Verdens bedste kan blive tvunget til at tage afstand fra Putin, hvis han vil spille Wimbledon

Hvis russere skal deltage ved Wimbledon, kan det kræve en afstandtagen fra Putin, siger Storbritanniens sportsminister, Nigel Huddelston.

Daniil Medvedev har været ude og appellere til fred i verden, men det kan kræve en afstandtagen fra Putin, hvis russeren vil deltage ved Wimbledon. (Foto: Clive Brunskill © Ritzau Scanpix)

Det Internationale Tennisforbund, ITF, har kigget på linjerne og afgivet sin dom: 'Out!'. Og dog.

Selvom russiske eller belarusiske spillere er udelukket fra holdturneringener på den internationale tour efter Ruslands invasion af Ukraine, kan de nemlig godt stille op individuelt under neutralt flag. Det samme gør sig gældende på mændenes og kvindernes World Tour, ATP og WTA, hvor man finder sportens mest prestigefulde turneringer.

Én af dem, traditionstunge Wimbledon, afvikles i Storbritannien til sommer. Og her får udsigten til et besøg af Ruslands største tennisstjerne, Daniil Medvedev, Storbritanniens sportsminister frem på stolekanten.

Han barsler med at udelukke den nuværende verdensetter, hvis ikke russeren tydeligt tager afstand fra hjemlandets leder, Vladimir Putin.

- Vi har brug for en potentiel forsikring om, at de (spillerne, red.) ikke er tilhængere af Putin, og vi overvejer, hvilke krav vi skal forsøge for at få det, siger Nigel Huddelston ifølge Reuters.

Storbritanniens sportsminister er lige nu i dialog med All England Lawn Tennis Club, AELTC, som arrangerer Wimbledon-turneringen, om en mulig løsning, lyder det.

- Mange lande er blevet enige om, at de ikke vil tillade repræsentanter fra Rusland at konkurrere. Der er også visumspørgsmål. Når det kommer til enkeltpersoner, er det mere komplekst, siger Huddelston.

Når verdensranglisten opdateres i næste uge, mister Daniil Medvedev (th.) sin plads øverst på verdensranglisten, efter russeren tirsdag røg ud af Indian Wells til Gaël Monfils. (Foto: Frederic J. BROWN © Ritzau Scanpix)

Grandslam-turneringerne er en del af World Touren, men agerer samtidig selvstændigt og kan derfor også egenhændigt bestemme, hvem der må deltage, forklarer i Dansk Tennis Forbund, Henrik Thorsøe Pedersen.

Han bryder sig dog ikke om forslaget fra ministeren. Tværtimod.

- Det er ikke godt nok (en afstandtagen fra Putin, red.) for at deltage ved Wimbledon. Det kan Medvedev jo let sige for at få lov til at spille, siger formanden, der ønsker en fuldstændig udelukkelse af både russiske og belarusiske spillere.

Så kan det godt være, at man rammer nogen atleter, som hverken bor i Rusland eller støtter krigen.

- Men krigen er der stadigvæk. Så vi skal fortsat lægge størst muligt pres på Rusland, siger Henrik Thorsøe Pedersen, der kalder Nigel Huddelstons forslag ’en dårlig idé’.

Nødt til at blande sport og politik i dette tilfælde

Henrik Thorsøe Pedersen afviser ikke, at det kunne få en effekt, hvis Daniil Medvedv eller andre russiske sportstjerner siger fra overfor Putins invasion af Ukraine.

Medvedev er lige nu nummer ét på mændenes verdensrangliste i tennis.

- Putin har brugt sport i mange år til at promovere Rusland, og hvis atleterne tager afstand til det, han gør, vil det kommercielt få en effekt, men vores holdning er stadigvæk, at de russiske og belarusiske spillere ikke skal have lov til at deltage, siger formanden i Dansk Tennis Forbund.

Kunne du forestille dig en situation, hvor man bad danske tennisspillere om offentligt at tage stilling til politiske spørgsmål?

- Der er politik, sportspolitik og så er der sport. Det her er sportspolitik og går også ind i rigtig politik. Putin har brugt sport politisk i mange år, så det har været blandet sammen, men vi har en holdning om, at det skal det ikke, siger Henrik Thorsøe Pedersen.

- Og det må vi nok revurdere og sige, at når der sker sådan noget (invasionen i Ukraine, red.), bliver sport og politik blandet sammen, og det er der ikke noget at gøre ved.