Galt eller genialt? Verdensstjerne opfordrer til radikal regelændring

Den norske tennisspiller Casper Ruud ville fjerne andenserven, hvis han måtte bestemme én regelændring.

Casper Ruud har haft en svær start på 2023-sæsonen. (Foto: © Geoff Burke, Ritzau Scanpix)

Vil man helst se to duellanter tæske bolden over nettet i flere minutter ad gangen eller ét perfekt slag med over 200 kilometer i timen, der blæser forbi modstanderen?

Serven har altid været et afgørende element i tennis. Og misser man den første, har man et forsøg mere, andenserven.

Men skal det nødvendigvis være sådan? Ikke hvis det står til den norske tennisstjerne Casper Ruud. Kunne han ændre én regel i spillet, ville det være antallet af server.

- Kun én serv. Det er ikke en nem forandring, men det er noget, der kunne lade sig gøre. Nogle gange, især på hurtige baner, føler jeg, at det bliver for nemt at vinde, når det er din tur til at serve, sagde Casper Ruud på et pressemøde tidligere på måneden.

En fundamental ændring i spillet, som uden tvivl ville tilgodese bestemte spillertyper frem for andre. Det er nok ikke sikkert, at rekordindehaveren John Isner ville kunne notere sig for over 14.000 serveesser i karrieren, hvis han havde været tvunget til at serve mere konservativt og uden en andenserv som sikkerhedsnet.

Casper Ruud tror på, at det ville føre til flere boldudvekslinger mellem spillerne, hvis andenserven blev sløjfet. En tendens han foretrækker over de mange serveesser.

Det er dog ikke alle, som er helt på linje med nordmanden. Discoverys tenniskommentator Michael Mortensen trækker en smule på smilebåndet over forslaget.

- Det minder lidt om fodbold i skolegården, hvor man sagde "du må ikke tyre". Det bliver lidt patetisk, siger han.

- Jeg kan godt se det fra hans side, at det ville være en fordel, når han spiller mod nogen af de hårdtservende spillere. Der hvor han måske har en svaghed er jo netop i sin serv og ikke mindst andenserven.

Svær norsk sæsonstart

Casper Ruud havde en flyvende sæson i 2022, hvor han blandt andet spillede sig i to grand slam-finaler og var på nippet til at stryge op som nummer ét på verdensranglisten. Det nye år har dog foreløbigt vist en noget vingeskudt nordmand.

Han har endnu ikke vundet to kampe i træk og med grussæsonen lige om hjørnet, Ruuds favoritunderlag, ville tiltaget om at fjerne andenserven passe som fod i hose.

Gruset er det langsomste underlag, hvor serven har allermindst betydning. Og havde man kun én serv at gøre godt med, ville nordmanden være godt stillet.

Michael Mortensen betragter dog mest nordmandens udtalelse som et udtryk for sæsonens foreløbige niveau.

- For mig er det et svaghedstegn at komme med sådan en udtalelse. Det klæder ikke en spiller i top-5. For tennisverdenen som helhed ville det være et kæmpe tab. Det er en grundlæggende del af spillet, og man har jo forskellige kvaliteter afhængig af, hvem man er, siger Michael Mortensen.

Casper Ruud tabte i juni sidste år finalen i French Open til Rafael Nadal. I september nåede nordmanden også finalen i US Open, hvor det igen blev til spansk triumf, da Carlos Alcaraz vandt. (Foto: © Michel Euler, Associated Press)

pressemødet, hvor Casper Ruud blev spurgt ind til regelændringen, blev han også bedt om at forholde sig til, hvad en spiller som John Isner, verdensrekordholderen af serveesser, ville mene om et sådant indgreb.

- Han ville stadig have den bedste serv, selvom de tog en af dem væk, men så kunne vi se, om spillerne turde satse alt på et es, eller om de bare forsøgte at få det inden for spilleområdet, lød svaret.

- Generelt tror jeg, at det ville have ført til flere boldudvekslinger mellem spillerne. Det er i hvert fald noget, jeg hellere vil se.

At det skulle gavne tennissportens underholdningsværdi at ændre servereglerne, som Casper Ruud foreslår det, køber Michael Mortensen ikke.

- Han har haft det svært i år, og jeg tror, der foregår mange ting for Casper Ruud efter den formidable sæson, han havde sidste år. Der er sikkert et kæmpe pres på ham, og han leder sikkert efter forklaringer på, hvorfor han ikke har opnået de resultater, han selv og omgivelserne forventer.

- Hvis vi var en flue i omklædningsrummet på ATP-touren, og snakken gik på det her, så ville de andre spillere altså bare grine af ham.