Forsvunden tennisspiller 'har det godt', men om lidt kan hun være væk i 'lang tid'

Peng Shuai har efter flere ugers tavshed fortalt IOC's præsident, at hun er i sikkerhed og har det godt.

I denne weekend er der af kinesiske statsmedier blevet frigivet billeder og videooptagelser af Peng Shuai, hvor overværede en tennisturnering for juniorer i Beijing. (Foto: © via TWITTER @QINGQINGPARIS, Ritzau Scanpix)

Tennisspilleren Peng Shuai meddeler nu efter flere ugers tavshed, at hun er i sikkerhed og har det godt, oplyser Den Internationale Olympiske Komité ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Det er præsidenten for IOC, Thomas Bach, der søndag har været i kontakt med den kinesiske tennisspiller via et videopkald.

- Hun forklarede, at hun er i sikkerhed og har det godt i sit hjem i Beijing, men ønsker respekt for sit privatliv lige nu, skriver IOC i en udtalelse ifølge Reuters.

- Derfor ønsker hun at bruge sin tid med venner og familie lige nu. Uanset hvad vil hun fortsat være involveret i tennis, sporten hun elsker så højt.

Det er første gang, at Peng Shuai giver lyd, siden hun i begyndelsen af november fremsatte anklager om seksuelle overgreb mod en højtstående politiker, tidligere vicepremierminister Zhang Gaoli, i hjemlandet Kina.

DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar, har fulgt sagen og ser ingen grund til, at IOC skulle sprede usande informationer. Han påpeger dog samtidig, at kommunikationen 'virker ekstremt kontrolleret'.

- Peng Shuai får lov til at tale med en repræsentant fra IOC, men det er ikke en naturlig samtale.

- Hvis hun rent faktisk er en fri fugl, ville det virke mere troværdigt, hvis hun også kunne få lov til at agere mere normalt end tilfældet er lige nu, siger DR's Asien-korrespondent.

WTA, kvindernes øverstrangerende tennistour og -forbund, modtog tidligere på ugen en e-mail, hvor Peng Shuai bedyrede, at alt var ok. WTA-direktør, Steve Simon, følte sig dog overbevist om, at beskeden var falsk.

Lørdag begyndte der så at florere videoer og billeder af Peng Shuai, der blev delt af Hu Xijin, chefredaktør på Global Times, som er det kinesiske kommunistpartis officielle avis.

Han skrev, at Shuai snart ville vise sig offentligt, og ganske rigtigt kunne hun 11 timer senere ses på to videoer fra en restaurant i Beijing. Senere kom også videoer, hvor hun deltog i åbningsceremonien til en tenniskamp i Beijing mellem to teenagere.

Peng Shuai (nummer to fra venstre mod højre) til åbningsceremonien på tenniskampen i Beijing:

Med et vinter-OL på vej vil Kina tie sagen ihjel

Der er blot to måneder til, at Kina er værter for vinter-OL, og der er ingen tvivl om, at forløbet med Peng Shuai kommer på et enormt prekært tidspunkt, siger Philip Khokhar.

- De skal finde en løsning, ellers kan det få konsekvenser og vil forstærke billedet af Kina som et land, der har problemer med menneskerettigheder.

Med dit kendskab til Kina, hvad forventer du så bliver det næste udspil fra kineserne?

- Normalt i sager, hvor kendisser forsvinder efter at have kritiseret systemet, dukker de ikke op i lang tid. Jeg tror ikke, at vi kommer til at se meget mere til Peng Shuai i den kommende tid, og jeg tror slet ikke, at der kommer flere frie samtaler med hende, siger han.

  • Følgende billede er blevet offentliggjort af Den Internationale Komité, hvor præsident Thomas Bach søndag taler med tennisspilleren Peng Shuai. (Foto: © GREG MARTIN, Ritzau Scanpix)
  • Lørdag blev Peng Shuai set ved en junior-tennisturnering i Beijing, hvor hun skrev autografer. (Foto: © via TWITTER @QINGQINGPARIS, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Flere lande, heriblandt USA, har talt om en eventuel diplomatisk og politisk boykot af vinter-OL i Kina, og derfor vil den kinesiske regering helst have, at sagen forsvinder hurtigst muligt.

- Jeg tror, at de vil gøre alt for at holde Shuai Peng fra offentlighedens søgelys, siger Philip Khokhar.

Netop den del - at lukke munden på tennisstjernen - har den kinesiske regering ingen skrupler med, lyder det.

- Hvis man har været i Kina, ved man, at det er kommunistpartiet og regeringen, der bestemmer. Alt i sagen tyder på, at Peng Shuai er i en form for husarrest. Hun får lov til at gå ud og se en tenniskamp og ringe til IOC, men det betyder ikke, at hun er en fri person, der kan gå ud og købe en flybillet til Europa lige nu, siger Philip Khokhar, DR's Asien-korrespondent.