Lempelig integration og millionsatsning er hemmeligheden bag canadisk tenniseventyr

I aften kan Canadas tennissatsning kulminere, når Bianca Andreescu spiller i US Open finalen.

Canada er måske verdens største ishockeyland. Men i de seneste år er sportsbarerne også begyndt at vise tennis på storskærmene.

En bølge af seværdige unge canadiere har slået sig ind i nærheden af verdenseliten i tennis. Både på herrer- og kvindesiden har et canadisk kuld stille, men sikkert sneget sig frem på verdensranglisterne. I aften står Bianca Andreescu over for Serena Williams i sin første grand slam-finale.

Bianca Andreescu vandt Indian Weels i marts og er før US Open nummer 15 i verden. Undervejs i turneringen slog hun Caroline Wozniacki i to sæt, og danskeren har tre gange i år lidt nederlag til den canadiske komet.

Canadiske profiler med rødder i Europa og Afrika

Tennishistorien i Canada handler (også) om integration. Verdens arealmæssigt næststørste land med de 10 provinser tager åbent imod, og hovedparten af Canadas stærke spillere har rødder i Europa og Afrika.

- Folk har altid tænkt på Canada som et hockeyland, men vi er blevet et tennisland, og det er fantastisk, sagde Denis Shapovalov til The Guardian under årets Wimbledon.

Han er med sine 20 år en af de spirende talenter på Canadas tennisscene og nummer 33 på herrernes ATP-liste.

Shapovalovs forældre flygtede fra Sovjetunionen og bosatte sig i Ontario. Hans mor, der stadig er hans træner, spillede i sin tid for Sovjet, og førte sønnen ind i den canadiske tennissatsning fra juniorrækkerne.

Denis Shapovalov og Felix Auger-Aliassime mødtes tidligere i US Open. (Foto: Jerry Lai © Scanpix)

Men der er flere eksempler på tennis-immigranter. Milos Raonic’ forældre kom til som ingeniører fra Serbien og Vasek Pospisils forældre flygtede fra Tjekkoslovakiet.

Felix Auger-Aliassime har rødder i Togo. Trods sine blot 18 år er han allerede nummer 19 i verden. Som 17-årige brød han som den yngste nogensinde ind i verdens top 100 og tog den rekord fra Rafael Nadal.

Auger-Alliassime har tidligere fortalt, hvordan han og Shapovalov har nydt godt af et canadisk system, hvor race og religion betyder mindre end syd for grænsen.

- De giver dig ikke bare tennisundervisning, de giver dig livslektioner. Jeg er sikker på, at det er det samme for Denis og hans mor.

Pointsystem prioriterer indvandringen

Siden 1960’erne har Canada modtaget et stort antal indvandrere, og det er stadig et af de lande i den vestlige verden, hvor en på mange måder lempelig integrationspolitik har bredest opbakning i befolkningen.

En af forklaringerne er et pointsystem, der sikrer, at indvandrere til Canada i høj grad udvælges efter motivation og indstilling. Dertil kommer, at premierminister Justin Trudeau og hans embedsmænd især prioriterer hele familier og altså ingen unge og enlige mænd.

Bianca Andreescus forældre er ingeniører fra Rumænien, og kom til Canada for at arbejde. Her begyndte Andreescus tenniskarriere som syvårig, og den tog fart, da hun som 11-årig blev en del af det nationale træningscenter.

'Vi skal være verdens førende tennisnation'

Bianca Andreescu har vundet to WTA-titler i år. US Open er hendes første grand slam-finale. (Foto: Clive Brunskill © Scanpix)

En anden forklaring på Canadas pludselig indtog på den internationale tennisscene ligger i en voldsomme nationale satsning Tennis Canada. Ambitionen er ikke til at tage fejl af. Canada har en udtalt vision om at blive verdens førende tennisnation.

Da Michael Downey i 2014 blev ansat som direktør i Tennis Canada, var Maureen Drake den højest rangerede som verdens nummer 147. I dag har Canada tre herrer og en kvinde blandt verdens 100 bedste, og deres formkurver er opadgående.

Armbevægelser og ambitioner var store, da Tennis Canada første gang blev lanceret i 2007. De kopierede straks det bedste fra tennisprogrammerne i USA og Frankrig og byggede et nyt stort træningscenter i Montreal. Louis Borfiga blev hentet ind som træner for blandt andet at ruske op i den canadiske mentalitet. - Bortset fra hockey har der hidtil været en 'fedt at være med'- holdning, blandt mange sportsfolk. Der er behov for et vinderinstinkt, udtalte han kort efter ansættelsen.

Samtidig blev der kastet uhyggelige summer i projektet. Godt hjulpet på vej af Rogers Cup, der er ejet af Tennis Canada. I stedet for at være tvunget til udlandet i jagten på en karriere samles de bedste juniorspillere nu på det nationale tenniscenter. De største talenter får alt betalt.

Talenter på vej mod tennistoppen

Historien fra Canada, lyder nærmest balkansk, som da Serbien på kort tid udviklede de tre verdensettere Novak Djokovic, Ana Ivanovic og Jelena Jankovic, der alle er født inden for tre år.

Når Bianca Andreescu i aften står over for Serena Williams, har amerikanernes lejr på forhånd talt om canadieren som en kommende verdensetter. - Hun har alt, hvad det kræver for at blive nummer et. Jeg har meget respekt for hende. Hun har mange værktøjer i sit meget komplette spil. Både når jeg ser på det fysiske, det atletiske og det mentale, ser hun meget selvsikker ud, siger Williams' træner Patrick Mouratoglou på et pressemøde før finalen. Selvom Serena Williams ved US Open spiller sin 23. grand slam-finale, og Bianca Andreescu debuterer som finalist, lader canadieren sig ikke skræmme, garanterer hendes træner Sylvain Bruneau.

- Det bliver en hård opgave, og sikkert den hårdeste i hendes korte karriere, men hun er en kriger og en gadekæmper, siger træneren. US Open finalen kan blive stedet, hvor Andreescu understreger, at canadierne har noget at have deres tårnhøje ambitioner i. Stedet, hvor de endegyldigt høster frugterne af flere års satsning.

Kilder: The Guardian, Walrus, ATP og WTA.

Facebook
Twitter