Holger Runes perfektionisme giver selv data-analytikeren gåsehud

Onsdag aften skal Holger Rune stå ansigt til ansigt med den norske tennisstjerne Casper Ruud.

Holger Rune er så nørdet omkring tennis, at selv hans performance-coach må holde sig på dupperne for at følge med. (Foto: © Emmanuel Dunand, Ritzau Scanpix)

Holger Rune har netop overstået sin træning. En time blev det til. Fokus på finpudsning af de sidste detaljer. Benene, armene og hovedet har det godt.

Træningen foregår på bane 28 på det lukkede træningsanlæg, Jean-Bouin - et par hundrede meter fra fra kampanlægget Roland Garros, hvor man fra tid til anden kan høre jubelbrølene. Det henleder tankerne til, hvad der skal ske på onsdagens store French Open-kvartfinale mod Casper Ruud.

Uden for anlægget står fans i kø for at få en autograf eller et billede af spillerne. Ind imellem stikker der et hoved eller to op over hegnet. De må ikke filme, men et billede af Holger Rune til hukommelsen kan det da blive til.

Mike James er Holger Runes performance-analytiker. Han får kuldegysninger af danskerens arbejdsiver (Foto: © ALEKSANDRA SZMIGIEL)

Danskeren trasker med sine karakteristiske, lidt tunge skridt ud ad banen. Nu er det tid til nedkøling. Vanen tro står den på isbad efter hårdt arbejde i solen, så kroppen kan restituere.

- Jeg får gåsehud af at arbejde med Holger. Han er virkelig en svamp. Han vil lære alt.

Sætningen kommer nærmest henkastet fra Mike James, der er Holger Runes performance-analytiker, og som normalt foretrækker at holde sig lidt i baggrunden.

Men DR Sportens tennisreporter i Frankrig, Kresten Mosbæk, har fået lov til at nyde en kop kaffe i solen med briten, mens Holger Rune plejer sin krop.

- Han er der hele tiden, og han holder aldrig fri. Han elsker at lære, og han ønsker hele tiden at suge information til sig. Jeg bliver nødt til at være klar døgnet rundt, for ud af det blå kan han bede mig om videoanalyser.

- Han leder hele tiden efter perfektion, for Holger er perfektionist, fortæller James.

Rune er konstant nysgerrig

Jean-Bouin er en kontrast til Roland Garros-anlægget.

Her kan man se Carlos Alcaraz dase rundt, Iga Swiatek drikke en kop kaffe alene i caféen og Alexander Zverev spise en frokost på terrassen lige ved siden af.

Det minder på mange måder om en eftermiddag i en dansk tennisklub. Bortset fra, at lyden fra boldene rundt på de forskellige baner fortæller, at det er cremen af tennis, der holder til herinde.

- Hvis du kigger på Djokovic, Nadal og Federer, har de bevaret nysgerrigheden og lysten til at udvikle sig. Det er derfor, de er, hvor de er nu. Holger gør det samme lige nu. Han er konstant nysgerrig.

Mike James (tv) i boksen under French Open. (Foto: © Victor Joly/Dppi, Represented by ZUMA Press)

Interviewet bliver afbrudt af, at Mike James får en sms. Den er fra Holger. Mike James læser højt, mens han har svært ved at holde masken.

- 'Kan du ikke lige sende mig den video, du optog af min inside out-forhånd?'

- Kan du se, hvad jeg mener? griner han.

'Han sender mig hele tiden videoer af Roger og Rafa'

Mike James var selv tennisspiller i sine unge år, men talentet rakte ikke til at indtage de helt store scener.

Men han elsker alle aspekter af spillet - og han forelskede sig i analysedelen med udgangspunkt i data.

Han har tidligere været analytiker for den tredobbelte grand slam-vinder Stan Wawrinka, samt nuværende verdensetter Iga Swiatek og kender generelt mange i tennisverdenen.

Det har også sin indflydelse på interviewet, der flere gange bliver afbrudt af, at han skal hilse på de kendte tennisstjerner.

Men nu handler det altså om Holger Rune, og han er, ligesom Mike James, en detaljenørd. Derfor passer de godt sammen.

- Han sender mig hele tiden videoer af Roger (Federer red.) og Rafa (Nadal red.) fra gamle dage. Han ved ekstremt meget om tennis fra 90'erne, selvom han jo ikke engang var født, siger Mike James.

Roger Federer (til højre) og Rafael Nadal har til sammen vundet 43 grand slam-titler. Sammen med Novak Djokovic kan de kalde sig de mest vindende herrespillere i grand slam-regi. (Foto: © Kin Cheung, Associated Press)

James er tilknyttet Mouratoglou-akademiet, og Patrick Mouratoglou er Runes træner under French Open. Akademiet er et af de førende til at benytte data i tennis, så Mike James vil ikke afsløre alt omkring, hvordan de arbejder med Holger Rune.

Alligevel kan han ikke holde sig helt tilbage.

- Hans serv er blevet 17 kilometer i timen hårdere det seneste år. Det er et kæmpe hop for en mandlig spiller. Derudover har han den tredjehårdeste andenserv i verden.

- Holger er som en Ferrari. Nej. Som en Red Bull-racer. Han er som Verstappen. Han har et ekstra gear, som 99 procent af spillerne ikke har, siger Mike James.

Fredagsslik på en onsdag

Holger Rune er færdig med sit isbad, og nu er det tid til frokost. Han sætter sig nogle meter væk fra, hvor interviewet finder sted.

- Jeg er stadig ikke faldet ned efter i går. Pulsen kører stadig, udbryder Mike James.

Igen bliver kontrasten på anlægget tydelig. For 20 timer siden løb Holger Rune rundt og kæmpede med næb og kløer. Nu sidder han i solen, spiser frokost og forbereder sig til en ny kamp.

Her venter norske Casper Ruud - en modstander Holger Rune har mødt fem gange tidligere, og for en datanørd som Mike James er forberedelserne til den kamp som slik på en fredag.

- Holger har spillet så mange point mod Casper. Så vi har meget data, der giver muligheder.

- Lige nu kigger vi på, hvad der er den mest effektive førsteserv, andenserv, forhånd, det optimale returneringssted og meget, meget mere, siger Mike James.

Senest Holger Rune og Casper Ruud mødte hinanden, var for knap tre uger siden. Her trak danskeren det længste strå. (Foto: © FABIO FRUSTACI, Ritzau Scanpix)

I de fem kampe, Rune og Ruud har mødt hinanden, har danskeren kun vundet en enkelt gang.

Nordmandens stabile og opslidende spil er noget, Rune har haft store problemer med. Men i aftenens kamp vil Rune tage teten, siger Mike James.

- Holger styrer niveauet i sine tenniskampe 99,9 procent af tiden. På grus ved vi, at folk skal spille fantastisk i fire timer for at slå ham.

- Jeg er sikker på, vi får det resultat, vi kommer efter.

Og med det er taltetiden opbrugt.

Briten tager sin sidste tår af kaffen, takker for snakken og bevæger sig hen mod Rune, der stadig er i gang med sin frokost.

Samtidig lyder der et kæmpe jubelbrøl fra Court Philippe-Chatrier.

Dem vil der helt sikkert komme mange af igen i aften, når Holger Rune og Casper Ruud brager sammen med kampstart tidligst kl. 20.15.

Kampen kan følges direkte på dr.dk og i app'en DR Nyheder.