Fremtidens stjerner i Wozniackis fodspor: Nye tennis-kometer brager frem med raketfart

DR Sporten sætter lup på tre af Danmarks største tennis-talenter.

Caroline Wozniacki har været det seneste årtis altoverskyggende stjerne i dansk tennis. Hendes sejr i Australian Open i 2018 var Danmarks første og hidtil eneste grand slam-titel i singletennis.

Men efter Caroline Wozniacki tidligere i år lagde ketsjeren på hylden, er det ikke længere hende, der skal sætte milepæle for dansk tennis. Tennisdronningen er abdiceret, og nye kræfter står på spring for at blive hendes tronarving.

Men hvem bliver den næste store stjerne?

Sammen med den tidligere professionelle tennisspiller Michael Mortensen, der i dag er tennistræner og tenniskommentator på Eurosport, kigger vi her nærmere på tre unikke danske talenter, der alle har potentialet til en dag at spille grand slams og begå sig på tennissportens allerstørste scene.

Clara Tauson – Grand slam-vinder som 16-årig

Clara Tauson blev historiens yngste danmarksmester, da hun vandt titlen som 13-årige. (Foto: Kenneth Jessen © Sportsfotograf.com)

Clara Tauson, som er niece til den tidligere professionelle tennisspiller Michael Tauson, samlede tennisketsjeren op som seksårig. Og lige siden har hun haft raketfart på som en af sportens største kometer.

Som 13-årig blev hun danmarksmester, som den yngste nogensinde. I 2018 vandt hun U18-EM. Og sidste år vandt hun grand slam-turneringen Australian Open for juniorer og strøg samtidig op på førstepladsen på juniorernes verdensrangliste, som den første danske pigespiller nogensinde.

Hun har allerede fået flere kampe for det danske Fed Cup-landshold, og efter den store succes på juniorniveau tog hun sidste sommer springet til seniorniveau på fuldtid. Nu jagter hun succesen på sportens allerøverste hylde.

Michael Mortensen om Clara Tauson:

Hvad gør hende unik?

- Hun har en meget powerfuld attitude, når hun er i kamp. Hun spiller aggressiv og temperamentsfuld tennis. I den alder er de fleste mest trygge ved at spille sikkert fra baglinjen, men ikke Clara. Hun har en farlig forhånd, gode stopbolde og et godt øje for at komme frem til nettet for at afgøre pointene.

Hvor langt kan hun nå?

- Hun kan nå rigtig langt. Jeg mener, at hun allerede har bevist, at hun kommer til at høre til blandt de 100 bedste i verden. Hun har de spillemæssige kvaliteter til at blande sig helt deroppe og også komme endnu længere op ad verdensranglisten. Men når man først kommer derop, handler det lige så meget om det mentale. Hvordan hun kommer til at reagere og agere, når hun står på den store scene over for de bedste.

Hvad er næste skridt?

- At komme i top-150 i løbet af det næste år. Måske er top-100 heller ikke urealistisk på et år. Så kan hun begynde at komme direkte ind i de mindre WTA-turneringer i stedet for at spille kvalifikationsspil. Og derfra må det i de turneringer være målsætningen at begynde at spille sig i nogle kvartfinaler og semifinaler.

Holger Rune – Verdens bedste juniorspiller mingler med Djokovic og Federer

Holger Rune jagter en placering i top-20 på verdensranglisten i 2022. (Foto: Kenneth Jessen © Sportsfotograf.com)

17-årige Holger Rune fra Charlottenlund er lige så selvtillidsfuld, som han er talentfuld. Og det siger ikke så lidt.

Sidste år vandt han grand slam-turneringen French Open for juniorer og endte året som juniorernes verdensetter. Det gav ham en billet til seniorernes sæsonfinale, hvor han var med som hitting partner for verdens otte bedste spillere. Blandt andet blev det til træningstid med Roger Federer.

Da han blev junior-verdensetter som 16-årig, meddelte Holger Rune sidste år, at han ville droppe juniortennis to år "før tid" og i stedet gå all in på seniorniveau. Beskeden var klar og offensiv: I 2022 vil han være i top-20 på verdensranglisten.

Han vil være en del af eliten. Men faktisk er han det allerede – i hvert fald på træningsbanen.

I flere år har han været en del af det prestigefulde Mouratoglou Tennis Academy i Biot i Frankrig, som drives af Serena Williams' græske træner, Patrick Mouratoglou. Her træner det danske talent med verdensstjerner som Novak Djokovic.

Michael Mortensen om Holger Rune:

Hvad gør ham unik?

- Han er mentalt meget stærk, og han har en utrolig selvtillid. Det er en spiller, der hviler meget i sig selv. Han server fornuftigt og har både en god for- og baghånd. Han er ved at udvikle sig til en spiller, der har alle de kvaliteter, der skal til.

Hvor langt kan han nå?

- Serena Williams’ træner ser hans kæmpe potentiale, og det er virkelig en blåstempling af hans talent. At han er tilknyttet Patrick Mouratoglou giver ham det det perfekte springbræt. Det er verdenselitens træningsmekka, han er blevet en del af der. Hans selverklærede mål er jo top-20. Det er hans mission, og den mission skal nok lykkes. Det har den gjort indtil videre i hans karriere. Hvornår det bliver, er for tidligt at sige, men jeg tror godt, han kan gå hele vejen og blive top 20-spiller. Og hvis man først når derop, kan alt ske.

Hvad er næste skridt?

- Han har lige kastet sig ud i den svære transformationsperiode fra junior til senior. Hvor han som junior havde stor succes og var meget sejrsvant, er starten som fuldtidssenior meget mere ustabil og byder på flere nederlag, når han pludselig møder mere rutinerede spillere på den anden side af nettet. Der er det vigtigt, at han har tålmodighed og ikke lader sig slå ud af, at han ikke længere befinder sig i den stjernerolle, han var i som junior.

Elmer Møller – En baglinje-slider med stjernepotentiale

Elmer Møller er aktuelt blandt de ti bedste i verden i sin årgang. (Foto: Dansk Tennis Forbund © Dansk Tennis Forbund)

Det startede hjemme i bedsteforældrenes have med en omgang stangtennis. Nu jagter 16-årige Elmer Møller et gennembrud på den store tennisscene.

I 2018 vandt han sølv ved U16-europamesterskabet, og i 2019 blev han for første gang udtaget til det danske Davis Cup-landshold.

Sidste år flyttede den talentfulde teenager desuden fra Aarhus til Stockholm for at spille på tennisakademiet Good to Great, der ledes af den tidligere nummer to i verden Magnus Norman.

Elmer Møller er lige nu rangeret blandt de ti bedste spillere i verden fra årgang 2003.

Michael Mortensen om Elmer Møller:

Hvad gør ham unik?

- Han er en rigtig slider. En decideret baglinjespiller, som lukrerer på sin hurtighed og sin sikkerhed i returneringerne. Han er god til at læse spillet. Og han er god både på hardcourt og grus. Han er en spændende spiller.

Hvor langt kan han nå?

- Jeg tror, han kommer til at etablere sig som en professionel ATP-spiller, der også kan spille med i grand slams. Han kan både blive en top-200- og en top-100-spiller. Og det kan også sagtens være, at han overhaler de andre danske talenter indenom og når endnu højere op end dem. Men er han er stadig så tidlig i sin udvikling, at det er svært at sige præcis, hvor han kommer til at lande.

Hvad er næste skridt?

- Han skal gøre sig bemærket og levere gode resultater i juniorernes grand slams, ligesom Clara Tauson og Holger Rune har gjort det. Det er vigtigt, at man markerer sig som juniorspiller i grand slam-sammenhæng, så man får noget profilering i forhold til sponsorer.

- Det er utrolig dyrt at rejse rundt som tennisspiller, især hvis man vil bryde igennem på seniorniveau og have sine trænere til at rejse rundt sammen med sig. Derfor bliver man nødt til at bruge de her junior-grand slams som et udstillingsvindue. Det er der, alle agenter og sponsorerne er.