Legende hylder Wozniacki: 'I Danmark forstår I slet ikke, hvor stor en stjerne Caroline er'

Svenske Mats Wilander mener, den danske tennisstjerne er større end sine resultater.

Mats Wilander hylder Caroline Wozniacki. (Foto: ELSA © 2014 Getty Images)

Hun er 'Miss Sunshine', før hun er Caroline Wozniacki.

Ikke herhjemme, men i den store vide verden, hvor Danmarks bedste tennisspiller gennem tiderne vil efterlade et større tomrum, når hun stopper karrieren efter Australien Open, end vi måske lige går og tror i vores egen andedam.

Det fortæller den syvdobbelte grand slam-vinder Mats Wilander, der i de sidste mange år har arbejdet som ekspert på Eurosports dækning af grand slam-turneringerne.

- Hun er en meget større stjerne, end I går og ved i Danmark. Og det er hun på grund af den måde, hun er og opfører sig på, og den måde hun ser ud på – hun er altid toptrænet og ser skarp ud. Hun giver alt på banen, og hun klæder sig i det rigtige tøj, siger Wilander og uddyber:

- Som publikum og fan har man en forventning om, at sportsstjerner leverer alt, hvad de har, og når en spiller som Wozniacki så gør det gang på gang, så bliver hun en stjerne.

Caroline Wozniacki er i gang med sin sidste turnering som tennisspiller.

Selvom hun ikke er mere end 29 år, har hun besluttet at stoppe efter grand slam-turneringen 'Down Under', hvor hun natten til tirsdag kæmpede sig til en sejr i to sæt over Danyana Yastremska efter flere gange at have været nede i sækken mod den 23-seedede ukrainer.

Wozniacki vandt i to sæt og er videre til tredje runde.

Større status end titlerne berettiger til

Hun kan se tilbage på en karriere, hvor hun i to omgange har ligget nummer et på verdensranglisten, og i trofæskabet fylder 30 pokaler.

Kronen på værket kom i 2018, da hun vandt sin hidtil eneste grand slam-titel i Melbourne, hvor hun nu er i gang med sin svanesang.

Men selvom man med rette kan kalde Wozniackis tid på toppen i en af verdens største sportsgrene for glorværdig, står resultaterne på bundlinjen slet ikke mål med den status, hun har tilspillet sig, lyder det fra Mats Wilander.

- Selvom hun kun har vundet en enkelt grand slam og været nummer ét i verden, så har hun end langt større status i tennisverdenen, end det hun har vundet måske berettiger til.

I mange år var der to sideløbende fortællinger om Caroline Wozniacki.

Den første handlede om tennisspilleren, der igen og igen måtte give fortabt i jagten på sportens hellige gral, en grand slam-titel. Den historie satte hun et punktum for, da hun slog Simona Halep i finalen i Australian Open i 2018.

  • Wozniacki var to gange nede i sækken mod Yastremska, men kæmpede sig begge gange tilbage. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)
  • Yastremska fik behandling på banen, bedst som Caroline Wozniacki var ved at levere sit store comeback. Et forsøg på at bryde danskerens rytme? Det kan man kun spekulere i. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)
  • Yastremska var bookmakernes favorit inden kampen. (Foto: Scott Barbour © Scanpix)
  • Wozniacki er populær i Melbourne, hvor hun vandt sin hidtil eneste grand slam-titel i 2018. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)
1 / 4

Den anden handlede om den evigt arbejdende topspiller, som burde omlægge sit – i manges øjne – destruktive spil, hvis hun virkelig ville forløse sit potentiale og banke de bedste efter behag.

Men den fortælling er ifølge Mats Wilander forfejlet.

Vindere spiller ikke altid smukt

Wozniackis meritter er ikke opnået på trods af hendes af manglende spidskompetencer – de er opnået netop på grund af hendes unikke evne til fra kamp til kamp at indstille sit eget spil på modstanderens og med enorm snuhed finde de rette modtræk. Det har ikke altid været kønt, men det er hendes nærmest selvudslettende spillestil, der har bragt hende til tops, fortæller Wilander:

- Diskussionen om Caroline har altid gået på, hvorvidt hun skulle ændre sit spil og spille mere aggressivt, så hun ville få større chance for at slå en type som Serena Williams? Men sådan spiller Wozniacki ikke. Hun spiller tennis på én måde den ene dag og en anden måde den anden dag. Hvis hun står over for Serena, så forsøger hun at gøre A, B, C og D for at vinde.

- Storheden hos en atlet ligger ikke altid i at spille sit eget spil, men derimod at spille det spil, der kræves for at vinde. Og det spil er ikke altid smukt.

- Hun er en super tennisspiller, som måske i dag ikke er på niveau med de allerbedste, men som i hvert fald vil presse dem til at levere deres maksimale - ellers får de stryg af Caroline.

Caroline Wozniacki skal i tredje runde møde den tunesiske overraskelse Ons Jabeur. Vinder Wozniacki som ventet den kamp, vil hun formentlig stå over for veninden og verdensstjernen Serena Williams i ottendedelsfinalen.