Falsk e-mail fra forsvunden stjerne bekymrer tennisekspert: 'Det er forfærdeligt. Hvad har hun været udsat for?'

WTA mener, at en beroligende besked fra den forsvundne spiller Peng Shuai er falsk.

WTA er bekymret for Shuai Peng. En e-mail har blot gjort forstærket de bange anelser. (Foto: Fred Dufour © Ritzau Scanpix)

- Jeg er ikke forsvundet eller i fare. Jeg har bare slappet af herhjemme.

Sådan skrev kinesiske Peng Shuai i en e-mail til tennisorganisationen WTA. Men direktør Steve Simon er overbevist om, at den beroligende besked fra den tidligere verdensetter er falsk.

Den 35-årige tennisspiller har været forsvundet i snart to uger. Hun beskyldte den kinesiske toppolitiker, Zhang Gaoli, for at tiltvinge sig sex med hende, men siden har hun ikke givet lyd fra sig.

- Erklæringen, der er udgivet af kinesiske statsmedier vedrørende Peng Shuai, forstærker kun mine bekymringer med hensyn til hendes sikkerhed og opholdssted, lyder det fra Steve Simon.

I e-mailen skriver Peng Shuai angiveligt, at 'påstandene om seksuelle overgreb er usande, og at hun ikke er i fare'.

Michael Mortensen var tidligere topspiller og tennistræner og har bevæget sig meget i miljøet. Han har mødt Peng Shuai flere gange og er 'yderst bekymret' på hendes vegne. Han tvivler også på, at beskeden skulle være ægte.

- Det er forfærdeligt. Hvad har hun mon været udsat for fysisk og mentalt? Det er trist. Jeg håber, at der snart kommer noget troværdigt fra hende selv, siger Michael Mortensen, der i dag arbejder som tennisekspert hos Eurosport.

WTA har tidligere lagt pres på Kina og opfordret til, at Peng Shuais påstande bliver behandlet med den største seriøsitet, og at hun ikke bliver censureret. Den slags nationale indblanden har Michael Mortensen også oplevet.

Den 60-årige kommentator har været træner for kinesiske grand slam-vinder Li Na. Han understreger, at de aldrig talte politik, og at hun ikke var underlagt et pres eller var styret af den kinesiske regering. Hun havde dog alligevel et behov for at stå på egne ben.

Ifølge Michael Mortensen skal kinesiske spillere betale en vis procentdel af præmiepengene tilbage til det kinesiske forbund, fordi de har været med til at hjælpe spillerne i deres udviklingsperiode. Den ville Li Na være fri for.

- Hun ville ikke være stavnsbundet af det koncept, som det kinesiske forbund havde. Man kan godt sige, at det var, fordi hun ikke ville kontrolleres, siger Michael Mortensen.

I et opslag på det kinesiske sociale medie Weibo, beskyldte Peng Shuai politikeren Zhang Gaoli for at begå overgreb på hende for tre år siden. (Foto: Jewel SAMAD © Ritzau Scanpix)

Verdensstjernerne blander sig

Den serbiske verdensetter Novak Djokovic kalder Peng Shuais forvinden for chokerende og forfærdelig.

- Jeg har set hende på turen et par gange gennem årene. Jeg håber, at hun bliver fundet, siger han.

Samme besked kommer fra den 24-årige Naomi Osaka, der bruger hashtagget #WhereisPengShuai på det sociale medie Twitter.

- Jeg håber, at Peng Shuai og hendes familie er okay og i sikkerhed. Jeg er i chok over situationen og sender al min kærlighed hendes vej, skriver Naomi Osaka.

Peng Shuai rangerer højt som sportsstjerne i Kina og var den første fra nationen til at toppe verdensranglisten som doublespiller. Hun har tidligere vundet Wimbledon og French Open, men har ikke deltaget i en turnering i 2021.

Kineseren var ifølge Michael Mortensen en vellidt person på tennis-touren, som også var yderst genert, behagelig og hårdtarbejdende. Derfor undrer det ham heller ikke, at tennisprofiler som Naomi Osaka og Novak Djokovic blander sig i sagen.

Den tidligere topsspiller Billie Jean King fra USA er også bekymret for Peng Shuai. (Foto: Billie Jean King/Twitter © Ritzau Scanpix)

- De er bekymrede på Peng Shuais vegne. Hun er en del af tennisfamilien, som rejser rundt på touren sammen. De kender hinanden godt og har den dybeste respekt for hinanden, siger Michael Mortensen.

Michael Mortensen kalder det uheldigt, at Kina ikke er kommet længere, og at det er trist, at man ikke kan sige, hvad man føler uden at blive forfulgt.

- Det er intimiderende for de andre spillere, og du skal virkeligt passe på. Det er trist, for man skal gerne holde politik væk fra sport, så idrætsudøverne kan udfolde sig i den sport, de elsker.