Fra ærkefjender til perlevenner? Superstjerners rivalisering er pludselig forandret før Wimbledon-finale

Novak Djokovic og Nick Kyrgios mødes i dag i et finale-opgør, der byder på flere overraskelser.

Nick Kyrgios (tv.) Og Novak Djokovic (th.) mødes i dag i Wimbledon-finalen efter flere års verbal kamp uden for tennisbanen. (Foto: © GLYN KIRK, AFP or licensors)

Når Novak Djokovic og Nick Kyrgios i dag træder ind på græsset til verdens mest prestigefyldte tenniskamp, Wimbledon-finalen, bliver det kulminationen på en årelang rivalisering. En rivalisering, som de seneste år har udspillet sig på ord, men ikke på banen.

27-årige Nick Kyrgios har tidligere udtalt, at Novak Djokovic har en sygelig besættelse af at være vellidt, at hans jubelscener på banen er pinagtige at se på, og at den serbiske superstjerne grundlæggende bare er ’en ulidelig narrøv’.

Verbale stikpiller, som Kyrgios de seneste år har sendt afsted på pressemøder og på Twitter, og som Djokovic har besvaret med, at han 'ingen respekt har for Kyrgios uden for tennisbanen'.

Nu mødes de to temperamentsfulde stjerner så i kamp mod hinanden for første gang i fem år. Endda på den største scene af dem alle, Wimbledon-finalen på Centre Court i London.

Men netop som det lignede et af tennishistoriens mest sprængfarlige opgør talte både Kyrgios og Djokovic pludselig i en forsonende tone på weekendens pressemøder før finalen.

- Vi har faktisk lidt af en bromance (venskabeligt forhold, red.). Vi sender beskeder frem og tilbage til hinanden på Instagram nu, det er lidt underligt, sagde Nick Kyrgios på fredagens pressemøde.

- Og Djokovic sagde faktisk til mig tidligere på ugen: Jeg håber, vi ses på søndag (i finalen, red.).

To af verdens bedste på græs. Men før dette års turnering var Kyrgios' (th.) bedste resultat ved Wimbledon en kvartfinale. Djokovic (tv.) har været i otte Wimbledon-finaler i alt i sin karriere.

En uventet ven i nøden

Men hvordan og hvorfor er Nick Kyrgios, som eller er berømt og berygtet for at opsøge kontroverser, pludselig kommet på bølgelængde med Novak Djokovic efter flere år med verbal mudderkastning?

Svaret er, at de to Wimbledon-finalister har vundet sympati for hinanden, siden Novak Djokovic tidligere i år var i shitstorm og blev nægtet indrejse til Kyrgios’ hjemland, Australien.

Tilbage i januar blev Djokovic udelukket fra grand slam-turneringen Australian Open, da han nægtede at svare på eller udlevere fyldestgørende dokumentation for, om han var corona-vaccineret eller ej

Selvom australske Kyrgios oprindeligt kritiserede Djokovic for sin opførsel under corona, kritiserede han også offentligt de australske myndigheder, da Djokovic blev udvist af Australien.

Kyrgios var en af de få offentlige støtter, og det har Djokovic ikke glemt.

- Da det var virkelig svært for mig i Australien, var han en af de få spillere, der åbent støttede mig. Det er noget, jeg sætter stor pris på. Det respekterer jeg ham meget for, sagde Djokovic på pressemødet før dagens finale.

- Jeg ved ikke, om jeg vil kalde det en bromance endnu, men vi har helt sikkert fået et bedre forhold.

Novak Djokovic blev upopulær i Australien og udvist af landet i januar, men blev modtaget som en folkehelt i Serbien, da han vendte hjem. (Foto: © STEVO VASILJEVIC, Ritzau Scanpix)

På sit pressemøde før dagens finale fortalte Nick Kyrgios, at de to tennisstjerner har holdt kontakten og jævnligt skrevet sammen siden Djokovic’ skandalesag.

- Lige siden jeg var den eneste spiller, som støttede ham under dramaet ved Australien Open, har vi optjent hinandens respekt. Ikke bare på tennisbanen, men i det virkelige liv.

Et festfyrværkeri af følelser i finalen

Selvom det før så iskolde forhold er tøet op, venter der stadig en potentielt rødglødende finale, forsikrer Djokovic. Begge er de nemlig kendt som to iltre tennis-temperamenter i kampens hede.

- En ting er sikkert. Der kommer til at blive et fyrværkeri af følelser for os begge.

Kyrgios og Djokovic står i finalen med to vidt forskellige forudsætninger. Kyrgios er turneringens overraskelse, som har spillet sig frem til sin karrieres første grand slam-finale i herresingle. Han er det evige, til tider forspildte talent, der endelig har fået sit grand slam-gennembrud.

Djokovic er derimod gengangeren. Og rekordindehaveren. Det er hans 32. grand slam-finale, flest af alle herresinglespillere nogensinde. Han er forsvarende mester og kan vinde trofæet på Wimbledons græs for fjerde gang i træk.

Novak Djokovic har vundet Wimbledon seks gange i sin karriere. (Foto: © Andrew Couldridge, Ritzau Scanpix)

Det er regenten mod aspiranten.

Men selvom Novak Djokovic allerede var storfavorit til at vinde årets Wimbledon, inden den første serv i turneringen var sendt afsted, spås Kyrgios langt fra at være chanceløs.

Han har imponeret alt og alle i tennisverden, som en af verdens bedste græsspillere netop nu. Og så har en indbyrdes statistik mod Djokovic, som kun de færreste kan prale af.

To kampe, to sejre. Endda uden at tabe et eneste sæt.

Begge kampe blev spillet i 2017.

I dag krydser de ketsjere igen. I deres vigtigste slagudveksling i karrieren. Venner eller ej.

- Vi har ikke spillet mod hinanden i lang tid. Jeg har aldrig vundet et sæt imod ham. Forhåbentlig bliver det anderledes denne gang, siger Novak Djokovic.

Wimbledon-finalen mellem Djokovic og Kyrgios spilles søndag klokken 15.00.