Nej til coronavaccination: Den unikke, veganske tennisstjerne, der græder efter operationer

Det er ikke første gang, at verdensetteren Novak Djokovic skaber overskrifter med sin særprægede livsstil.

Reaktionerne var mange.

Så mange, at Novak Djokovic var en af de mest 'trending' navne i hele verden mandag eftermiddag. Og det var ikke videre positive

reaktioner
, som tennisstjernen var blevet mødt af, hvis han havde besluttet sig for at søge på sit navn på Twitter, Facebook eller et helt tredje socialt medie.

Den serbiske verdensetter havde forinden deltaget i en videosamtale med andre

atleter
fra sit land, hvor snakken faldt på en vaccine mod corona. En vaccine er ifølge sundhedseksperter den eneste måde, verdensbefolkningen kan blive immune over for Covid-19 og verden dermed kan komme tilbage til normalen igen.

Men en vaccine falder umiddelbart ikke i god jord hos Novak Djokovic, der kom med dette bombastiske svar i samtalen:

- Personligt er jeg imod en vaccination, og jeg vil ikke tvinges af nogen til at blive vaccineret for at kunne rejse.

- Men hvis det bliver

obligatorisk
, hvad vil der så ske? Jeg bliver nødt til at tage en beslutning. Jeg har mine egne tanker om sagen, og om disse tanker vil ændre sig på et tidspunk, ved jeg ikke, sagde Djokovic.

Sådan bekæmper kroppen et nyt virus:

Et svar, som affødte mange chokerede og negative

reaktioner
på de sociale
medier
. Serberen fik da også hurtigt flere øgenavne grundet sit alternative vaccinesyn.

No-vaxx Djokovic, DjoCovid og NOvak-cine er bare nogle af de drillende navne, som florerer rundt på nettet.

Og selvom den 32-årige serber efterfølgende udsendte en pressemeddelelse med nogle opdaterede udsagn om sit vaccinesyn, så var hans mening ret klar:

- Jeg er ikke en ekspert, men jeg vil gerne selv have muligheden for at vælge, hvad der er bedst for min krop. Personligt er jeg imod en vaccine for at have lov til at rejse. Sådan er min mening nu. Måske den ændrer sig, men jeg har et åbent sind i forhold til andre måder at hele kroppen på, uddybede Djokovic.

En verdensstjerne, der ikke følger

normen
i disse coronatider. Men kender man Novak Djokovic ret og kigger mere detaljeret på hans liv, så er det måske ikke så overraskende, at han vender sig væk fra det, som alle andre tænker.

Græd efter en operation

Spørg bare den

legendariske
tennisspiller Andre Agassi.

I 2017 blev amerikaneren træner for Djokovic i en tid, hvor serberen havde svært ved at finde spillet på banen. En drilsk albueskade drillede Djokovic, og da Agassi trådte til, rådede han serberen til at blive opereret. Operation var den eneste mulighed for at blive smertefri og begynde arbejdet på at blive verdens bedste igen. Lægerne var også enige med Agassi. Albueskaden var ved at udvikle sig til en kronisk skade.

Men Djokovic var overbevist om, at han kunne hele skaden med alternativ medicin og behandling. Derfor blev han ved med at udsætte en operation.

Men albuen gjorde mere og mere ondt, det hæmmede ham i kampene - og diskussionerne mellem Agassi og Djokovic hobede sig op.

Til sidst måtte serberen kapitulere og indgå et

kompromis
med sit livssyn. En operation var nødvendig.

Den gik da også planlagt i februar 2018, og få måneder efter begyndte han at dominere på banen igen. Han sikrede sig sin fjerde Wimbledon-titel i juni, og senere på året kom også US Open på cv'et. Det comeback skete uden Agassi, efter samarbejdet blev afbrudt en måned efter operationen.

Djokovic var ikke glad på trods af den store succes. Han havde forrådt sig selv og sin krop ved at komme under kniven.

- Jeg græd i to-tre dage efter min operation og følte mig skyldig for mit

kompromis
i flere måneder efter. Jeg er ikke fan af operationer og medicin, for jeg tror, at vores krop selv kan hele i mange tilfælde.

- Men i sidste ende blev jeg nødt til at acceptere mit valg. Gjort er gjort, selvom det ikke var min intention, sagde han i ethttps://consent.yahoo.com/collectConsent?sessionId=3_cc-session_28604f15-b6fd-4f6f-8398-b038be09fe54&lang=en-AU&inline=falseinterview i 2018.

Et brød på maven ændrede det hele

Djokovic har ikke altid haft det livssyn.

I starten af sin karriere var hans tanker om sundhed, diæt og levemåde på mange måder som hos alle andre. Men i 2010 blev det hele ændret.

I en kvartfinale-kamp under Australian Open fik han det så fysisk dårligt, at han bad om en pause, hvorefter han

angiveligt
kastede voldsomt op i omklædningsrummet. Da han kom tilbage til banen, var han helt ude af sig selv og røg ud af turneringen.

En serbisk diætist havde set kampen på tv og inviterede efterfølgende Djokovic til en test i Beograd. Diætisten var tilhænger af kinesiologi - en behandling, som fokuserer på at få kroppen i balance ved at kigge på hjernen, musklerne og organerne samtidigt. Teorien er, at både det fysiske og mentale skal være i balance, for at kroppen fungerer 100 procent.

Djokovic sagde ja og undergik en speciel test. Diætisten lagde et stykke hvidt brød på tennisstjernens mave og strakte samtidigt hans højre arm ud. Imens han pressede på armen, blev

diætisten
klar over, at Djokovic var gluten-intolerant. Hans
organer
hæmmede ham både fysisk og psykisk, var konklusionen.

Den alternative diagnosticering blev fulgt op af en mere almindelig blodtest, der ganske vist viste, at Djokovics krop var intolerant over for hvede og mælkeprodukter.

Diætisten og hans måde at tænke på havde overvundet Djokovic.

Fra den dag ændrede tennisspilleren både sin diæt og sin tankegang om, hvordan kroppen fungerer og skal varetages. Serberen smed alt kød og laktose ud fra sin mad og blev veganer - og derudover sagde han velkommen til meditation og yoga ind i sit liv. Kroppen skulle være i balance for at han kunne præstere på allerhøjeste niveau.

Et år efter omlægningen af sin diæt var Novak Djokovic på alles læber efter en vanvittig sæson. Serberen vandt 10 titler, tre grandslams og var ubesejret i 43 kampe i træk.

Novak Djokovic fejrer sin sejr ved Wimbledon i 2011. (Foto: EDDIE KEOGH © Scanpix)

Unik verdensstjerne, der nu splitter hjemlandet

Derfor er det måske ikke så besyndeligt endda, at netop Novak Djokovic er den første prominente atlet, der stiller spørgsmålstegn ved en vaccine mod coronavirusset.

Serberen er på mange måder en unik verdensstjerne, der ikke følger strømmen, og han er vant til at skabe overskrifter på grund af sin alternative levemåde som atlet.

Men det er også markante meninger, der kan støde andre.

Og den seneste udtalelse har da også splittet den sportsgale befolkning i hjemlandet. Djokovic er uden sidestykke den største nuværende atlet i Serbien og bliver forgudet for sine

præstationer
på tennisbanen. For nogle skal der dog meget mere til end en mistro mod en vaccine, for at de skal forarges og stille sig kritiske over for Djokovic.

Nogle af dem er endda enige med tennisspilleren.

Andre er dog mere kritiske. Blandt andet en af de mest anerkendte serbiske virologer Predrag Kon, der fordømmer Djokovis tanker.

- Jeg er en af de største fans af Novak, men han skal ikke snakke om

vacciner
. For når han siger noget, så lytter folk. Jeg er ked af, jeg ikke har haft mulighed for at snakke med ham og forklare ham, hvor vigtige
vacciner
er for immunitet - også i vores land. Nu er det for sent. Han har allerede gjort skade med sine udtalelser, skrev virologen på sin Facebook-side.

Djokovic har ikke svaret direkte tilbage på kritikken fra sin serbiske landsmand, men i sin

pressemeddelelse
fra i onsdags giver han alligevel et indirekte svar til dem, der sætter spørgsmålstegn ved hans tanker.

- Jeg er kommet med min mening, fordi jeg har en ret til det. Og jeg har også et ansvar for at fremhæve det her emne, som folk i tennisverdenen er bekymrede for.

- Vi har ikke nok information om denne vaccine, og hvordan den vil udvikle sig. Vi kommer allesammen til at skulle træffe et valg. Jeg vil personligt gerne have flere detaljer på bordet, før jeg tager det endelige valg, udtaler Djokovic.

Facebook
Twitter