Mindre rugekasse, højere niveau: Jyske tennisrebeller gør oprør med historisk mesterskab

Give Tennisklub håber, at jysk DM-titel kan hæve barren i kedelig holdturnering, siger sportschef.

Give Tennisklubs tilskuere tog den lange tur til København for at støtte spillerne under DM-weekenden.

- Hvordan laver man et bedre oprør end at tage en by, der har under 5.000 indbyggere, sætte den over for København og sige ’vi vandt’? spørger Lars Baes, sportschef i Give Tennisklub.

Svaret: Det kan man vel næsten ikke.

I weekenden skrev Give TK’s herrer sig ind i dansk tennishistorie, som de første jyder til at vinde DM i udendørsholdturneringen. Et mesterskab, der ellers altid har været et københavnsk tapasbord, hvor de traditionstunge hovedstadsklubber har siddet på deres faste pladser om bordet på grusbanen, rakt ud og fordelt DM-medaljerne mellem sig.

Succesen er kommet hurtigt. Først i 2017 rykkede den jyske klub op i elitedivisionen, og missionen, målet, har hele tiden været klart.

- Det er både et oprør, men også et opråb. Vi skal vågne op nu, hvis ikke holdturneringen skal dø, siger Lars Baes.

Folk vil se de bedste spillere

Hvordan i alverden kan en tennisklub i Give pludselig vinde et dansk mesterskab? Spørgsmålet slår kolbøtter på tungespidsen.

Forklaringen er forholdsvis simpel, siger Lars Baes.

- Det er mange bække små-tankegangen.

Truppen bygger på udefrakommende danske spillere krydret med tre gange tysk islæt hentet gennem Lars Baes' tennisforbindelser i nabolandet. Ingen lokale spillere med lokalforankring.

Det har været muligt, fordi Give TK har en stor lokal sponsoropbakning i ryggen, og at man i klubbens bagland har en hær af ildsjæle og entusiaster, lyder det.

Tanken var, at man gerne ville betale dygtige spillere for at drage til det lille jyske tennisanlæg for at gøre produktet attraktivt.

- Folk gider ikke se de næstbedste. Det er det, der har været min og klubbens drivkraft. Holdturneringen har været for kedelig. Vi skal skabe noget interesse og noget lir, siger sportschefen.

De ved godt i Give, at de er ikke vadet ind i dansk tennis på listefødder. Døren er blevet sparket kraftfuldt ind.

Og den måde at vinde på har mødt kritik i tennismiljøet, siger Lars Baes.

- Vi kan ikke lave vores egne spillere. Vi har slet ikke faciliteterne og økonomien til at give juniorspillere træning hver eneste dag. Jeg kan ikke se, hvad problemet er. Vi er tættere på Hamborg, hvor vi henter vores spillere, end vi er på København.

Give TK's tyske spillere har været i klubben i flere sæsoner og bidraget på hele rejsen fra bund til top, siger Lars Baes.

- Enten kan vi sige, at der ikke elitedivisionstennis i Jylland. Slut med det. Så kan de københavnske klubber skiftes til at vinde guld, sølv og bronze og fjerne os fra kortet. Eller også kan vi gøre noget. Turde sætte en ny dagsorden, hvor man ikke er bange for at bruge lidt penge på at hente spillere og slå det stort op.

Give TK's sportchef, Lars Baes, håber, at klubbens DM-guld vil skabe en modreaktion hos de københavnske klubber og dermed hæve niveauet i den danske holdturnering. (Foto: Give Tennisklub)

Hos Dansk Tennis Forbund er man glade for, at Give TK med sit danske mesterskab har skabt modvægt til den mangeårige københavnske dominans.

- Det er super fedt, for at sige det ligeud. Jeg ser tennis som en landssport. Jylland har lidt de seneste 10, 15, 20 år, og forhåbentlig kan det få andre klubber til at se, at det kan lade sig gøre, hvis man gør en indsats, siger formand Henrik Thorsøe Pedersen.

- Hvis nogen havde sagt for to år siden, at Give ville blive danmarksmestre, så havde folk jo grinet. Så det er super fedt, at de har taget det træk, for det har krævet mange ressourcer og frivillige, siger formanden for Dansk Tennis Forbund.

Også weekendens DM-finalemodstandere fra Gentofte hilser jysk modstand velkommen.

- Det er skønt, at der sker noget i tennisdanmark. Det er vi kun glade for. Jeg tror, at det er sundt for alle. Tennisniveauet bliver højere og vi får et bedre produkt, siger Christian Eppers, formand i Gentofte Tennisklub.

Hvem gider stå ved et hegn i seks timer?

Give Tennisklub har i omegnen af 100 medlemmer, et anlæg med to kampbaner, der kun må bruges i Elitedivisionen grundet en dispensation, da det normale krav er fire af slagsen. Til sammenligning har HIK Tennis i Hellerup, Danmarks største tennisklub, cirka 3.000 medlemmer, 19 udendørsbaner og ti indendørs baner.

Til gengæld har man i Give TK formået at gøre holdkampene til en oplevelse. Klubben har etableret siddepladser og serverer fadøl og pølser.

Det koster penge at lokke folk til tennis, og det budgetterer de med i Give.

- I mange tennisklubber står du og bare og glor op af et hegn. Hvem gider at gøre det i seks timer? Det gad jeg da heller ikke gøre, selv hvis FCK og Brøndby skulle spille i seks timer. Så ville jeg også gå hjem efter et par timer, siger Lars Baes.

Give TK's danske mestre med pokalen. Øverst fra venstre: Rasmus Michelsen, Niels Heise Korsgaard, Frederik Press, Florian Barth og Lars Baes. Forrest fra venstre: Anders Grinderslev, Marco Kirschner og Andreas Bjerrehus.

Give TK var den klub i Elitedivisionen, som havde flest tilskuere både i denne, men også i sidste sæson.

- Jeg har selv spillet i holdturneringen, og jeg var ved at kaste op over de holdkampe, hvor der stod en forælder, en bedsteforælder og en kæreste og klappede af en. Det kræver ikke 1.000 tilskuere, men hvis man får samlet 200-300, skaber det faktisk meget intensitet, siger Give TK's sportschef.

Så må danskerne hæve deres niveau

Man kan godt kalde Give TK en flok jyske tennisrebeller. De er ikke bange for at gøre lidt ud af retorikken omkring deres tilstedeværelse, som Lars Baes selv udtrykker det.

Men som han også sagde, er Give TK's tilstedeværelse lige dele oprør og opråb. For ja, selvfølgelig vil jyderne gerne føje endnu et DM-guld til trofæhylden. Allerhelst så Lars Baes dog, at klubbens danske mesterskab skaber en modreaktion i hovedstadsområdet.

- Det er fedt at have den guldmedalje, men jeg ville da ønske, at københavnerholdene var bedre end os. Det ville jeg da. Jeg ville ønske, at holdturneringen var stærkere. At de andre klubber siger ’fandeme nej, det vil vi ikke have siddende på os. Vi skal vinde næste år’ og hiver nogle endnu bedre spillere hjem, siger sportschefen.

Anders Grinderslev jubler. Give-spilleren vandt alle sine fire kampe ved weekendens danmarksmesterskab. (Foto: Give Tennisklub)

For hver udlænding i den danske holdturnering bliver der en plads mindre til en dansker i Elitedivisionen. Sværere er matematikken egentlig ikke.

Det har Lars Baes imidlertid intet problem med.

- Så må danskerne træne sig op, så de er på samme niveau. Jeg vil hellere have en holdturnering med noget tennis, folk vil se, end at det bruges som en rugekasse for talenter, der egentlig ikke har niveauet til at vinde medaljer.

Facebook
Twitter