Kinesisk statsmedie deler video af forsvundet tennisspiller. Forbund kræver flere beviser

Lørdag viste Peng Shuai sig offentligt for første gang siden, hun fremsatte beskyldninger om seksuelle overgreb.

Peng Shuai (yderst til højre) på en restaurant i Beijing, Kina.

Der skulle gå næsten tre uger, før Peng Shuai viste sig offentligt.

Den kinesiske tennisspiller, der 2. november fremsatte beskyldninger mod en kinesisk tidligere toppolitiker om seksuelt overgreb, var ikke blevet set offentligt, siden hun offentliggjorde beskyldningerne på det kinesiske sociale medie Weibo.

I mellemtiden har en e-mail fra Peng Shuai til WTA, kvindernes øverstrangerende tennistour og -forbund, været det eneste, offentligheden har hørt fra den kinesiske tennisstjerne. WTA stillede sig dog lynhurtigt kritiske for autenciteten af e-mailen.

Men lørdag begyndte Hu Xijin, der er chefredaktør på Global Times, der er det kinesiske kommunistpartis officielle avis, at dele både videoer og billeder af Peng Shuai på Twitter.

Først delte han et tweet, hvori en Global Times-kollega, Shen Shiwei, viser fire billeder af Peng Shuai, der slapper af sammen med sin kat og, ifølge Shen Shiwei, havde en 'god weekend'.

Til billederne skrev Hu Xijin, at han var 'villig til at stole på ægtheden af billederne' og er sikker på, at 'de falske spekulationer omkring hende med tiden vil blive knust'.

Han skrev, at 'hun vil snart vise sig offentligt og deltage i nogle aktiviteter', og ganske som Hu Xijin forudsagde, kunne han 11 timer senere offentliggøre to videoer af Peng Shuai, der var på restaurant i den kinesiske hovedstad, Beijing.

10 timer senere var han på den igen. Denne gang med en video af Peng Shuai, der deltog i åbningsceremonien til en tenniskamp i Beijing mellem to teenagere.

Peng Shuai (nummer to fra venstre mod højre) til åbningsceremonien på tenniskampen i Beijing:

Videoerne kommer efter stigende pres

Tennisforbundet WTA X begyndte lynhurtigt at lægge pres på Kina, dels for at få en grundig undersøgelse af Peng Shuais beskyldninger, men også for at få stillet sikkerhed for hendes velbefindende.

Men efterhånden er mange andre også begyndt at lægge pres på Kina og stille spørgsmål. Flere tennisstjerner, heriblandt Naomi Osaka, Serena Williams og Novak Djokovic, har alle udtrykt bekymring for Peng Shuai.

- Jeg er knust og chokeret over at høre om nyheden om min ligesindede, Peng Shuai. Jeg håber hun er i god behold og fundet hurtigst muligt. Det skal undersøges, og vi må ikke tie, skriver Williams på Twitter.

Også FN's menneskerettighedskommission og atletkommissionen hos Den Internationale Olympiske Komité (IOC) udtrykte bekymring for Peng Shuais velbefindende.

- Sammen med resten af det globale atletfællesskab er IOC's atletkommission dybt bekymret for den tredobbelte olympiske deltager Peng Shuais situation, lød det fra atletkommissionen.

Atletkommissionen gav udtryk for, at man støtter IOC's tilgang til det, som IOC selv har beskrevet som 'stille diplomati' og ikke kommenteret sagen yderligere. Men selv IOC kan blive nødt til at tage en hårdere linje, ifølge Dick Pound, der er medlem af IOC.

- Hvis det ikke bliver løst på fornuftig vis meget snart, risikerer det at løbe løbsk.

- Om det eskalerer til en standsning af de olympiske lege (vinter-OL i Beijing i 2022, red.), tvivler jeg på. Men man ved aldrig, siger Dick Pound til Reuters.

Peng Shuai tabte i 2014 i to sæt til Caroline Wozniacki i semifinalen ved grand slam-turnering US Open. (Foto: Robert Deutsch © Scanpix Denmark)

Men selvom der nu er blevet offentliggjort videoer af Peng Shuai, så køber WTA-direktør Steve Simon ikke, uden forbehold, at alt er godt.

- Mens det er positivt at se hende, så er det fortsat uklart, om hun er fri og kan træffe sine egne beslutninger uden tvang eller eksternt pres. Denne video alene er utilstrækkelig. Som jeg har sagt fra begyndelsen, så er jeg bekymret for Peng Shuais sikkerhed og velbefindende, samt at beskyldningerne om seksuelt overgreb bliver censureret og fejet under gulvtæppet.

- Jeg har været tydelig om, hvad der er nødt til at ske, og vores forhold til Kina er ved en skillevej.

Steve Simon har tidligere truet med, at WTA vil stoppe med at drive forretning med Kina, hvis ikke der bliver foretaget en 'fuldstændig og gennemsigtig undersøgelse' af Peng Shuais beskyldninger.

FacebookTwitter