Mere sex - mindre tennis

De bedste kvindelige tennisspillere duller sig mere op end tidligere, hvilket kan skabe uheldige forbilleder og skade kampen for ligestilling mellem kønnene.

Spillerne med Caroline Wozniacki i spidsen præsenteres inden sæsonfinalen i Doha i 2010. (Foto: Fadi Al-Assaad © Scanpix)

Caroline Wozniacki og andre kvindelige tennisstjerner har de senere år udviklet sig til sexobjekter, der optræder med store øreringe, korte kjoler og måske endda make-up i ansigtet.

Udviklingen er ifølge børne- og ungelæge Vibeke Manniche bekymrende, da Wozniacki og co. er rollemodeller for unge mennesker.

- Kvindetennis er blevet det helt store show, hvad angår udstilling af kvinder som sexobjekter.

- Det klæder ikke tennissporten eller ligeværdet mellem kønnene, mener Vibeke Manniche, der selv har spillet tennis i 40 år, men ikke længere vil se sporten på tv.

- Jeg føler, at det er intimiderende. Jeg gider heller ikke at se Wozniacki mere. Det er blevet til noget, som jeg ikke bryder mig om. Det har mindre og mindre med sporten at gøre, fortæller børne- og ungelægen.

Anderledes hos herrerne

Hun oplever, at der er helt andre normer på herresiden og nævner som eksempel den tidligere verdensetter Roger Federer.

- Federer bliver ikke fremstillet med tætsiddende shorts, så man kan gætte på, hvor veludrustet han er. Mændene optræder i løse shorts og er ikke sexobjekter på samme måde som kvinderne, siger Manniche.

Selv om lægen mener, at den øgede seksualisering ligger i tidsånden og bliver påduttet spillerne fra sponsorer, så har man som spiller også et ansvar. Især amerikaneren Venus Williams er gået over stregen med en dragt, som ligner bar hud.

- Pengene lokker, hvis spillerne får at vide, at hvis de ligner noget, der kan minde om en luder på banen, så får de 20 millioner kroner mere om året.

- Men de har også selv et ansvar. Williams designer jo selv sit tøj, siger Manniche.

Sociolog og ligestillingsforsker ved RUC, Karen Sjørup, bekræfter, at der foregår en pornofisering af kvindekroppen i medierne.

- For nogle år siden spillede håndboldkvinderne uden make-up, men i dag er de fuldt stilede, og det handler meget om nærbilleder og sponsorkroner.

- Kvindelig seksualitet og afklædthed sælger, og det er svært at kæmpe imod, da det er en forudsætning for at få penge. Mandlige sportsudøvere skal ikke dresse sig op på samme måde, for det er mest mænd, der ser sport, forklarer Karen Sjørup.

Rollemodeller

Kvindeforskeren fortæller, at en spiller som Caroline Wozniacki nu og de kommende år bliver rollemodel for en masse piger. Og faktisk gør Wozniacki det meget godt, selv om den danske verdensetter ifølge Sjørup - og Vibeke Manniche - spiller på sin seksualitet.

- Wozniacki kommer til at danne model for mange unge kvinder, men det gør hun ikke på nogen dårlig måde, fordi hun alligevel er så uskyldig i sin fremfærd. Hun er jo en helt anden type end Venus Williams, der er mere kropslig, siger Karen Sjørup.

Hun forklarer, at tennisspillerne ville være bedre som rollemodeller, hvis der var plads til større forskellighed.

- Som det er nu, skaber det nogle stereotyper, der kan virke hæmmende, hvis man skal være smuk og sexet for at egne sig til tennis, siger kvindeforskeren.

Caroline Wozniackis manager, Mikkel Nissen, har ikke ønsket at forholde sig til den måde, som den danske verdensetter bliver eksponeret på.

 

Facebook
Twitter