Her er Wozniackis tre nøgler til US Open-triumf

Danskeren har ifølge sin tidligere træner bedre chancer end nogensinde for at vinde en Grand Slam.

To finaler og dertil tre semifinaler. Det er et faktum, at US Open i New York er og bliver Caroline Wozniackis favorit-Grand Slam. Det var her hun for alvor slog sit navn fast, da hun som 19-årig i 2009 nåede finalen, og det var her hun efter en svag periode igen trådte op på den store scene i 2014, da hun ligeledes nåede frem til finalen.

Den gode historik er dog langtfra den eneste årsag til, at der er store forventninger til danskerens præstation ved årets sidste Grand Slam, der sættes i gang mandag eftermiddag. 2017-sæsonen har, hvis man ser bort fra finalenederlag i seks af seks finaler, været en stor succes. Den danske tennisstjerne er tilbage i top-5 i verden, den eftertragtede sæsonfinale i Singapore er indenfor rækkevide, og spillet på banen har været nyskabende i en grad, så modstanderne har genfundet respekten for den tidligere nummer 1 på verdensranglisten.

Netop modstanderne er anderledes end de to tidligere finalemodstandere i US Open. 2009-modstanderen Kim Clijsters har indstillet karrieren, mens 2014-modstanderen Serena Williams er ude med graviditet. Amerikanerens fravær åbner døren på klem og giver et bredt felt af kandidater til titlen i New York. Et felt, hvor alle kan gå hele vejen, og det i høj grad er evnen til at ramme formen perfekt, der afgør udfaldet på USTA Billie Jean King Tennis Center i bydelen Queens i New York.

Derfor har DR Sporten spurgt Caroline Wozniackis tidligere træner og nuværende tennisekspert Michael Mortensen, hvilke tre elementer i danskerens spil han ser som afgørende i forhold til muligheden for at stryge til tops i New York.

(Foto: Foto: scanpix © DR Grafik)

- Caroline Wozniackis serv er efter min overbevisning bedre end nogensinde. Der er kommet den snært og kant i den, som jeg tidligere har manglet. Når det er sagt, så har der også været udsving i sæsonen. Udsving der koster partier, sæt og kampe. I en Grand Slam er det nødvendigt at minimere disse udsving, da modstanden her er hårdere end nogen anden turnering. Kan Caroline finde den bedste udgave af denne sæsons serv frem over 14 dage, så er hun et stort skridt på vejen, da hun dermed også vil eliminere det, der tidligere var et decideret svagt punkt, lyder det fra Michael Mortensen.

(Foto: Foto: scanpix © DR Grafik)

- Det har været og er fortsat et af Carolines varemærker. Det nye element i konteksten er, at rivalerne til titlen må siges at serve bedre end nogensinde. Garbine Muguruza og Karolina Pliskova eksempelvis server med en saft og kraft, som kun Serena Williams kan overmatche. Det sætter nye standarder for, hvad man som modstander skal være i stand til for at kunne bryde sine modstandere. Med andre ord er det niveau Caroline eksempelvis udviste i forhold til returneringer i perioden, hvor hun blev nummer 1 i verden ikke længere nok. Der skal bygges på, da rivalernes spidskompetencer kun er blevet bedre siden dengang, siger Michael Mortensen.

(Foto: Foto: scanpix © DR Grafik)

- Et område jeg vil mene, at Caroline er verdens bedste på, hvilket antallet af sejre i sæsonen og evnen til at vinde kampe bedst af 3 sæt også understreger. Det kan lyde banalt, men det handler om at vise sine styrker, når det er påkrævet. Det handler om planlægning og kulmination. Når Caroline bliver presset af tungtslående modstandere, skal hun være i stand til både at udfordre dem på power, men samtidig løbe længere og nå flere bolde end modstanderen. For uagtet at Caroline er blevet en mere komplet spiller, så er der stadig spillere, der har mere power. Derfor må Caroline kompensere på andre områder, her er bevægelsen på banen i al almindelighed og den generelle fysik i særdeleshed altafgørende for hende, lyder Michael Mortensens vurdering.

Glimrende generalprøve

Optakten til sidste års US Open var for Caroline Wozniackis vedkommende præget af svingende resultater og skader. Det til trods opnåede danskeren en nærmest sensationel semifinaleplads i New York. Dette års optakt har, på papiret, været det modsatte af sidste sæsons. Først en finaleplads i Toronto, dernæst kvartfinale i Cincinnati. En god bunke kampe til at spille sig ind på underlaget hard court i Nordamerika, inden ugen op til US Opens start bruges i New York på træning og tilpasning. Den gode optakt får Michael Mortensen til at spå følgende om danskerens resultat de kommende uger:

- Det er den turnering, hun skal vinde, hvis hun skal vinde en Grand Slam-turnering, og som jeg ser det, så har hun to år tilbage til at gøre det. Det er meget muligt, at det sker i år.

Han understreger, at feltet af favoritter grundet Serena Williams fravær er tæt og stort. Dog har han en ekstra god fornemmelse, når han skal vurdere Caroline Wozniacki. En fornemmelse, der kommer fra de mange kampe, danskeren har spillet i denne sæson, og ikke mindst måden hun har spillet dem på.

- De små detaljer vi har set Caroline vise frem i turneringerne i form af slice og stopbolde. Hun er begyndt at variere sit spil mere, end hun har gjort tidligere. Det gør, at hun kommer op i hovedet på sine modstandere, hun har genvundet respekten, hvilket giver nogle fordele, da de ikke tør angribe dig på samme respektløse måde, forklarer Michael Mortensen.

Evnen til at turde med udgangspunkt i den solide base er nøglen til dansk succes i New York. Skulle det lykkes at nå hele vejen til finalen, vil det være karrierens tredje i Grand Slam-regi, alle i New York. Netop den historik kan også spille en medvirkende faktor, da publikum på Arthur Ashe Stadium, verdens største tennisarena, er kendt som et medlevende et af slagsen, der i høj grad ynder at hylde de spillere, de husker. Og billedet af en blond dansk teenager med et stort hvidt smil, der grædende modtog tabertrofæet en varm septemberaften i 2009, står stadig tydeligt på mange amerikanske tennisfans' nethinder.

- Det er vigtigt i de her kampe, at hun udviser mod. Hun skal vise, at 'det her er min bane, det er mit domæne her i New York'. Den attitude elsker publikum, det kan skabe den magiske stemning, der gør det hele lidt lettere. Caroline er en charmerende person, der gennem mange år har investeret i at blive ”amerikaner”. De kan godt lide hendes væsen. Og at hun dater en amerikansk basketballspiller, gør ikke begejstringen mindre, forklarer Michael Mortensen.

Caroline Wozniacki møder i første runde af US Open Mihela Buzarnescu fra Rumænien, der ligger nummer 133 i verden. Det er første gang, at de to møder hinanden. Kampen afvikles i dag mandag som nummer fire efter klokken 17.00 dansk tid.