PODCAST Frederik Løchte: Min mors død har præget min karriere

Frederik Løchte Nielsen mistede sin mor til kræft, efter hun havde tilskyndet ham til at droppe skolen og satse helhjertet på tennis. Hendes død har præget hans syn på livet og karrieren, som har budt på en uventet Wimbledon-triumf.

Frederik Løchte Nielsen nyder et solstrejf foran grusbanerne i Lyngby. (Foto: Jacob Panum © DR Sporten)

- Min mor var syg og jeg måtte få det bedste ud af det. Det har jeg taget med mig. Sådan en situation med den nærmeste person i mit liv, sætter livet i relief. Og det har måske også været det, der har gjort det lettere for mig at fortsætte med at spille tennis uden den helt store udsigt til et økonomisk afkast, sikkerhed eller fremtid. Fordi livet bliver ikke ligeså alvorligt, når jeg har oplevet en ting som det.

Sådan siger Frederik Løchte Nielsen i 3. episode af DR Sportens podcast, Illustreret Sport, der har besøgt Wimbledon-vinderen i hans toværelses lejlighed i Lyngby til en snak om, hvordan hans mors sygdom og død har præget hans syn på livet og en tenniskarriere, som han ikke selv troede mulig at opnå.

Barn af en tennisfamilie

Frederik Løchte Nielsen er ellers ud af en tennisfamilie og barnebarn til legenden Kurt Nielsen. Alligevel lå det ikke i kortene, at han skulle kunne leve af den sport, som han elsker så højt.

Han var ikke god nok. Det syntes hverken han selv eller de fleste andre i hans familie og omgangskreds. Men hans mor, Lone, opfordrede ham til at forfølge drømmen.

- Det var min mor, der spurgte, "hvorfor hopper du ikke ud af skolen og spiller tennis på fuldtid? Det er jo det, du gerne vil." Det kan jeg ikke, tænkte jeg i starten. Jeg var jo slet ikke god nok, fortæller Frederik Løchte Nielsen.

Der var heller ingen opbakning at finde hos studievejlederen på Falkonergårdens Gymnasium. Han havde, efter eget udsagn, talt med landstræneren i tennis, som ikke troede på, at Frederik Løchte Nielsen kunne blive professionel tennisspiller.

- Jeg er meget stædig. Så det var næsten det bedste, han kunne have sagt til mig. Nå, jeg skal vise dig, tænkte jeg, fortæller 33-årige Frederik Løchte.

Vi bliver nødt til at se på, hvad vi får i livet

Han satsede derfor på at blive professionel, men samtidig fik hans mor konstateret kræft og døde efter to års sygdomsforløb i en alder af bare 45 år.

Frederik Løchte Nielsen var 20 år på det tidspunkt. Og den sørgelige begivenhed har formet ham til det menneske, han er i dag.

- Vi kan ikke gøre noget ved det. Det eneste vi kan kontrollere, er, hvordan vi reagerer på det. Vi bliver nødt til at se på, hvad vi får i livet, i stedet for at se på det vi ikke får. Det var hendes attitude. Og det er jeg taknemmelig over at have taget med mig, fortæller Frederik Løchte Nielsen.

I Danmark har vi råd til at tage chancer

Hans livssyn handler grundlæggende om at have modet til at følge sit hjerte. Og det er der bogstavelig talt råd til i et land som Danmark, mener han.

- Vi har muligheden for at være ekstremt ambitiøse og tage nogle chancer. For vi har ikke specielt meget at tabe. Vi har det ret godt i Danmark i forhold til mange andre lande. Jeg kender mange tennisspillere, for hvem det er en måde at komme ud af et hårdt liv. Så vi er privilegerede herhjemme, men på en eller anden måde får vi ikke omsat det til sport. Det er ærgerligt, siger Frederik Løchte og bruger sig selv som eksempel:

- Lad os sige, at jeg stopper i morgen. Så kan jeg stadig nå at tage en uddannelse. Vi har et fantastisk sikkerhedsnet. Og det giver os muligheden for at udleve vores drømme.

Uventet Wimbledon-triumf

Frederik Løchte Nielsens drøm er at leve af tennis. Ikke i sus og dus og med økonomisk overskud til resten af livet. Det rækker hans evner alligevel ikke til, som han siger.

Derfor har han det fint med primært at spille Future- og Challenger-turneringer, som er niveauerne under ATP, hvor stjerner som Federer, Nadal og Djokovic slår deres folder. Og ambitionen har derfor heller aldrig været at vinde en stor turnering som Wimbledon.

Ikke desto mindre skete det i 2012, da han på et wildcard med makkeren Jonathan Marray snuppede trofæet efter fem sæt i finalen i doublerækken. Frederik Løchte Nielsen har stadig svært ved at forstå, at det lykkedes og er også lidt træt af at blive sat i bås som doublespiller.

Podcast hver anden uge

Det kan du også høre om i første sæson af Illustreret Sport, som udkommer hver anden uge frem til sommerferien, og tager dig med på et besøg hos en sportspersonlighed til en snak om en begivenhed eller detalje, der har haft betydning for karrieren.

Frederik Løchte Nielsen er den tredje i rækken af episoder efter håndboldspilleren Jesper Nøddesbo og motorsportslegenden Tom Kristensen.

Illustreret Sport kan downloades via din smartphone, iTunes, dr.dk/podcast eller hentes ved blot at klikke her.