Gyldent dansk tennisår: Wozniacki baner vejen for sine danske afløsere

Den danske tennisstjerne skrev historie med sejren i Australian Open. Snart kan en ny generation stjæle rampelyset fra Wozniacki.

Lørdag den 27. januar faldt Caroline Wozniacki til jorden efter triumfen ved Australian Open efter en dramatisk finale mod rumæneren Simona Halep.

Sejren var produktet af mere end et årtis dedikeret arbejde, der kulminerede grand slam-sejren i Grand Slamoptræden nummer 44.

11 år er gået siden danskerens debut i en grand slam. En tid der har gjort Wozniacki til en fast del af toppen i international dametennis. Men også en tid, der har været med til at ændre tilgangen til det at satse professionelt på tennis i Danmark.

For selvom den store historie i år har være Wozniackis sejr ved Australian Open, så har 2018 budt på meget mere international succes for dansk tennis. En succes af den kaliber, der peger ind i fremtiden.

I april måned stak 14-årige Holger Rune og 15-årige Clara Tauson for første gang hovederne frem på de danske seniorlandshold.

Mens det blev til samlet nederlag for det mandlige danske Davis Cup-hold mod Egypten, kunne den 14-årige debutant Holger Rune sole sig i opmærksomhed efter en imponerende debutantsejr mod en seks år ældre modstander.

Senere på måneden var den ét år ældre Clara Tauson med flere imponerende singlesejre en af hovedarkitekterne bag den danske oprykning i kvindernes landsholdsturnering, FED-Cup. Begge præstationer blev fulgt fra sidelinjen af sportschefen i Dansk Tennis Forbund, Jens Anker.

- Det har været en imponerende sæson. For mig at se har dansk juniortennis lige nu et kæmpe potentiale. De her spillere er nogle, vi kan få glæde af i dansk tennis de næste mange år.

- Der er også en gruppe spillere lige under Clara og Holger, der kan blive løftet med op og gøre bredden af danskere i international tennis større, end vi længe har set, lyder det fra sportschef Jens Anker i Dansk Tennis Forbund.

Alt efter spillernes individuelle prioriteringer kan Australian Opens juniorudgave i slutningen af januar måned næste år have deltagelse af 3-4 danske spillere.

Så mange er ikke set siden årgangene med Kristian Pless og Eva Dyrberg. To spillere, der i starten af 00´erne lykkedes med at etablere sig i verdens top-100.

Wozniacki som inspirator

15-årige Holger Rune har allerede etableret et setup, der i høj grad minder om en professionel tilværelse. Et agentfirma varetager hans kommercielle interesser, han er tilknyttet det anerkendte Mouratoglou akademi i Paris, og derudover er kalenderen fyldt op med rejser verden rundt.

På verdensranglisten for juniorer op til 18 år rangerer han som nummer 53, hvilket gør ham til den bedst placerede spiller i verden fra årgang 2003.

- Det har været et vildt år, debut på det danske landshold og mange turneringssejre. Spillemæssigt har jeg udviklet mig så meget, at jeg føler mig i stand til at vinde alle de turneringer jeg træder ind i, lyder det fra Holger Rune.

Den store succes i årets løb betyder, at han er kvalificeret til næste sæsons juniorudgaver af de fire Grand Slamturneringer.

Holger Rune er et sjældent lyspunkt i en svær tid for dansk herretennis. I mere end ti år har Danmark ikke haft en mandlig spiller etableret blandt verdens 100 bedste.

Derfor har Holger Rune ikke på samme måde som Clara Tauson friske fodspor at følge i. Men selvom herre- og dametennis er to forskellige størrelser, så har han ladet sig inspirere af den dedikation, Caroline Wozniacki har udvist i jagten på international succes.

- Hun har arbejdet sindssygt hårdt for at bliver verdens bedste, hvilket i sig selv er inspirerende. Det, at hun er dansk, gør selvfølgelig noget ekstra. Men skal jeg opnå samme succes er det mig selv, der skal levere arbejdet. Derfor handler min dagligdag ikke om andet end mit eget arbejde.

- At være dansk i en global sport gør, at du ofte rejser alene uden en stor gruppe landsmænd. For mig er det bare fedt, jeg kan være Holger fra lille Danmark og fokusere på mig selv og ikke behøver indordne mig som en del af en gruppe, fortæller Holger Rune.

Mens Clara Tauson har sin far helt tæt på dagligdagens arbejde med tennis er det for Holger Runes vedkommende mor Aneke Rune, der er med i alt fra træning og logistik til rejseplaner.

For selvom præmiepengene ikke ruller ind på familiernes bankkonti, har de allerede satset stort i jagten på international succes forklarer sportschef i Dansk Tennis Forbund Jens Anker.

- Holger og Clara ser ikke Danmark og janteloven som deres legeplads, det er verden de sammenligner sig med. De sætter baren meget højt og tænker ikke over, hvad andre tænker om dem.

- Det hjælper dem i deres ambitiøse mål, hvor det ikke handler om ranglisteplaceringer, men i højere grad om udvikling og om at blive en bedre tennisspiller, forklarer Jens Anker.

Udover at yde økonomisk støtte til spillernes store rejseaktivitet forsøger Dansk Tennis Forbund at bidrage med rådgivning om turneringplanlægning, trænertilknytning og senest har Team Danmark genoptaget støtten til dansk tennis netop på grund af de ekstraordinære præstationer Clara Tauson og Holger Rune har leveret.

Tausons tålmodighed er formlen på succes

Clara Tauson kvalificerede sig til sæsonfinalen for juniorer og opnåede her en tredjeplads, samme placering som hun slutter året på verdensranglisten for juniorer op til 18 år.

Den succesfulde sæson betyder, at den 15-årige KB-spiller i næsten sæson bliver belønnet med en række Wild Cards til de voksnes WTA-turneringer. Der går dog lidt inden vi for alvor ser hende indlede jagten på Wozniacki.

- Clara har potentialet til at gå i Wozniackis fodspor, det er der ingen tvivl om. Årsagen til det er, at hun og folkene omkring hende fra hun var otte år har truffet mange rigtige beslutninger.

- Beslutninger, der hele tiden har handlet om hendes udvikling som spiller, hvor resultaterne ikke har haft betydning for valgene. Eksempelvis valgte hun at spille skumtennis længere tid end nødvendigt, fordi det gav ro til at udvikle teknik.

- På samme måde gælder det nu om ikke at kaste al fokus på voksentennis, men kombinere de ting hun udvikler i de store juniorturneringer med den erfaring, hun kan få i de voksenturneringer, hun næste år deltager i. Med andre ord, gøre overgangen fra junior- til seniortennis glidende og ikke brat, forklarer Jens Anker.

Både Clara Tauson og Holger Runes næste store mål er Australian Open for juniorer. En turnering der spilles i anden uge af de voksnes udgave af årets første Grand Slamturnering.

Det er her Caroline Wozniacki skal forsøge at forsvare titlen fra 2018. Og måske det er her Holger Rune og Clara Tauson tager endnu et skridt i arbejdet på at blive Wozniackis afløser i toppen af international tennis.

Facebook
Twitter