Kunstig intelligens skal skåne tennistoppen fra hadefulde beskeder ved French Open

Arrangørerne bag French Open vil tilbyde spillerne et værktøj til at filtrere hadefulde beskeder på de sociale medier fra.

Arrangørerne bag French Open vil hadefulde onlinebeskeder til livs. (Foto: © Yoan Valat, Ritzau Scanpix)

At sportsfolk bliver udsat for hadefulde beskeder på sociale medier, har efterhånden været et udbredt fænomen og problem gennem flere år.

Det forklarer Christian Mogensen, der er ekspert i sociale medier og nye teknologier.

- Hadebeskeder og hadefulde ytringer har altid fyldt i forbindelse med sport og konkurrence, fordi folk går op i det og lader sig rive med, når adrenalinen pumper. Så kan det virke naturligt at lade en "finke ryge af panden", siger Christian Mogensen.

Udviklingen går fortsat i den forkerte retning, men nu kan der være tiltrængt hjælp til de hårdtprøvede atleter, der kan se deres sociale medier flyde over med negative beskeder.

Arrangørerne bag grand slam-turneringen French Open vil nemlig tilbyde tennisspillerne et værktøj, der skal filtrere hadefulde beskeder fra. Helt konkret med hjælp fra kunstig intelligens.

- Spillernes mentale helbred er en høj prioritet for French Open-turneringen. Vi vil ikke acceptere nogen form for vold ved vores turnering, udtaler Caroline Flaissier, som er direktør i det franske tennisforbund, ifølge The Guardian.

- Vi er meget stolte af at være den første grand slam-turnering til at tilbyde spillerne en løsning, der effektivt beskytter dem fra onlinemobning, siger hun.

Ekspert bifalder tiltaget

I 2018 kunne DR Sporten bringe en historie om, at flere danske tennisspillere modtog voldsomme beskeder online i forbindelse med kampe, de enten vandt eller tabte.

Her fortalte flere spillere, hvordan de modtog trusler efter kampe - primært fra personer, der havde tabt penge på kampen via gambling.

Du kan se indslaget nedenfor.

Men årsagerne til de hadefulde beskeder rækker langt ud over gambling, fortæller Christian Mogensen, der byder tiltaget velkommen.

- Umiddelbart lyder det fint. Det har været en tiltagende problematik de sidste mange år, at professionelle sportsfolk modtager hadebeskeder, hvis de har det forkerte hår, de forkerte sko, spiller eller vinder på den forkerte måde. Ting, som ikke nødvendigvis har noget med deres sport at gøre.

- Kvinder og minoriteter har også modtaget meget hadefuldt materiale efter sportspræstationer. Vi har generelt set en stigning og særligt mod bestemte grupper og atleter, forklarer han.

Christian Mogensen forklarer, at det tærer på atleternes psyke og trivsel.

- Det gør dem mindre tilbøjelige til at træde frem og dyrke mediesiden og være de forbilleder for børn og unge, som vi gerne vil have, at de er. Så hvis kunstig intelligens kan skåne dem for det, så er jeg kæmpe fortaler, siger eksperten i sociale medier.

Løsningen er god, men ikke perfekt

Det franske tennisforbund skriver, at den kunstige intelligens skal bruges til at filtrere i beskeder på sociale medier som Instagram, Twitter, TikTok og Discord, som ifølge forbundet er de primære platforme for hadebeskederne.

Teknologien har en ekstrem hurtighed, der kan analysere beskeder på mindre end 200 millisekunder.

- Måden, man træner kunstig intelligens som dette, er ved at vise den tusinde, hundredetusinde eller en million hadebeskeder. Så beder man den om at finde ud af, hvad det er, der går igen. Er det nogle bestemte ord, måden sætningerne er opbygget på eller mængden af udråbstegn, forklarer Christian Mogensen.

- Alle de her ting, som kan være svære og udmattende at finde med det menneskelige øje, kan den kunstige intelligens gøre på relativt kort tid.

Han fortæller dog, at selvom løsningen er god, så er den ikke skudsikker.

- Selvom teknologien og den kunstige intelligens kommer buldrende, så er det vigtigt at være opmærksom på, at den ikke er perfekt. Mennesker har stadig en indsigt i populærkultur, referencer eller ting, der bliver skrevet mellem linjerne, som vi ikke kan forvente, at den kunstige intelligens kan endnu på 100 procent.

Derudover fortæller Christian Mogensen, at hvis atleterne ønsker, at filtreringen også skal gælde for direkte beskeder og ikke kun kommentarer, så kræver det, at firmaerne bag den kunstige intelligens får adgang til noget ekstra information.

- Hvis man forventer, at den kunstige intelligens forholder sig til de direkte beskeder, så skal man være opmærksom på, hvor meget den kunstige intelligens og firmaerne bagved får adgang til, når de får koden til indbakken.

- Teknologien lader sig ret nemt gøre, men det vil være en afvejning i forhold til privatliv og hadebeskeder, forklarer han.

Et tiltag for fremtiden

Tiltaget fra French Open-arrangørerne er historisk, men fremover kan vi forvente mange flere tilbud. Også i andre sportsgrene, forventer Christian Mogensen.

- Jeg tror helt sikkert, at flere klubber og forbund vil bruge det i fremtiden. Både til at rydde op i deres egne kommentarspor og som et tilbud til atleterne.

- Det vil kunne bruges på en facon, som vi i dag har spamfilter på mail. Det er oplagt at tænke, at der vil komme et hadfilter på lige fod med spamfilteret.

Og vi skal nok ikke langt ud i fremtiden, før vi ser kanonerne blive rullet ud, vurderer Christian Mogensen.

- Teknologien er der, og det handler udelukkende om at få det implementeret, siger Christian Mogensen, der tidligere har arbejdet som specialkonsulent hos Center for Digital Pædagogik, men arbejder i dag for Udenrigsministeriets Tech Ambassade.

French Open begynder på søndag, og Holger Rune er naturligvis direkte kvalificeret til hovedrunden qua sin placering som nummer seks på verdensranglisten.

De kommende dage vil Clara Tauson også forsøge at få sit navn i bowlen, da hun deltager i kvalifikationen og spiller første kamp tirsdag.