Piotr ville ikke se sin datter blive gammel på tennisbanen: ‘Jeg håbede, Caroline stoppede som 25-årig’

Ifølge Caroline Wozniackis far er karrierestoppet en fælles beslutning.

(Foto: Paul Crock/AFP/Ritzau Scanpix)

Han ligner en mand, der er gået forkert. En mand, der passer bedre ind i Køge Tennisklub eller på elitecenteret i Farum.

Piotr Wozniacki trasker stille og roligt rundt i tennistøj fra top til tå, og ud over at håret er blevet mere gråt end for 15 år siden, ligner han sig selv. Uformel og slet ikke matchende de rammer, han står i lige nu.

For vi er hverken i en tennisklub i Køge eller Farum. Vi er i Melbourne. På et af de mest luksuriøse hoteller i byen.

Piotr Wozniacki har altid været med på sidelinjen. Her instruerer han en 19-årig Caroline Wozniacki i 2009. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Her bor Wozniacki-familien under datterens sidste turnering i hendes professionelle karriere.

Og selvom de fleste gæster går rundt på hotellets spejlende gulv med hvide skjorter, dyre sommerkjoler og skinnende laksko, nøjes Piotr Wozniacki med at gå i det tøj, han har det bedst i. Tennistøjet.

Men om lidt skal Piotrs tøj lægges væk, når datteren, Danmarks største tennisstjerne nogensinde, slår sin sidste bold i karrieren ved Australian Open.

- Det er et helt specielt øjeblik lige nu. Vi har brugt så meget tid sammen og har rejst rundt i 17 år. Da hun var lille, sagde hun, at hun ville vinde en grand slam og blive nummer ét i verden. Det er fantastisk, at hun har gjort det, siger Piotr Wozniacki, mens han smilende tager hænderne op og klapper dem sammen. Tydeligvis stolt.

Piotr Wozniacki smiler ikke altid, men når han gør, bliver øjnene så små, at du ikke er tvivl om, at det er ægte.

'Jeg håbede, Caroline stoppede som 25-årig'

Smil kommer der også, når han taler om sin datters karrierestop. Og den beslutning, som de har truffet. Bemærk 'de'. Han lægger vægt på, at beslutningen om at stoppe ikke kun er truffet af Caroline Wozniacki. Men i fællesskab.

- Hun har haft en fantastisk karriere, men der er også et næste skridt i livet. Jeg siger, at 'vi' tog den beslutning, for det var også vigtigt, at jeg bekræftede Caroline i, at det var det rigtige.

- Det har været min drøm, at hun stoppede på højt niveau, så hun kan nå at lave de ting i livet, hun gerne vil efter karrieren.

- Kvindelige tennisspillere spiller for lang tid. Faktisk håbede jeg, Caroline stoppede, da hun var 25 eller 26 år gammel. Der tog jeg fejl, for i dag er hun jo næsten 30, siger Piotr Wozniacki. Igen med smil og sammenknibende øjne.

Karrierens største sejr var i 2018, da Caroline Wozniacki endelig lykkedes at vinde én af tennissportens eftertragtede grand slam-turneringer. Her løfter hun trofæet efter triumfen ved Australien Open. (Foto: Edgar Su © Scanpix)

Når man ser på Caroline Wozniackis bedrifter på tennisbanen, kan man godt forstå, hvorfor hendes far er glad. 30 WTA-titler, en Australian Open-triumf og olympisk fanebærer for Danmark.

Beskyttede Caroline og Patrik mod kritik i medierne

Men med succes følger også kritik. En kritik, som familien Wozniacki mødte tidligt, fordi Piotr gjorde tingene på en måde, man ikke var vant til i Danmark.

Enorme træningmængder i en tidlig alder, skiftende trænere og et så krævende setup, der fik flere skeptikere til at stille spørgsmålet, om drømmen om at blive nummer ét i verden i virkeligheden var Piotrs og ikke Carolines ønske.

- Der var kritik, fordi hun hed Wozniacki og kom fra Polen og Østeuropa. Vi var i Danmark med de rigtige metoder og de rigtige folk. Alle dem, som var med os, ved godt, hvilke metoder vi har brugt, siger Piotr Wozniacki.

- Der har været folk, som har undret sig over, at Caroline har repræsenteret Danmark, men jeg ved, at hvis Caroline får børn, skal de tale dansk. Det betyder utroligt meget for hende. Tag ikke fejl. Jeg vil sige til de folk, som siger hun er halv polak og halv dansker - hun er hundrede procent dansker.

Hele familien Wozniacki samlet i Monaco. Patrik Wozniacki er fire år ældre end sin verdensberømte lillesøster. Mor-Anna har selv været volleyball-spiller på højt niveau. (Foto: Bonnerup Claus)

Piotr Wozniacki beskriver sig selv som 'muren' omkring sine børn, Caroline og Patrik, og de negative historier, der jævntligt er dukket op i medierne i løbet af årene.

- Det kan godt være, at mange roser, men hver dag er der mange negative historier om os. Der har jeg sagt til Caroline og Patrik, at de ikke skal læse artikler om de ting. De skriver positivt, når det går godt, men når de begynder at kritisere jer, skal I ikke tage imod det. Kun hvis det er konstruktiv kritik, for det er meget vigtigt.

- Jeg er far og træner, og jeg kan godt tage det. Det vigtigste er, at min familie er glade. Jeg er en voksen person, og jeg forstår godt den verden, vi lever i.

Relationen ændrede sig mellem Caroline og Piotr

På spørgsmålet om, hvad der har været det hårdeste for Piotr Wozniacki i det store tenniscirkus, peger han dog ikke på kritikken fra folk og medier.

- Det har været hårdt, når Caroline har været skadet, men især relationen mellem Caroline og mig, da hun blev ældre. Hun var pludselig ikke den lille pige, der bare respekterede far og gjorde, hvad far sagde.

Igen er smilet fremme hos Piotr Wozniacki.

- Da hun blev 18, 19 og 20 år, havde hun sin egen verden og kiggede andre veje. Det kan selvfølgelig være svært at tackle som forælder, men når jeg bagefter tænker over det, er det jo sådan, det skal være. Det skal man som forælder forstå, siger han.

Nu skal Piotr Wozniacki så vænne sig til, at det professionelle partnerskab med sin datter om kort tid er helt forbi.

Et farvel til det faste outfit, tennistøjet, der bliver lagt endegyldigt på hylden. Hvad den 57-årige mand så trækker på i stedet, må fremtiden vise.

- Det bliver umuligt, at jeg bare sætter mig ned og nyder min pension, til jeg bliver gammel. Jeg forbliver aktiv. Det kommer til at give mig mere energi. Forhåbentlig sidder vi som familie ikke bare hjemme fra nu af og tænker, at de sidste 15 år var fantastiske. Vi skal kigge fremad i livet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter