I skyggen af de største tennisscener vinder kontroversiel ukrainer med russiske makkere

27-årige Valeriya Strakhova er upopulær hjemme i Ukraine, efter hun ved flere lejligheder har valgt at stille op med russere i tennisturneringer.

Russiske Irina Khromacheva (tv) og ukrainske Valeriya Strakhova (th) ved WTA-turneringen i Marokko. (Foto: © IMAGO/Mathias Schulz, IMAGO/tennisphoto.de)

Det er nok de færreste, der har hørt om den ukrainske tennisspiller Valeriya Strakhova, der lige nu indtager en placering som nummer 303 på verdensranglisten.

Men den 27-årige ukrainer, der er født på Krim, som blev annekteret af Rusland i 2014, er alligevel begyndt at trække nogle overskrifter her i 2023, hvor hun nyder stor succes på ITF-touren, som er niveauet lige under WTA.

Strakhova står lige nu noteret for fem internationale turneringssejre i double, men det er valget af makkere, det kontroversielle ligger i, for i fire af sejrene har makkeren haft russisk pas.

Lige nu spiller Strakhova en sammen med den 28-årige Irina Khromacheva, der ligesom alle andre russere i international tennis ikke får lov til at stille op under russisk flag. Makkerskabet falder bestemt ikke i god jord hos det ukrainske tennisforbund.

- Som en offentlig organisation kan vi ikke ansøge om at få hendes statsborgerskab frataget, så vi dermed kan tvinge hende til ikke at spille under det ukrainske flag, har Yevhen Zukin, der er vicepræsident i det ukrainske tennisforbund, sagt til mediet Tribuna ifølge insidethegames.

- Vi har undersøgt, om det kunne lade sig gøre, men vi fandt ikke en løsning.

I samme interview sagde vicepræsidenten, at han følte sig overbevist om, at Strakhova er pro Rusland.

'Åbenlyst kontroversielt'

Tidligere på året lykkedes det også Valeriya Strakhova at vinde to titler med en anden russer, nemlig den 23-årige Amina Anshba.

Lige nu ser det dog ud til, at partnerskabet med Khromacheva er det, hun satser på. Parret er lige nu i Marokko, hvor de senere onsdag spiller kvartfinale i en WTA 250-turnering, det sjettehøjeste turneringsniveau i tennis.

Irina Khromacheva og Valeriya Strakhova (th) har allerede vundet to turneringer sammen og jagter i disse dage den tredje i Marokkos hovedstad, Rabat. (Foto: © IMAGO/Mathias Schulz, IMAGO/tennisphoto.de)

Og det sender et dårligt signal til folket hjemme i Ukraine, der som bekendt ligger i krig med Rusland, fortæller Jakob Tolstrup, lektor i Statskundskab ved Aarhus Universitet med speciale i Rusland.

- Det er rimelig åbenlyst, hvorfor det er kontroversielt, med tanke på krigen og de voksende antipatier de to lande imellem.

- Specielt blandt ukrainere ser vi en stigende tendens til, at et markant flertal i befolkningen i spørgeskemaer udtrykker meget negative og sågar fjendtlige holdninger til russerne, lyder det fra Jakob Tolstrup.

Lige nu føler det ukrainske tennisforbund ikke, at kampen for at fjerne det ukrainske flag ud fra Strakhovas navn er en kamp, der kan vindes.

- Det er noget, ministeriet skal bestemme, men hvem vil bruge tid på nummer 300-400 på verdensranglisten i tennis?, spørger Yevhen Zukin retorisk.

Men ville det så ændre noget, hvis Strakhova var, eller for den sags skyld bliver, en stor stjerne?

Det kan meget vel være, vurderer Jakob Tolstrup, hvis ekspertiseområde dog ikke dækker netop det aspekt.

- Det er meget muligt, at det kunne ende i en form for shitstorm, hvor også ukrainske og russiske politikere blandede sig, lyder det fra lektoren.

Flere ukrainske spillere ønsker ikke at interagere med russiske eller belarussiske spillere.

Eksempelvis har det 20-årige talent Marta Kostyuk nægtet at give hånd til spillere fra Rusland og Belarus, og hun ønsker ikke at spille mod spillere fra de to lande.