Had ham, elsk ham. Djokovic er i endnu en grand slam-finale: 'Han kommer til at slå Federer og Nadals rekord'

Novak Djokovic kan vinde karrierens 18. grand slam-trofæ, når han søndag møder Daniil Medvedev i Australian Open-finalen.

Djokovic' sejr i semifinalen over Aslan Karatsev var serberens bedste kamp ved Australian Open i år, mener tennisekspert Michael Mortensen. (Foto: JAIMI JOY © Scanpix)

Novak Djokovic er tennissportens Moses.

Han deler vandene, serberen.

For når en verdensstjerne toner frem som vaccinenægter, vegetar og ovenikøbet har hang til at overdramatisere, klør det i fingrene hos mange tastaturkrigere. Kradse, kradse.

Én ting kan selv de mest indædte modstandere af 33-årige Djokovic imidlertid ikke fornægte, og det er evnerne med en tennisketcher.

Lige siden Novak Djokovic i 2008 vandt sin første af i alt 17 grand slam-titler, har han huseret i den absolutte verdenstop, og nu står han igen, igen lige der, hvor det hele startede - i en finale ved Australian Open.

Søndag morgen klokken 9.30 dansk tid skal han op mod russeren Daniil Medvedev. Djokovic' ottende finale i Melbourne. Samtlige har han vundet.

- Djokovic er fuldstændig klinisk, når presset er allerstørst. Det er en uhyre sjælden egenskab. Man kan næsten se i hans blik, hvordan han sporer sig ind og siger til sig selv 'okay, nu er det NU, jeg skal bevise, at jeg er den forsvarende mester', siger den tidligere professionelle tennisspiller Michael Mortensen, der i dag er tennistræner og kommentator på Eurosport.

- Det er dér, han træder i karaktér. Det kendetegner de allerbedste. De kan bare det der.

Novak Djokovic (tv.) og Daniil Medvedev (th.) har mødt hinanden syv gange tidligere. Fire gange har serbiske Djokovic trukket det længste strå, men ved deres seneste møde til sæsonfinalen i fjord vandt Medvedev overbevisende i to sæt. (Foto: DAVID GRAY © Scanpix)

Novak Djokovic' vilde finale-statistik down under har da også fyldte i optakten.

- Det giver selvfølgelig mere selvtillid op til kampen og på banen at vide, at jeg aldrig har tabt en finale eller semifinale, siger Novak Djokovic ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Hvert år er anderledes, men det betyder noget for mig. Måske også for mine modstandere, men det har helt sikkert en positiv effekt på mig.

I 2011 havde Novak Djokovic sin længste stime af sejre. 43 blev det til. Og tennisstjernen spiller ligeså godt i år som dengang, mener Michael Mortensen. Serberen har dog også vist både tænder og temperament ved dette års Australian Open:

Med 20 sejre i træk er søndagens modstander, Daniil Medvedev, også flyvende, og deres tidligere møder bør give ham tro på tingene. Så sent som i november slog han Djokovic i sæsonfinalen.

- Medvedev er bare så solid. Jeg har også hørt ham blive kaldt en skakmester på grund af hans evne til at placere sig rigtigt på banen, og det er rigtigt nok. Han er helt sikkert en meget klog tennisspiller, siger Djokovic.

Federer og Nadal bør kigge sig over skulderen

Selvom Daniil Medvedev kan lune sig ved tankerne om det seneste møde med Djokovic, ved han godt, at han skal træde varsomt.

Der skal en absolut toppræstationon til, hvis han skal hæve sit første grand slam-trofæ.

- Jeg kan godt lide, at der intet pres er på mig, fordi Djokovic aldrig har tabt i de otte finaler, han har været i ved Australian Open. Alt pres er på ham. Der her med at nå Federer og Nadal, sagde Medvedev efter sin semifinalesejr over grækeren Stefanos Tsitsipas.

- Jeg håber, at jeg bare går ud og spiller mit bedste tennis. Jeg har vist, at jeg kan vinde over store navne, hvis jeg spiller godt. Så det er mit hovedfokus. Han har mere erfaring, men han har også mere at tabe end mig, sagde russisk Daniil Medvedev.

Her har russeren fat i to væsentlige pointer, hvis man skal tro Michael Mortensen. Medvedev skal næppe forvente en offday fra Djokovic. Serberens bundniveau er uhyggeligt, mener tenniskommentatoren. Væk ham klokken tre om natten, kast ham ind i en kamp og han vinder den.

Det andet, kommentaren om Roger Federer og Rafael Nadals rekord med 20 grand slam-titler, fylder også meget hos den ottedobbelte Australian Open-vinder.

- Hans målsætning er at slå deres rekord, og det har han også mulighed for. Nadal er lige på falderebet, der kommer flere og flere gode spillere, men Djokovic har stadig det her stabile og høje bundniveau, han kan spille på, siger Michael Mortensen.

- Novak Djokovic kan vinde grand slam-titler på alle underlag. Jeg tror personligt også, at han kommer til at slå de to gutter.

Kampen mellem Novak Djokovic og Daniil Medvedev begynder klokken 09.30 dansk tid og kan ses på Eurosport 1.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter