Rivalers skader baner vejen for serbisk superstjerne: 'Resultatmæssigt bliver han nok den største i tennishistorien'

Både Roger Federer og Rafael Nadal er ude med skader resten af sæsonen.

Novak Djokovic skal blot bruge en sejr i US Open, før han kalde sig den mest vindende tennisspiller i grand slam-regi. (Foto: Christian Hartmann/Denis Balibouse/Paul Childs/Reuters/Ritzau Scanpix)

To af de allerstørste tennisstjerner har lyst op for sidste gang i 2021.

For under en uge siden meddelte schweiziske Roger Federer nemlig, at han skal igennem en knæoperation og derfor vil være ude resten af året. Og i går var det så spanske Rafael Nadals tur til at trække stikket for denne sæson. En fodskade holder spanieren ude resten af året.

Begge står noteret for svimlende 20 grand slam-sejre. Et imponerende antal, som også den serbiske superstjerne Novak Djokovic kan prale af at have vundet.

Men mens de to rutinerede tennisfænomener skal pleje deres skavanker, står serberen på spring til at tage sin 21. grand slam-sejr og lægge afstand til sine kombattanter, når der i begyndelsen af september skal spilles US Open.

Vejen er derfor banet for, at serberen kan tage skridtet væk fra sine konkurrenter og blive den mest vindende i historien, vurderer Eurosports tennisekspert, Michael Mortensen:

- Det er en enestående chance for Djokovic. Det bliver jo nok sådan, at han resultatmæssigt bliver den største i tennishistorien.

Novak Djokovic fejrer, efter han har slået Matteo Berrettini i årets Wimbledon-finale. (Foto: Toby Melville © Ritzau Scanpix)

Serberens chance for at lægge sig i spidsen i den interne grand slam-konkurrence bliver da heller ikke formindsket af, at sidste års vinder af US Open, Dominic Thiem, også er ude med en skade. Men spørger man tenniseksperten, er rivalernes skavanker ikke noget, Djokovic udelukkende hujer over:

- Det er jo en kaotisk situation, fordi det er så trist, at de to store profiler, Nadal og Federer, ikke er med, så rivaliseringen kan fortsætte. Hvis han vinder, er det nok et eller andet sted med en bitter smag i munden. For han vil jo gerne vinde sin 21. grand slam, hvor de begge to har været med, siger Michael Mortensen.

Begyndelsen på enden

Skaderne til de to tennisfænomener falder på et bittert tidspunkt for dem selv. Det kan der ikke være nogen tvivl om.

Men skadeshistorikken er med tiden blevet længere, og oveni hatten kan man så lægge, at Federer har rundet de 40 år. Om timeglasset er ved at rende ud for schweizerens tenniskarriere, kan derfor også snart være på tale:

- Federer er kommet i reparationsalderen. Det lakker mod sin ende, og det varer ikke længe, før han lægger ketsjeren på hylden. Han er blevet det der halve skridt langsommere samtidig med, at han ikke har den der skarphed i sit spil, som han normalt har, siger Michael Mortensen.

Kigger man mod den spanske rival, presser alderen sig ikke på samme måde på, som den gør hos Federer.

Til gengæld har fodskaden, som også holder ham ude nu, drillet i efterhånden mange år. Helt siden 2005 faktisk. Så at han har opnået en imponerende karriere med 20 grand slam-sejre, er faktisk ’fuldstændig vanvittigt’, vurderer tenniseksperten.

Men når hans schweiziske ven lægger ketsjeren på hylden, kommer det også til at påvirke 35-årige Nadals fremtidige karriere:

- De to er jo som tvillingebrødre, der altid har haft et fantastisk samarbejde og rivalisering. Da Björn Borg mistede McEnroe, mistede han også gnisten, og jeg tror ikke, at det varer lang tid, fra Federer har lagt ketsjeren på hylden, til Nadal også gør det.

Roger Federer og Rafael Nadal står sammen med Novak Djokovic noteret for 20 grand slam-sejre. (Foto: MIKE HUTCHINGS © Ritzau Scanpix)

Kigger man så mod den tredje part af rivaliseringen, Novak Djokovic, står der 34 år i det serbiske pas. Men selvom han blot er et enkelt år yngre end sin spanske rival, vurderer Michael Mortensen, at serberen kan blive ved i mange år endnu:

- Han har kun haft nogle småskavanker i sin karriere, men ellers er han smidig som en panter, og han er kun 34. Så potentielt kan han jo vinde 16 grand slamtitler de næste fire år. Han vinder i hvert fald 4-6 grand slam-titler, inden han lægger ketsjeren på hylden, siger Michael Mortensen.

Tager man de to helt store tennisfænomener ud af ligningen, er der altså endnu mindre, der står i vejen for, at Djokovic skal blive den mest vindende tennisspiller i grand slam-regi. Spørgsmålet er så bare, om nye unge kræfter kan udfordre serberen.

Ny generation på vej?

Der er bestemt yngre kræfter på vej i tennissporten. Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev og norske Kasper Rud er blandt navnene, der kan udfordre den serbiske verdensetter, mener tenniseksperten.

Men det er også på tide, at de udfolder talenterne:

- Det er nu, vi skal se det her generationsskifte, og det er nu, de unge spillere skal træde i karakter. Der er mange spændende spillere.

- Jeg synes også, at den nye generation af spillere må tage sig sammen. De har hvilet på laurbærrene og været for selvfede i alt for mange år. Det er skuffende, at så få spillere har grebet chancen, når Nadal og Federer har spillet sparsomt med turneringer de seneste år, siger Michael Mortensen.

Kritikken af den yngre generation af tennisspillere er måske hård. Men det er heller ikke, fordi den rutinerede trio har hvilet på laurbærrene. Tværtimod har trioen arbejdet hårdt for at blive den bedste i den indbyrdes konkurrence:

- Rivaliseringen er jo det, der gør tennis så spændende. At der er nogle spillere, der altid er i stand til at besejre og inspirere hinanden på banen og gøre hinanden bedre. Og det er jo også derfor, at Djokovic, Nadal og Federer er blevet så gode. De er bare blevet bedre og bedre med årene og har været i stand til at holde den unge skare væk.

Om de yngre kræfter får fravristet Djokovic muligheden for at blive manden med flest grand slam-titler i historien, må vi vente med at se. Men serberen er helt sikkert en mand på en mission, og det er at vinde sin grand slam-titel nummer 21.

Det får han mulighed for, når årets sidste grand slam-turnering, US Open, begynder d. 30. august.

FacebookTwitter