Kan Tauson tæmme tennisstjerne? I dag har det danske talent 'en reel chance' mod overmagten

Tennistalentet Clara Tauson møder den dobbelte grandslam-vinder, Victoria Azarenka, i anden runde ved French Open.

Med sin plads i top-100 kvalificerede Clara Tauson sig direkte til årets French Open. I første runde vandt hun 2-0 (6-4, 6-2) over Ekaterine Gorgodze fra Georgien. (Foto: CAROLINE BLUMBERG (Ritzau Scanpix) og Maria Eriksen Volthers (grafik))

51 uger som verdensetter, to grandslam-titler og svimlende 200 millioner kroner i præmiepenge.

Tenniskometen Clara Tausons bedrifter om ti år? Man har da lov at håbe.

For nuværende er det imidlertid de imponerende tal bag danskerens kommende modstander i anden runde af grand slam-turneringen French Open, 31-årige Victoria Azarenka.

Hviderusseren vandt sin første grandslam, da Clara Tauson var 11 år gammel, og onsdag venter altså tennistalentet karrierens hidtil største opgave, siger Michael Mortensen, tennisekspert hos Eurosport.

- Det er den højest rangerede spiller, Tauson har mødt i sin karriere, men det er en spiller, hun har en reel chance for at besejre. Azarenka er favorit på papiret, men vi ved, hvad Clara Tauson er i stand til, siger Michael Mortensen.

Han kalder det 'en stor kamp', også for arrangørerne af French Open.

- Det er den unge generation mod en etableret stjerne. Verdens tidligere bedste juniorspiller mod en, som har vundet grandslams og været nummer et i verden. Den har meget at byde på, siger Michael Mortensen.

2021 har allerede været et stort år for unge Tauson, som rundede en milepæl, da hun i marts bragede ind i top-100 på verdensranglisten og samtidig vandt karrierens første WTA-turnering.

Den slags aftvinger respekt - også i udlandet.

- Folk i miljøet er slet ikke i tvivl om, hvor god en spiller, Tauson er. Man vinder ikke bare en junior-grandslam eller en WTA-turnering. Hun er i rivende udvikling og er en spiller, de andre virkelig holder øje med, siger Michael Mortensen.

Har kæmpet for kvindelige tennisspilleres vilkår

Tiden på tennistronen havde Victoria Azarenka tilbage i 2012, hvor hun overtog pladsen som verdensetter fra danske Caroline Wozniacki. Samme år vandt hviderusseren sit første af to Australian Open-trofæer. 'Energisk, hårdt kæmpende og snu', må være ordene om hendes storhedstid, siger Michael Mortensen.

Siden fulgte nogle år, hvor hun røg en my ned ad ranglisten, før Azarenka i 2016 blev gravid med sin søn. Dengang var tennisspilleren meget i tvivl om, hvorvidt karrieren havde nået sin ende.

- Jeg var bange. Det var ikke nemt, sagde Azarenka til BBC.

Victoria Azarenka kæmpede med at holde tårerne tilbage, da hviderusseren i 2013 vandt grandslam-turneringen Australian Open for andet år i træk. (Foto: TIM WIMBORNE © Scanpix Denmark)

Da Victoria Azarenka blev gravid og tog en pause, lå hun nummer seks på WTA-ranglisten, og efterfølgende kastede hun sig, blandt andet med Serena Williams, ind i kampen for at sikre bedre barselsvilkår for kvindelige tennisspillere.

De opfordrede WTA til at "beskytte" den placering, spillere havde på ranglisterne inden en eventuel graviditet. Det fik forbundet til at foretage en regelændring inden 2019-sæsonen, der gav nye mødre ret til at deltage i 12 turneringer over en treårig periode med deres tidligere placering for at undgå at møde en seedet modstander i første runde.

- Vi har styrken til at ændre reglerne, og det har vi gjort, sagde Victoria Azarenka.

- Det er det, jeg vil have, at mit eftermæle bliver. At jeg kæmper for, at kvinder kan føle sig mere komfortable, nedbryde stereotyperne og hæve barren.

Heldigvis viste Azarenkas bekymringer om karrierens udløbsdato sig at være ubegrundede, og faktisk synes hviderusseren selv, at hun vendte tilbage efter sin graviditet som en bedre tennisspiller.

- Jeg følte, at min krop endelig modnede til at være en kvinde, sagde Azarenka.

Det understregede verdensstjernen så sent som sidste år, hvor hun vandt 12 kampe i træk og slog Serena Williams i semifinalen ved US Open, før hun tabte finalen til japaneren Naomi Osaka.

Tauson har et større register

Det er med andre ord et af tennissportens helt store navne, 18-årige Clara Tauson onsdag formiddag skal forsøge at tvinge i knæ på det røde grus ved French Open.

Rent spillemæssigt kan Tauson dog 'sagtens hamle op' med Azarenka, vurderer tennisekspert Michael Mortensen.

- Clara Tauson slår ligeså hårdt, måske endda hårdere. Hun har også et større register i sit spil. Det er store ord, men jeg synes, at Tauson er en alsidig spiller, siger Michael Mortensen.

I april trak Clara Tauson sig fra kvartfinalen ved WTA 250-turneringen i Charleston på grund af en mindre knæskade. Danskeren ser dog ud til at være fit for fight igen, mener tennisekspert Michael Mortensen. - Selvom skaden er 100 procent god igen, sidder der altid noget i baghovedet. Jeg håber inderligt, at hun kan negligere de tanker og have fokus på opgaven. Hun er klar fysisk og mentalt, det så vi også i første runde. (Foto: DPPI/Rob Prange / IPA © IPA)

Det handler i bund og grund om, at danskeren mobiliserer modet på dagen og tør administere de farlige våben, hun allerede nu evner på højt, højt niveau.

- Det er altafgørende, at Tauson får sendt et budskab om, at når hun får muligheden, så stormer hun frem til nettet og afgør boldene. Hun må ikke give Azarenka et indtryk af, at hun bliver tilbage på baglinjen og lader hende diktere slagets gang, siger Michael Mortensen.

Det er nemlig her, at hviderusseren er 'vanvittigt farlig'.

- Azarenka er snu, men hun har også nogle kvaler og svagheder. Hun er ikke ligeså hurtig, som hun var tidligere, og med den tyngde, Tauson har i sine grundslag, er der bestemt muligheder, siger tennisekspert Michael Mortensen.

Clara Tauson møder Victoria Azarenka i anden runde ved French Open onsdag eftermiddag.

FacebookTwitter