'Manden er et geni': 39-årige Federer gør comeback i jagten på den ultimative rekord

Roger Federer er i dag tilbage efter en alvorlig knæskade, når han træder ind i ATP-turneringen i Geneve i det, der kan blive superstjernens sidste sæson.

Roger Federer gør sig klar til sit comeback på tennisbanen ved ATP-turneringen i Geneve. (Foto: Martial Trezzini © Scanpix)

Det er en overordentlig vanskelig opgave at finde en tennisentusiast, der ikke kan lide ham.

De seneste to årtier har det nu 39-årige schweiziske tennises Roger Federer begejstret ketsjerglade fans verden over med sin elegante stil og gentleman-attitude.

Og så er der jo lige det med rekorderne.

20 grandslam-titler og 237 uger i træk som nummer 1 på verdensranglisten taler vist sit tydelige sprog, selvom han må dele grandslam-rekorden med rivalen Rafael Nadal.

Det er altså med andre ord en vaskeægte verdensstjerne, der i dag vender tilbage fra skadespause og træder ind på tennisbanen i hjemlandet Schweiz til sin første turneringskamp i to måneder. Og sit bare tredje opgør på halvandet år.

- Jeg er virkelig glad for at være tilbage. Nu handler det bare om at komme tilbage i form, siger Roger Federer inden sin comebackkamp mod spanske Pablo Andujar ved ATP-turneringen i Geneve.

Roger Federer blev opereret for en knæskade i starten af 2020 og måtte bruge over et år på at kæmpe sig tilbage til sporten.

For to måneder siden gjorde han comeback ved et stævne i Qatar, hvor han røg ud efter to kampe. Efterfølgende måtte han melde afbud til sine kommende turneringer for at bruge endnu mere tid på sin rehabilitering.

Derfor er det også en glædens dag, når Roger Federer i dag lunter ind på tennisbanen med sin ketsjer og et – ifølge ham selv - velfungerende højre knæ.

Det mener tennisekspert på Eurosport, Michael Mortensen.

- Det er fantastisk at have ham tilbage. Hver en turnering, som han spiller, er en gevinst for alle tennisentusiater. Jeg har fulgt hans træninger op til kampen med stor glæde, og han ser meget veltrimmet og motiveret ud, siger Michael Mortensen.

Men med kun to kampe i benene de seneste 16 måneder, så ved ingen rigtig, hvor Roger Federer står frem mod sommerens helt store udfordringer i French Open og Wimbledon.

Heller ikke schweizeren selv.

- Selvfølgelig er der spørgsmålstegn omkring min form. Vi må se, hvordan det går i kampen, men til træning er det gået godt, siger Roger Federer.

ATP-turneringen i Geneve markerer starten på schweizerens jagt mod sin enogtyvende grandslam-titel, når først French Open og derefter Wimbledon venter til sommer.

Med en sejr her vil han igen sætte sig alene på førstepladsen over flest grandslam-titler i historien. Lige nu deler han rekorden på 20 sejre med rivalen Rafael Nadal.

I sommerens grandslam-turneringer skal han dog ikke længere "blot" kæmpe mod sine gamle rivaler, Novak Djokovic og Rafael Nadal. Også spillere som Daniil Medvedev, Dominic Thiem, Alexander Zverev og Stefanos Tsitsipas har udviklet sig enormt, mens Federer har været ude.

- Der venter en kæmpe opgave for ham, og han ved godt, han er blevet et halvt skridt langsommere. Men jeg tror, han kan gøre en god figur ved Wimbledon. Det er hans favoritunderlag, og det er der, hans spil virkelig kommer til sin ret, vurderer Michael Mortensen.

Med tyve grandslam-titler i bagagen og en samlet pose præmiepenge på 800 millioner kroner gennem karrieren, kan det måske være svært at forstå, hvor 39-årige Roger Federer i karrierens efterår finder ilden til at kæmpe så hård en kamp for at vende tilbage til tennisbanen.

Men for tennisekspert Michael Mortensen har det aldrig handlet om titler og penge for den ikoniske schweizer.

- Det er simpelthen kærlighed til sporten. Han elsker stadig at træne og udvikle sig. Det er en livsstil for ham. Fansene, kollegaerne og sporten er så stor en del af hans identitet. Og så tror jeg også, han gerne vil tilbage for at kunne takke alle sine fans verden over en sidste gang, siger Michael Mortensen.

Den tyvedobbelte grandslamvinder fik i dag et rygstød frem mod sit comeback, da tennisdronningen Serena Williams i et interview udråbte ham som historiens bedste herrespiller i hendes optik.

- Han er en sammenfatning af storhed og klasse. Manden er et geni. Man kan bare ikke undgå at kunne lide ham. Han spiller så fantastisk. Hvis jeg da bare selv kunne spille som ham, siger Serena Williams, der dog også har haft en ganske fornuftig tenniskarriere med indtil videre 23 grandslam-titler.

Heller ikke Michael Mortensen er i tvivl om, at Roger Federer kommer til at stå som alletiders største herrespiller, når han en dag trækker sig tilbage.

- Det bliver en trist dag, når han lægger ketsjeren på hylden. Ingen andre har været i stand til at forny tennissporten og inspirere de unge generationer, som han har. Han er en boldvirtuos og enormt elegant både på og underfor banen. Han har været en fantastisk ambassadør for tennissporten, siger Michael Mortensen.

Roger Federer har vundet imponerende otte udgaver af Wimbledon. Her er det fra sejren i 2017. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Og hvornår oprinder så den dag, som så mange tennisfans verden over frygter?

Dagen, hvor Roger Federer spiller sin sidste tenniskamp.

Schweizeren har åbnet en smule for sine pensionsplaner ved at sige, at han ikke selv kigger længere frem end Wimbledon-turneringen, der begynder i slutningen af juni.

- Vi kommer til at fokusere på Wimbledon, og så må vi se, hvad der sker bagefter, siger Federer til tv-kanalen Leman Bleu ifølge Yahoo Sports.

Og en farvelkamp på den ikoniske Centre Court-bane vil ifølge Michael Mortensen også være det perfekte farvel for Roger Federer.

- Jeg vil slet ikke blive overrasket, hvis han lægger ketsjeren på hylden efter Wimbledon. Det ville være et rigtig fint punktum for hans enestående karriere, men jeg tror også inderst inde, han går rundt og tænker, at han har en reel chance for at vinde Wimbledon, siger Michael Mortensen.

Så for tennisfans gælder det altså om at nyde Roger Federer, mens man kan.

I dag gælder det i første omgang kampen mod Pablo Andujar, som vores gode kollegaer på TV 2 Sport X blænder op for ved omkring klokken 15.30.

FacebookTwitter