Holger Rune kæmper med et mareridt, og tennisstjernen skal 'tænke sig godt om'

Den 19-årige dansker har spillet for mange kampe og ser træt ud inden kvalifikationen til Indian Wells, mener tennisekspert Peter Bastiansen.

Den 18-årige dansker har blot vundet én kamp i en hovedturnering i 2022. Seks gange er det blevet til nederlag. (Foto: JAMES GOURLEY © Ritzau Scanpix)

- Intet mareridt varer evigt, og det er på tide for mig at vågne op.

Holger Rune er udmærket klar over, at han har servet 2022 forfærdeligt i gang. Det udpensler tennisspilleren på sin Instagramprofil.

Den 18-årige dansker har blot vundet én turneringskamp og tabt seks ketsjeropgør. Lutter 'skuffelser og forgæves anstregelser', lyder det fra hovedpersonen selv.

- Dårlig planlægning, forkert indstilling, og de forkerte beslutninger på og udenfor banen. Alle de gode intentioner fejler, og al det gode arbejde munder ud i ingenting, skriver Holger Rune.

Verdens 83. bedste tennisspiller afslutter beskeden med, at det er tid til at komme ind i kampen. Han ved, at han skal vågne op.

Det får han chancen for i nat. Holger Rune møder Mitchell Krueger i kvalifikationen til turneringen Indian Wells i Californien, USA. Amerikaneren er nummer 164 på verdensranglisten. På papiret en ladsiggørlig modstander. Men ikke for Holger Rune.

Det mener Peter Bastiansen, der er tenniskommentator for TV2 Sport.

- Tager du Holger Runes øjeblikkelige form i betragtning, er alle kampe svære. Det er en mand uden den helt store selvtillid, siger den tidligere tennisspiller.

- Det er tankevækkende, at han selv er bevidst om sin dårlige planlægning.

Programmet har været 'skævt'. Peter Bastiansen hentyder til, at han har set en træt version af Holger Rune, som har spillet for mange kampe i et usammenhængende program. Skaden er endnu ikke fatal, men Rune skal tænke sig godt og grundigt om, vurderer tenniseksperten.

Holger Rune debuterede i Grand Slam-regi i US Open sidste år. Her tabte han til den tidligere verdensetter, Novak Djokovic. (Foto: Robert Deutsch © Ritzau Scanpix)

Ramt på psykken

I 2021 vandt Holger Rune fire Challenger-turneringer i samme sæson. Det gjorde ham til den næst yngste spiller til at lave det nummer, siden turneringsformatet blev oprettet i 1978.

Men danskeren var også en af de spillere på herrenes ATP-tour, som var på banen flest gange i løbet af sæsonen. Og det får indflydelse på 2022-sæsonen.

- De mange kampe var fuldstændigt vanvittigt. Udmattetheden hænger ved, og taber du samtidigt, bliver du ramt på psykken og mæt af tennis, siger Peter Bastiansen.

Udover et tæt program kan mange rejsedage også tære på overskuddet. I 2022 har Holger Rune spillet tennis i Australien, Argentina, Frankrig og Chile. Derudover har Holger Rune skiftet mellem kampe på forskellige underlag - senest grus.

Det kan man ikke med succes, vurderer Peter Bastiansen. Holger Rune har undervurderet sværhedsgraden i at skifte underlag, kontinent og tidszone på kort tid. Rejserne har gjort, at danskeren har mistet sin timing på banen, siger han.

- Skifter du for eksempel tidszoner på syv timers forskel, vænner du dig til at sove eller være vågen på et andet tidspunkt. Og det påvirker dit tennisspil med pludselig træthed. Du har hverken den fornødne energi eller udstråling. Man er ikke frisk og bliver hurtigt frustreret, siger Peter Bastiansen.

Holger Rune var på vej mod karrierens første grand slam-sejr ved Australian Open tidligere i år. Men han måtte han se sig slået efter en hård femsætter mod sydkoreaneren Kwon Soonwoo. (Foto: JAMES GOURLEY © Ritzau Scanpix)

Gavnligt med en pause

Hvis tenniseksperten var danskerens manager, havde han rådet ham til at blive på samme kontinent, spille alle turneringer på den pågældende tour på samme underlag.

- Skiftet mellem grus og græs, kræver tilvænning, og jeg havde foretrukket at køre den samme tour fra start til slut. Så tror jeg, at det havde set anderledes ud, siger Peter Bastiansen.

Han er udemærket klar over, at Holger Rune kæmper om vigtige ranglistepoint for at kunne stige i tennisgraderne. Og Holger Rune er heller ikke blevet en dårligere tennisspiller. Han er bare træt. Og derfor kan det måske være lige så gavnligt at tage pauser, eller at vinde mindre prestigefulde turneringer for på den måde at tanke selvtillid, mener tenniseksperten.

- Han må jo selv træffe den endelige afgørelse om, hvad han vil. Han rejser rundt med sin mor og træner. De har en idé om, hvad der er rigtigt for Holger, siger Peter Bastiansen.

- Men vi skriver allerede marts, og jeg synes, at han skal tænke sig godt og grundigt om.

Det har inden nattens kamp ikke været muligt at få en kommentar fra Holger Rune eller lejren omkring den danske tennisspiller.