Fænomenale Federer gør comeback efter pinefuld knæskade - men har han stadig det, der skal til?

Ved Qatar Open vender Roger Federer tilbage for første gang siden semifinalenederlaget til Novak Djokovic i januar sidste år.

Roger Federer har ikke spillet siden Australian Open sidste år. (Foto: MIKE HUTCHINGS © Scanpix)

Roger Federer mod Rafael Nadal. Say no more.

Tennissporten har været begunstiget med den måske største rivalisering i sportshistorien. En schweizisk elegantier, en gruskonge fra Manacor i Spanien.

Men tiden tikker, desværre, i den gale retning for Federer og Nadal, og særligt førstnævntes fremtid i den absolutte top synes uvis efter over et års pause. To knæoperationer har holdt Federer ude siden semifinalenederlaget ved Australian Open sidste år mod Novak Djokovic, og i denne uge gør schweizeren klar til sit længeventede comeback ved ATP-turneringen Qatar Open.

- Jeg ved godt, at det er sjældent en næsten 40-årig kommer tilbage efter et år ude, og jeg var selv overrasket over, hvor lang tid det tog, men jeg traf ret tidligt en beslutning med mit hold om, at jeg ville bruge den tid, det krævede, og ikke forhaste noget, siger 39-årige Roger Federer, der fylder rundt i august.

Den 20-dobbelte Grand Slam-vinder føler dog ikke, at 'det er slut endnu', lyder det.

- Jeg håber, at jeg er på 100 procent til Wimbledon, og derfra starter sæsonen virkelig for mig. Indtil da ser vi, hvordan det går, siger Roger Federer, som indrømmer, at knæet kommer til at diktere udløbsdatoen på hans glorværdige tenniskarriere.

Nogle husker deres folkeskole-forelskelse resten af livet, andre vil til evig tid mindes første gang de så Roger Federer føre sin elegante baghånd. Klinisk tenniskunst.

Derfor håber Michael Mortensen, tennisekspert hos Eurosport, også, at vi får lov til at opleve nogle sidste små glimt af fænomenale Federer i topform. Han har dog sin tvivl.

- Jeg forventer ikke at se en Federer på sit allerhøjeste niveau. Selvom han er en af verdens bedste tennisspillere gennem tiderne, så er det stadigvæk svært for ham at komme tilbage, når man ikke har været i aktion længe, siger Michael Mortensen til DR Sporten.

Roger Federer (tv.) og Rafael Nadal har mødt hinanden 40 gange i karrieren. 16 gange har schweizeren vundet, de resterende 24 er gået til spanske Nadal. (Foto: MIKE HUTCHINGS © Scanpix)

- Federer er boldvirtuos og lukrerer på at have det her enestående blik for spillet og slå de spektakulære slag, men hvis han bare bliver ét skridt langsommere, så bliver han udstillet, for det kræver, at han er i balance hver gang, han slår til bolden.

Federers store fordel er dog, at konkurrenterne har enorm respekt for den aldrende tennisstjerne, mener Mortensen.

Og han har faktisk gjort det før, Federer. Leveret næsten umenneskelige comebacks.

I 2016 kæmpede schweizeren med en meniskskade i det venstre knæ, men efter seks måneders pause vendte han tilbage som 35-årig og vandt Australian Open året efter. Senere, ved Wimbledon, tog Federer endnu en Grand Slam-titel.

- Jeg har altid været en fyr, der kan spille meget lidt, men stadig spille rigtig godt, sagde Federer dengang.

Federers fokus er ikke udelukkende på rekorder

Det, der startede som en duel, har i dag udviklet sig til en efterhånden mangeårig trekamp mellem Federer, Nadal og serberen Novak Djokovic.

Under skadesperioden har Nadal udlignet Federers Grand Slam-rekord, så de begge nu har 20 trofæer stående hjemme på kaminhylden, og i sidste uge tog Djokovic så Federers rekord for flest uger i toppen af ATP-ranglisten.

- Det Novak og Rafa har gjort er ekstraordinært, siger Roger Federer.

Tennisstjernen mener, at debatten om rekorder er god for sporten, men lægger heller ikke skjul på, at han lige nu fokuserer mere på helbredet.

- Jeg tror, at det er større for dem (Nadal og Djokovic, red.), end det er for mig lige nu, fordi for mig var det også meget vigtigt, jo tættere jeg kom på Pete Sampras' rekord dengang. Når du først har den, prøver du at gøre dit bedste, og det er det, jeg har forsøgt. Men for dem er jeg måske den målestok, Sampras var for mig, siger Roger Federer.

Pete Sampras (th.) var manden, Roger Federer jagten i begyndelsen af sin karriere. I 2009 lykkedes det Federer at overtage rekorden for flest Grand Slam-titler fra sit amerikanske forbillede. (Foto: Str © Scanpix)

Tilbage i 2009 vandt Federer sin første French Open-titel og overgik amerikanske Pete Sampras' rekord på 14 Grand Slam-sejre. Samme år genvandt Federer også positionen som verdensetter fra Rafael Nadal.

- Jeg er i en anden situation i dag. Selvfølgelig vil man gerne beholde alle rekorder, men rekorder er også til for at blive slået. De her gutter er uvirkelige, det ved vi alle. Jeg håber, at de bliver ved. Jeg håber, at de kan opnå alt det, de vil, og at de kigger tilbage uden at fortryde noget.

- Vi ønsker alle at forlade sporten uden at fortryde noget og ud fra det, tror jeg, at vi alle sover godt om natten, siger Roger Federer.

FacebookTwitter