For en uge siden gemte hun sig i en kælder i Ukraine: Nu er 21-årige Dayana i finalen i Frankrig

Tennisspilleren Dayana Yastremska siger, at støtten, hun har modtaget siden sin flugt fra Ukraine, har hjulpet hende til at nå dagens finale i Lyon Open.

Dayana Yastremska flygtede fra Ukraine i sidste uge. I dag skal hun spille finale i Lyon Open i Frankrig. (Foto: OLIVIER CHASSIGNOLE © Ritzau Scanpix)

Hun faldt til jorden på sine knæ, og tårerne begyndte at trille.

21-årige Dayana Yastremska har de seneste ti dage gennemlevet et surrealistisk sceneskift i sit liv.

I sidste uge sad den ukrainske tennisspiller med sin familie i en parkeringskælder i byen Odesa i Ukraine. Her søgte de ly for krigens rædsler og farer.

I dag – ti dage senere – har hun spillet sig frem til finalen i Lyon Open, hvor hun kan vinde sin første titel i årevis.

En kontrastfyldt virkelighed, som Dayana Yastremska knap nok selv kunne begribe, da det lørdag lykkedes hende at spille sig i finalen med en sejr over rumænske Sorana Cirstea.

På flugt fra krig i sit hjemland står hun nu i sin første finale siden 2020.

- Jeg svæver lidt på en lyserød sky, for jeg har svært ved at fatte, at jeg igen er i en finale efter så lang tid, sagde Dayana Yastremska efter sin semifinalesejr.

- Da jeg på Instagram fortalte, at jeg forlod mit hjem, fik jeg mange beskeder fra franskmænd og resten af verden. Da jeg kom hertil, forventede jeg ikke så stor støtte. Jeg er virkelig taknemmelig. Jeg ved ikke, hvad jeg mere skal sige.

Dayana Yastremska var rørt, da hun skulle sætte ord på sin uventede finaleplads. Hun ligger lige nu nummer 128 på verdensranglisten og har tidligere vundet tre titler i sin professionelle karriere. Senest i 2019. (Foto: OLIVIER CHASSIGNOLE © Ritzau Scanpix)

Fredag den 25. februar – dagen efter Rusland havde indledt en militær invasion i Ukraine – delte Dayana Yastremska en besked og en håndfuld billeder og videoer på sin Instagram-profil.

Dayana Yastremskas forældre havde besluttet at sende hende og hendes 15-årige lillesøster, som også er tennisspiller, ud af landet. Uden forældrene. Og Dayana Yastremska delte videoer af den følelsesladede afsked.

Mens forældrene vinkede fra kysten, steg Dayana Yastremska og lillesøsteren Ivanna ombord på et skib, der fragtede dem til Rumænien.

- Mor og far, vi elsker jer meget. Pas på jer selv. Jeg elsker dig, mit hjemland. Ukrainere, pas på jeres liv, skrev Dayana YastremskaInstagram.

Dayana Yastremska (th.) med armen om sin 15-årige lillesøster Ivanna den 25. februar, hvor de forlod Ukraine med skib. (Foto: Screenshot fra Instagram)

Tre dage senere befandt Yastremska-søstrene sig så i Frankrig til Lyon Open, hvor ingen af dem var kvalificeret, men hvor de begge havde fået et wildcard og en invitation til alligevel at spille med.

Sammen tabte de deres indledende doublekamp og røg ud, men i singleturneringen har Dayana Yastremska været uovervindelig.

Fire sejre i fire kampe har ført hende til finalen.

I semifinalen mødte hun dog hård modstand fra rumænske Sorana Cirstea. Men efter tre tætte sæt og 2,5 times intens tennis kunne Dayana Yastremska kalde sig finalist.

Og det var her hun faldt til jorden på sine knæ, og tårerne begyndte at trille.

I videoen herunder kan du se det afgørende point, der sendte Dayana Yastremska i finalen:

- Jeg læser mange nyheder hver dag. Nogle gange får jeg beskeder om natten, og jeg vågner op og læser om, hvad der foregår. Så jeg sover ikke så ikke så godt her under turneringen. Jeg er træt, når jeg vågner, sagde Dayana Yastremska efter semifinalesejren.

- Men min ånd er rimelig stærk lige nu. Det er også derfor, jeg er i stand til at håndtere alt det her. Jeg er ukrainer, og ukrainere er stærke.

- Hver en sejr er fra nu af dedikeret til mit land. Sammenlignet med, hvad der foregår i Ukraine, har mine sejre ingen stor betydning.

Søndag møder Dayana Yastremska kinesiske Shuai Zhang i finalen i Lyon Open. Kampen spilles klokken 15 og kan ses på TV 2’s kanaler.