, hvad han har været gennem de sidste par år. Hans ukuelighed og kampånd er meget inspirerende, siger Novak Djokovic.

Rettelse: Efter artiklens udgivelse er Andy Murray blevet syg og stiller derfor ikke op til kampen mod Novak Djokovic. Artiklen er efterfølgende rettet til.