Gigtforeningen: Et aktivt liv og medicin kan holde Wozniacki på toppen

Caroline Wozniacki er én af de cirka 50.000 danskere, der lever med leddegigt.

Caroline Wozniacki fortalte torsdag, at hun er blevet diagnosticeret med leddegigt. (Foto: Vincent Thian © Scanpix)

Efter nederlaget til Elina Svitolina i sæsonfinalen åbnede Caroline Wozniacki op for noget, der har fyldt meget i den danske tennisstjernes liv de seneste måneder. I sommer blev hun nemlig diagnosticeret med leddegigt.

Caroline Wozniacki er dog ikke den første eliteatlet i historien, der kæmper mod en gigtsygdom.

Tennisspilleren Venus Williams fik spoleret en stor del af sin sæson i 2011, da hun blev ramt af den kroniske gigtlidelse Sjögrens Syndrom.

Historiens måske bedste ishockeyspiller, canadiske Wayne Gretzky, har leddegigt, og fra de mere hjemlige breddegrader har fodboldspilleren Andreas Laudrup været nødsaget til at indstille karrieren som følge af leddegigt.

Cirka 50.000 danskere lever med leddegigt, fortæller direktør for Gigtforeningen, Mette Bryde Lind, og med de muligheder, som lægevidenskaben tilbyder i dag, så er det gode muligheder for at kunne leve et normalt liv med sygdommen.

- Leddegigt er en kronisk, autoimmun sygdom, hvilket vil sige, at det er kroppen, der går til angreb på sig selv. Man ved ikke, hvorfor den bryder ud, men pludselig kan man blive angrebet.

- Hvis man bliver hurtigt diagnosticeret og får den rette medicin, så er der i dag rigtig gode muligheder for, at man ikke ’æder’ sine led, som den her betændelsestilstand gør ved kroppen, siger Mette Bryde Lind.

Skal holde sig aktiv

At Caroline Wozniacki er eliteatlet, og dermed stresser sin krop til det yderste, er ikke nødvendigvis en ulempe, hvis man har leddegigt.

En af de vigtigste ting for at holde sygdommen nede er nemlig bevægelse og omtanke, fortæller Mette Bryde Lind, som dog ikke kender direkte til Caroline Wozniackis gigt og derfor udtaler sig generelt.

- Caroline Wozniacki er en topatlet i exceptionel god form, og det kan godt være en fordel. Hun er vant til at bevæge sin krop og tage hensyn. Men der kan også ligge en meget stor stressfaktor i at skulle yde på det niveau, som hun gør.

- Man ser topatleter, der kan holde sig på toppen, selv om de har leddegigt, men man ser også, at andre er nødt til at stoppe karrieren, fordi sygdomsudviklingen kræver nogle særlige hensyn, siger hun.