Publikum buhede hende til tårer, da hun slog sit idol: Nu er 23-årige Naomi verdens bedst betalte sportskvinde

Naomi Osaka er gået fra genert og fåmælt teenager til pengemaskine med sine meningers mod. Lørdag morgen kan hun vinde sin fjerde Grand Slam-titel i tennis.

Naomi Osaka har vundet tre Grand Slam-titler. Her er det efter US Open sidste år. (Foto: USA TODAY SPORTS © Scanpix)

Hun lignede overhovedet ikke en, der lige havde taget sit livs største triumf.

Naomi Osaka gik først lidt hvileløst rundt på banen, satte sig så ned på sin stol og gemte hovedet under sit håndklæde, mens glædesløse tårer trillede ustoppeligt ned ad kinderne på hende.

Imens buhede de knap 25.000 tilskuerne på tennisanlægget i udkanten af New York af deres lungers fulde kraft ned mod banen.

Sejren i US Open-finalen 2018 mod hendes store idol Serena Williams skulle have været en af de fedeste dage i Osakas korte liv.

I stedet endte den som lidt af et mareridt.

Naomi græder efter sin US Open-sejr, mens tilskuerne buher. (Foto: Andres Kudacki)

Tre år senere kunne kontrasten nærmest ikke være større.

Osaka boblede ligefrem af overskud, da hun i forgårs spillede sig i Australian Open-finalen efter en stensikker semifinalesejr over selvsamme Serena Williams.

Hun bukkede respektfuldt for sin modstander efter sejren kom i hus og fik hele stadion til at grine, da hun i interviewet efter kampen spekulerede i, om det var hendes skifte fra japansk til græsk mad aftenen inden opgøret, der havde sikret hende sejren.

Men det er ikke noget, der kommer let til den 23-årige japaner. Det med at gøre opmærksom på sig selv.

Som 10-årig belønnede Osakas trænerfar sin datter med to kroner, hver gang hun råbte ’Kom nu!’ til sig selv på tennisbanen.

Ikke en øvelse, der for alvor ruinerede faderen til en talentfuld, men meget genert tennisspiller.

- Jeg hadede at råbe det. Jeg tænkte, at når jeg var højlydt, så ville folk blive opmærksom på mig, og jeg følte, at folk ville stirre på mig, har Naomi Osaka senere forklaret til New York Times.

Da Osaka i slutningen af hendes teenageår begyndte at nærme sig i verdenstoppen, begyndte hendes generte facon for alvor at blive en forhindring.

I starten af 2018 hakkede hun sig igennem det, hun selv kaldte for ’verdens værste takketale’, efter hun havde vundet en stor turnering i Indian Wells.

- Øh... Hej. Jeg hedder Naomi. Nå nej, glem lige det, startede hendes bedårende takketale, hvor hun også var ved at glemte at nævne sin modstander i finalen og havde svært ved at huske sine sponsorer.

Hendes agent blev bestormet med opfordringer fra tennisturneringer og samarbejdspartnere. De ville have, at Osaka skulle medietrænes.

- Men jeg har altid ment, at det ville være en fejl for hende, erindrer hendes agent Stuart Duguid overfor New York Times.

Selvom hendes agent viste sig at få ret senere hen, så ville de fleste iagttagere nok have ønsket, at den unge Osaka havde fået lidt hjælp til at håndtere presset fra omverdenen, da hun stod i den famøse US Open-finale mod Serena Williams i slutningen af 2018.

Det var Osakas første finale i en Grand Slam-turnering. For Serena Williams var det nummer 31.

Efter Osaka vandt første sæt med knusende 6-2, begyndte dramatikken i andet sæt.

  • Serena Williams var ikke tilfreds med finaledommeren Carlos Ramos. For nu at sige det mildt. (Foto: USA TODAY SPORTS © Scanpix)
  • Serena Williams forsøger at trøste Naomi Osaka under præmieceremonien. (Foto: Robert Deutsch © Scanpix)
  • Det lykkedes en lille smule. (Foto: USA TODAY SPORTS © Scanpix)
1 / 3

Serena Williams og kampens dommer brugte nemlig det meste af sættet på at skændes højlydt efter en kendelse.

Bataljen kostede flere point på scoretavlen i straf til amerikaneren og kulminerede med, at Williams beskyldte dommeren for sexisme.

Så da Osaka kort tid efter servede kampen hjem og vandt US Open, endte hendes sejr nærmest som en parentes.

Williams var rasende, og publikum buhede voldsomt over, at deres hjemmebanefavorit i deres øjne var blevet frataget sejren.

Imens gik Osaka desillusioneret rundt og lignede alt andet end en kvinde, der lige havde nået et af sine helt store mål i livet.

- Jeg ved, at I alle heppede på Serena, og jeg er ked af, at det skulle ende sådan her. Jeg vil bare sige tak, for at I kom og så kampen, sagde en nedslået Osaka på banen efter kampen og endte således med nærmest at måtte undskylde, at hun lige havde vundet sit lands første Grand Slam-titel.

I årene efter den berygtede finale vandt Osaka yderligere to Grand Slam-titler og efterhånden som japaneren begyndte at finde sig til rette i tennistoppen, fik hun også sine meningers mod.

- Jeg er færdig med at være genert. Det er spild af tid. Jeg kunne have delt så mange idéer nu, og jeg kunne have snakket med så mange forskellige folk, skrev hun på Twitter.

Og overfor CNN beskrev hun blandt andet, hvor meget hun ærgrede sig over, at hun ikke havde kunnet få et ord over sine læber, da mødte stjerneparret Beyoncé og Jay-Z på en ferie.

Så da Black Lives Matter-bevægelsen begyndte at få momentum i USA efter politiet havde skudt en række sorte amerikanere, var Osaka en af dens største fortalere.

På dagen, hvor Jacob Blake blev skudt syv gange i ryggen af politiet, nægtede Osaka at gå på banen til sin semifinalen ved turneringen Cincinatti Open.

- Jeg er sort kvinde, før jeg er atlet. Og som en sort kvinder føler jeg, at der er meget vigtigere ting på spil lige nu, som kræver mere opmærksomhed end at se mig spille tennis, skrev hun dengang på Twitter og fik egenhændigt turneringsledelsen til at suspendere kampene i et døgn i respekt for Black Lives Matter.

Naomi Osaka iførte sig til US Open sidste år mundbind med navne på sorte amerikanere, der er blevet skudt af politiet. (Foto: USA TODAY SPORTS © Scanpix)

Ved US Open i september sidste år iførte hun sig før hver af sine syv kampe et mundbind med navnet på en sort amerikaner, der var blevet skudt ned af politiet.

Og efter hun havde vundet US Open-finalen blev hun interviewet på den samme bane, hvor hun to år tidligere havde stået skræmt og tårevædet og undskyldt for sin sejr.

Hvilken besked ville du sende med dine mundbind?

- Jamen, hvilken besked fik du ud af det? Pointen var at få folk til at snakke, svarede Osaka knastørt.

Transformationen var tydelig for enhver, og sponsorerne flokkedes om den nu ekstremt populære og principfaste japaner.

Resultatet var tydeligt. I 2020 blev Naomi Osaka den bedst betalte sportskvinde. Nogensinde.

230 millioner kroner kunne hun notere sig i indtægt fra præmiepenge og sponsorkontrakter ifølge magasinet Forbes. Næsten ti millioner kroner mere end Serena Williams og det højeste beløb en sportskvinde nogensinde har formået at skrabe sammen på ét år.

I årets Australian Open er Naomi Osaka bestemt ikke blevet mindre populær. Japaneren har sprudlet af spilleglæde og overskud.

Under hendes tredje runde-kamp hjalp hun for eksempel en vildfaren sommerfugl sikkert ud ad banen.

Og da hun fandt ud af, at hun skulle møde Serena Williams i semifinalen, var hun nærmest ekstastisk.

- Hun var ligesom mine børn, når jeg tager dem med i legetøjsbutikken. Hun var så spændt på at gå på banen til kampen mod Serena. Det var smukt, for man kan ofte blive presset og være mere bange for at tabe. Men hun går ind til kampen og kigger kun på alt det positive, sagde japanerens træner Wim Fissette efter semifinalesejren over Serena Williams.

Lørdag morgen klokken 9.30 har Naomi Osaka så mulighed for at sætte nok en titel og endnu flere nuller på bankkontoen, når hun møder amerikaneren Jennifer Brady i slutkampen om Australian Open-trofæet.

- Min mentalitet er, at ingen husker den, der bliver nummer to. Derfor kæmper jeg allerhårdest i finaler, siger Osaka inden finalen ifølge Sky Sports.

Du kan se opgøret på Eurosport 1 lørdag morgen klokken 9.30.

FacebookTwitter