Følsomme Iga Swiatek kan vinde alle titler: 'En uge uden at græde er ikke en uge for mig'

Iga Swiatek er storfavorit ved tennisturneringen French Open, og hun kan blive en af de bedste nogensinde, mener ekspert.

Iga Swiatek har vundet 28 tenniskampe i træk. Hun er en stjerne i svøb, mener Michael Mortensen. (Foto: Tiziana Fabi)

Tårene er ikke langt væk, når Iga Swiatek går på arbejde.

Den 20-årige polske tennissensation vedkender, at følelserne konstant lurer under overfladen, når hun griber ketsjeren.

- En uge uden at græde er ikke en uge for mig. Jeg græder, når jeg taber, jeg græder, når jeg vinder, siger Iga Swiatek til Eurosport og griner med en grødet stemme.

På det seneste har det hovedsageligt været glædeståre for verdensranglisten nummer et.

Iga Swiatek har vundet 28 kampe og fem titler i træk. Hun er storfavorit til at vinde dette års French Open, når hun i dag går på banen mod ukrainske Lesia Tsurenko.

Polakken bliver hyldet for at have hele pakken. Men for få år siden var Swiatek i tvivl om, hvorvidt tennissporten overhovedet var noget for hende.

Det ændrede sig dog, da hun i år indtog verdensranglistens førsteplads. Polakken var kendt, men nu er hun hypereksponeret. Gennem et tæt samarbejde med sin psykolog har hun lært at tøjle tårene og overvundet det mentale pres fra de massive forventninger.

Iga Swiatek går ind til French Open med en frisk titel i tennistasken. Her ses hun med trofæet fra Internazionali BNL d'Italia. (Foto: FABIO FRUSTACI)

En psykolog som rejsemakker

Iga Swiatek smashede sig for alvor ind i tennisverdens bevidsthed, da hun som 19-årig vandt French Open i 2020. Hun havde ganske vist vundet Wimbledon for juniorer, men polakken havde svært ved at slå sit navn fast. Hjemlandet er ikke rig på tennissucces, hvilket ifølge Swiatek modarbejdede hende som yngre.

- Det var ret frustrerende, for jeg følte, at det var sværere for mig at få succes, siger tennissensationen til The Guardian.

I 2020 gav hun sig selv to år til at finde ud af, om hun skulle fortsætte i tennisverdenen, eller om hun skulle vende tilbage til studierne. Men Swiatek fik succes på tennisbanen, og i april blev hun den yngste verdensetter siden danske Caroline Wozniacki.

Det skyldes ikke mindst, at hun har kunnet arbejde i skyggerne, siger Michael Mortensen, der er tennisekspert hos Eurosport. Swiatek har forstået styrkerne ved at dyrke sin mentale sundhed og hviler i sine følelser.

- Swiatek er åben omkring sine psykiske nedture, men bruger dem på en god måde. 'Når der er pres på dig, er du privilegeret,' tænker hun. Det er ikke et problem. Hun er dedikeret til sin sport og har kvaliteterne, der er karakteristisk for de bedste stjernespillere, siger Michael Mortensen.

Han henviser til, at polakken har sin psykolog Daria Abramowicz som fast rejsemakker. De to ses ofte i dybe samtaler, hvilket Swiatek tilskriver en stor del af sin succes. Før i tiden havde hun problemer med at spille under pres. Det gode spil fra træningen var svært at overføre til kamp, fortæller hun.

- På dette niveau kan alle spille tennis, men ikke alle kan forblive fokuseret eller være mentalt stærk. Så jeg er meget stolt af vores arbejde, og jeg føler, at det har givet mig en masse selvtillid, siger Iga Swiatek til The Guardian.

Af samme årsag er Michael Mortensen ikke bange for, at Swiatek knækker under presset som verdensetter. Hendes mentale styrke adskiller sig fra konkurrenternes.

Iga Swiatek joker med Naomi Osaka efter den polske spillers finalesejr ved Miami Open i April. Swiatek er anderledes end sin japanske kollega, mener Michael Mortensen: "Det er for pengeorienteret omkring Osaka, og hun skaber mange problemer for sig selv. Hun er en gudsbenådet tennisspiller, men fokus er det forkerte sted. Det er vigtigt, at du har faste værdier på og uden for banen, og det har Swiatek," siger han. (Foto: Geoff Burke © USA Today Sports)

Fik det fysisk dårligt efter succes

Swiatek er for eksempel en helt anden type end den tidligere verdensetter Naomi Osaka, der åbent har fortalt om præstationsangst, psykiske nedture og depressioner som følge af sporten. Den polske tennisspiller er anderledes fokuseret på sit spil, vurderer Michael Mortensen.

Han er især imponeret over, at der ikke har været de store udsving i Swiateks karriere siden sejren ved French Open i 2020. Ifølge tenniseksperten er det nemlig typisk, at der kommer en negativ reaktion, når unge talenter vinder en stor turnering. Det husker han fra sin tid som træner for den kinesiske grand slam-vinder, Li Na.

- Da Li Na vandt French Open i 2011, var der en længere periode bagefter, hvor hun koncentrerede sig om andre ting og fik det fysisk dårligt, fordi der kom så stor opmærksomhed. Nogle bliver lidt selvtilfredse, men Swiatek har været god til at imødekomme presset, siger han.

Michael Mortensen nævner flere gange, at han er dybt imponeret over 'mageløse' Swiatek. Han vil ikke spå om, hvor langt den polske tennisspiller kan drive sin karriere, men der venter hende et utal af titler, hvis hun kan forblive skadesfri.

- Vi ser sjældent den samme vinder af de forskellige grand slams, men Swiatek har noget ekstra. Hun har en base i sit spil, så vi vil ikke se udsving i hendes spil. Hun er eneståede og kan vinde alle grand slam-titlerne, siger Michael Mortensen.

Iga Swiatek er sat til at møde Lesia Tsurenko i French Opens første runde i dag klokken 12.