Kontroversiel australier er ved at finde balancen: ’Han kan blive meget farlig og er et mareridt at møde’

Den australske tennisspiller Nick Kyrgios vandt søndag sin første turnering i tre år.

Nick Kyrgios kunne løfte en singletrofæ for første gang i næsten tre år, da han vandt ATP-turneringen i Washington. (Foto: © Patrick Smith, Ritzau Scanpix)

Tennisspilleren Nick Kyrgios har de seneste mange år trukket flere overskrifter for sin opførsel end for sit tennisspil.

Med iltert temperament både på og uden for banen har den 27-årige australier delt vandene i tennisverdenen. Ketcherne må ofte lade livet i mødet med banen, og publikum må lægge øre til mere eller mindre pæne gloser.

Men der er ved at ske noget hos den kontroversielle tennisspiller. For den seneste tid har Kyrgios været godt til at benytte ketcheren til dens egentlige formål. At vinde tenniskampe.

I juli spillede Kyrgios sig hele vejen til finalen i grandslamturneringen Wimbledon, og i denne weekend kunne han så løfte armene og lade sig hylde som vinder af ATP-turneringen i Washington.

Nick Kyrgios (højre) spillede sig i juli hele vejen til finalen i Wimbledon, hvor han dog måtte sande, at Novak Djokovic (venstre) var en tand for stærk. (Foto: © Toby Melville, Ritzau Scanpix)

Det er første gang i næsten tre år, at Kyrgios slår sig til tops i en tennisturnering, og ifølge tenniskommentator hos Eurosport, Michael Mortensen, tyder noget på, at australieren er ved at blive mere fortrolig med de dæmoner, han slæber rundt med. En tendens, som han især kan takke finaleoplevelsen i Wimbledon for.

- Den succes, han havde i Wimbledon, har været så inspirerende for ham. Selvom han gennem turneringen måske ikke altid opførte sig lige pænt, var han jo i finalen nærmest eksemplarisk. Det har han siden hen fået mange lovprisninger for, og noget kunne tyde på, at han har taget ved lære af det, siger Michael Mortensen.

Kyrgios brød igennem tidligt i karrieren og var i 2016 helt oppe som nummer 13 på verdensranglisten. Sidenhen har niveauet være meget svingende, men hvis han nu for alvor er ved at finde sit lejde i tennisverdenen, så kan han blive et ubehageligt bekendtskab for de andre spillere i tennistoppen.

- Han er ekstrem farlig, og det er et mareridt at møde ham. Han har et slagregister, som ingen er i nærheden af. Han har det brutale i sit spil, han server godt, slår godt med både for- og baghånd, og så han har både frækheden og nysgerrigheden, siger Michael Mortensen.

- Derfor er det bare svært at få rytme, når man spiller mod ham, og det kan han overrumple de allerbedste, og hvis han kan fortsætte de her takter, så vil jeg ikke blive overrasket, hvis han spiller sig hele vejen til finalen i US Open senere på efteråret.

Double er nøglen til succes

Men det var ikke kun i single, at Kyrgios i weekenden kunne løfte trofæet i ATP-turnering i Washington. I doubleturneringen spillede australieren sig sammen med amerikanske Jack Sock sig også øverst på skamlen.

Kyrgios har tidligere udtalt, at han spiller double, fordi han synes, det er sjovt. Og den konstatering kan Michael Mortensen nikke genkende til, når han ser Kyrgios i en doublekamp.

- Det er som at se en person, som er ude at spise på en god restaurant, hvor han kender menu-kortet og præcis ved, hvad han skal have at spise. Han lader sig underholde, og når han bliver underholdt, så betaler han tilbage til både tilskuere og sin makker.

Nick Kyrgios (højre) og doublemakkeren Thanasi Kokkinakis vandt i begyndelsen af året grandslamturneringen Australian Open. (Foto: © Dubreuil Corinne/ABACA/Shutterst, Copyright (c) 2022 Shutterstock. No use without permission.)

Ifølge Michael Mortensen er doublekampene ligefrem et slags fristed for Kyrgios, hvor man ikke ser den iltre personlighed, som han gemmer væk, når han træder ind på banen med sin makker.

- Når han spiller double, ser man også den menneskelige side af ham. Han er utrolig positiv overfor sin makker, og man kan se, at hans doublemakkere stråler, når de er på banen sammen.

Men det er ikke bare for sjov, at Kyrgios prioriterer at stille op i doubleturneringer. For man kan faktisk tage mange ting fra double med over i singletennis, lyder det fra Michael Mortensen, som blandt fremhæver Kyrgios' spil ved nettet samt returneringer som kvaliteter, der bliver skærpet, når man spiller double.

- Når Kyrgios spiller med en makker, så er han et helt andet sted, end når han spiller single, og det tror jeg, er en af hovedårsagerne til, at han bliver ved med at spille double. Fordi han så kan konvertere nogle af de her positive strømninger til sit singlespil, siger Michael Mortensen.

- Men Kyrgios spiller også double for at blive en bedre singlespiller. Og så ved han også, at hvis han spiller med i double-rækken, kommer han tidligt ind på de store baner. Derfor kan han vænne sig til både bane og bolde tidligt i turneringerne, siger Mortensen.