Farcen fortsætter for Djokovic, der bliver smidt ud af Australien

Novak Djokovic skal lørdag til samtale hos immigrationsministeriet i Australien, der har annulleret hans visum.

Novak Djokovic står til at blive sendt ud af Australien. (Foto: MIKE FREY © Ritzau Scanpix)

Da lodtrækningen til grand slam-turneringen Australian Open fandt sted i går, var verdensetteren Novak Djokovic med i bowlen.

Den seneste måned har ellers været et stort vaccinecirkus, hvor serberen først måtte rejse ind i Australien, siden fik frataget sit visum, og for fire dage siden vandt en appelsag, der sikrede ham det stempel, der giver lov til at være i Melbourne, selvom han ikke er vaccineret mod corona.

Det har skabt så store frustrationer i Australien, at der inden årets største grand slam-turnering har været flere politiske diskussioner end historier om toptennis.

Nu får fortællingen et nyt afsnit, fordi Novak Djokovic for anden gang bliver bedt om at pakke sine ting.

Immigrationsministeren Alex Hawke har nemlig en juridisk annulleringsret, der til enhver tid kan rive et udstedt visum over. Og den har han i dag taget i brug.

- Jeg benytter min magt under paragraf 133c stk. 3 af Immigrationsloven til at annullere visum tilhørende Hr. Djokovic, fordi det er i offentlighedens interesse, siger immigrationsminister Alex Hawke i en pressemeddelelse.

Loven giver ministeren mulighed for at annullere et visum af en række årsager, og efter en karrusel af nye udviklinger i sagen om Djokovic, hans manglende vaccine og indrejse i landet, falder det ifølge ministeren nu i offentlighedens interesse, at serberen får annulleret sit visum.

Det er en sag uden sidestykke, erkender Anders Haahr Rasmussen, der er forfatter og tenniskommentator.

- Jeg har aldrig oplevet noget lignende den her farce. Det ser skidt ud for Australien, for Australian Open, for de australske myndigheder, for Novak Djokovic, for tennis. Der er ingen, der vinder, siger han.

Han tror ikke, at det sidste kapitel i sagaen endnu er skrevet, men alligevel ærgrer han sig over, at der så tæt på sæsonens første grand slam-turnering ikke bliver fokuseret på tennis.

- Normalt ville vi snakke om, at Rafael Nadal vandt en optaktsturnering, og at Simona Halep er tilbage på topniveau. I stedet snakker vi om vacciner og australsk grænsepolitik, siger Anders Haahr Rasmussen.

Novak Djokovic har i de seneste dage trænet på tennisanlægget i Melbourne. (Foto: DIEGO FEDELE © Ritzau Scanpix)

Et politisk spil

Med kun tre dage til de første kampe ved Australian Open ligner det nu unægtelig, at Novak Djokovic ikke er i spil til at vinde turneringen for 10. gang i karrieren.

Det kan efterhånden være svært at skabe sig et fuldkomment overblik over de seneste ugers udvikling, hvor Djokovic blev tilbageholdt i grænsekontrollen, placeret på et karantænehotel blandt asylansøgere og siden fik sit visum tilbage.

For tenniskommentator Anders Haahr Rasmussen har der fra begyndelsen været tale om et politisk spil i et land, hvor nedlukningen har været markant og grænserne lukkede.

- Australian Open har fra begyndelsen forsøgt at tilgodese de bedste spillere, hvor de har ledt efter smuthuller og kæmpet for at få Novak Djokovic med, selvom han ikke er vaccineret. Det har skabt intern forvirring mellem de australske myndigheder.

Tenniskommentatoren er af den opfattelse, at Novak Djokovic var i god tro, da han rejste til Melbourne, men han forstår ikke, hvorfor serberen vil være og spille tennis i et land, hvor han er så uønsket.

- Lettere tonedøvt valgte han at lavet et opslag med ’her kommer jeg’ på de sociale medier. Han er ikke altid den bedste til at stikke fingeren i jorden og fornemme, hvad der er det rigtige at gøre, siger Anders Haahr Rasmussen.

For et år siden vandt verdensetteren Australian Open for niende gang i karrieren. (Foto: William WEST © Ritzau Scanpix)

Endnu en appel

Da Djokovic ved indrejse blev tilbageholdt af grænsekontrollen og første gang fik frataget sit visum, blev han tilbageholdt på et karantænehotel.

Med immigrationsministerens personlige annullering står serberen til at blive udvist af Australien.

I hvert fald for nu.

For ifølge tenniskommentator og forfatter Anders Haahr Rasmussen har Djokovic-lejren allerede inden den officielle annullering meldt ud, at de vil appellere kendelsen.

- Og jeg kan kun forestille mig, at det også kommer til at ske. Det gør ham endnu mere upopulær, men det virker nogle gange som om, at det motiverer ham og får ham til at spille endnu bedre, siger Anders Haahr Rasmussen.

Ifølge det australske medie The Age afventer regeringen nu en officiel appel, hvorefter Djokovic vil blive bedt om at møde op til en samtale med immigrationsministeriet lørdag.

Mary Crock, der er juraprofessor ved University of Sydney, mener, at det bliver ’meget, meget svært’ for Djokovic at vinde en appelsag.

Hun siger til mediet New York Times, at det kun kan komme på tale, hvis Djokovic og hans advokater kan bevise, at det ikke længere er i offentlighedens interesse at annullere visummet.

Hvis annulleringen står ved magt, får Djokovic tre års karantæne fra indrejse i Australien.

FacebookTwitter