Kenneth Carlsen efterlyser penge: Det er dyrt at lave en ny Wozniacki

Den tidligere topspiller efterlyser penge fra Team Danmark, der dog ikke afviser at hæve støtten igen.

Caroline Wozniacki har sat nye standarder for dansk tennis. Men Kenneth Carlsen er bekymret for fremtiden. Talentudviklingen fattes penge. (Foto: Dita Alangkara © Scanpix)

Med Caroline Wozniacki tilbage på toppen af verdensranglisten efter sejren i Australian Open er Danmark tilbage på toppen af tennisverden.

Men det kan være en stakket frist, for det kan blive svært at finde afløserne for den danske tennisstjerne, når hun lægger ketsjeren på hylden.

Den tidligere topspiller Kenneth Carlsen, der i dag både er kaptajn for Davis Cup og Fed Cup-holdene og en del af talentudviklingsprojektet High Performance Unit i klubben Hellerup-klubben HIK, mener nemlig, at den unge generation bliver svigtet af Team Danmark.

- Vi har en gylden generation i øjeblikket, som vi forsøger at lave det bedste set up for her i Danmark. Problemet er, at det koster rigtig mange penge at lave en professionel tennisspiller.

- Økonomien er meget forældredrevet, og det ville hjælpe, hvis vi kunne få Team Danmark og tennisforbundet på banen til at støtte de individuelle projekter, siger han.

Nedlagt elitecenter

I 2016 besluttede Team Danmark stort set at skære hele den økonomiske opbakning til ketsjersporten, da den blev skåret med 86 procent, så der kun var 150.000 kroner tilbage.

Penge, der ovenikøbet var møntet på Caroline Wozniackis OL-forberedelser og derfor ikke kom talentudviklingen til gode.

Nogle år tidligere havde Dansk Tennis Forbund drejet nøglen om til det elitecenter i Farum, hvor Caroline Wozniacki som ung spiller slog tusindvis af bolde over nettet og fik en del af sin tennisopdragelse.

Alt i alt en udvikling, der ikke er befordrende for udviklingen af fremtidige verdensklassespillere, og som lægger et stort ansvar og dermed pres over på forældrene.

- Lad os tage Caroline Wozniacki. Hun var inde på elitecentret i Farum, som var Team Danmark-sponsoreret, allerede som 12-årig, hvor hun blev støttet maksimalt af både Team Danmark og forbundet. Og i dag støtter Team Danmark overhovedet ikke.

- Det sætter et meget stort pres på forældrene for at skabe det økonomiske fundament

- Allerede fra man er 10 – 11 år, rejser man en masse, både nationalt og internationalt, og man skal have et professionelt set up. Caroline har lige spillet i Australien, og der havde vi også en juniorspiller med, og det koster altså meget, når både træner – og når de er børn – noget familie skal med, siger Kenneth Carlsen.

Team Danmark efterlyser professionelt setup

I Team Danmark er man ikke afvisende over for at øge støtten til arbejdet med de danske tennistalenter, men det kræver en struktureret indsats fra Dansk Tennis Forbund, som man i 2015 vurderede var mangelfuld.

Det er meldingen fra Team Danmarks direktør, Lone Hansen.

- Det, der skal til, er, at tennisforbundet har et professionelt og stærkt elitemiljø omkring atleterne, som vi kan gå i samarbejde med, så vi ved, at den støtte, vi giver, og det arbejde, der bliver gjort for talenterne, bliver samlet godt og grundigt op, siger hun.

Flere af de største talenter i HIK’s udviklingsprogram har behov for i en tidlig alder at spille turneringer på seniorniveau for at få ordentlig modstand.

For eksempel vandt Clara Tauson sidste år i en alder af 14 sin første turnering med voksne modstandere på den anden side af nettet.

De ugunstige vilkår for de danske talenter kan ifølge Kenneth Carlsen få afgørende negativ indflydelse på deres fremtidsmuligheder.

- Faren er, at de er nødt til at gå efter pengene og ikke den bedste udviklingsvej, eller i værste fald slet ikke har råd til at rejse, siger han.

Penge skaber ro

Ifølge den tidligere top 100-spiller er råmaterialet til stede i klubber som HIK og KB, hvor der er flere talentfulde spillere, der er på samme niveau, som Caroline Wozniacki var på deres alder.

I Hellerup er trænere og træningsfaciliteter af højeste kaliber, og Kenneth Carlsen tøver ikke med at placere projektet i det nordsjællandske på samme niveau som de bedste tennisakademier i Spanien, der er berømmede verden over.

Det eneste, der mangler, er kolde kontanter.

- Den næste generation har et fantastisk set up i forhold til træning og fysisk, men det vi mangler er noget økonomisk støtte til at skabe noget ro i klubben og i familierne, så de ikke har det pres hængende over sig, at det er økonomien, der sætter grænser, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk