Sårbar verdensstjerne trækker sig fra French Open efter 'voldsomme bølger af angst'

Den japanske stjerne Naomi Osaka har trukket sig fra French Open på grund af sit mentale helbred.

Naomi Osaka har trukket sig fra French Open. Hun har kæmpet med angst og depression, fortæller hun. (Foto: Tony O'Brien © Ritzau Scanpix)

Den japanske verdensstjerne Naomi Osaka er ude af den prestigefyldte Grand Slam-turnering French Open.

Hendes exit skyldes dog ikke, at hun har tabt til en bedre modstander på banen. Hun har selv valgt at forlade French Open på grund af problemer med social angst og depression.

Osaka, som ellers stillede til start i turneringen, annoncerede inden sin første kamp i weekenden, at hun ville gå imod reglerne og ikke tale med pressen. På grund af sit mentale helbred følte hun sig ikke tilpas med at skulle tale med journalister.

Da hun søndag udeblev fra den obligatoriske pressekonference efter at have vundet sin førsterundekamp, blev hun af French Open-arrangørerne idømt en bøde på 90.000 kroner for at forsømme sine presse-forpligtigelser. Og Osaka modtog en skriftlig advarsel om, at hun kunne blive udelukket fra turneringen og fremtidige Grand Slams, hvis hendes presseboykot gentog sig.

Men Naomi Osaka var ikke klar til at give efter for presset og stille sig frem foran verdenspressen. Derfor annoncerede hun mandag aften, at hun nu har trukket sig fra turneringen i Paris, hvor hun ellers var seedet til at nå finalen.

Hun meddelte sit exit på Twitter, hvor hun fortæller, at hun i flere perioder har kæmpet med depression, siden hun brød igennem i tennistoppen i 2018.

- Selv om tennispressen altid har været flink over for mig, så er det ikke naturligt for mig at tale offentligt, og jeg bliver ramt af voldsomme bølger af angst, når jeg skal tale med verdenspressen. Jeg bliver meget nervøs og stresset af altid at skulle give mit bedste svar på pressemøder. Så her i Paris var jeg i forvejen sårbar og anspændt, så jeg tænkte det var bedst at passe på mig selv og droppe presseseancerne, lyder det fra Osaka.

Naomi Osaka ville ikke tale med pressen til French Open. Det kunne få hende udelukket fra turneringen. Men nu har hun selv valgt at trække sig. (Foto: CHRISTIAN HARTMANN © Ritzau Scanpix)

Efter Naomi Osakas French Open-exit og udmeldingen om, at hun ikke ville udsætte sig selv og sit mentale helbred for de obligatoriske pressemøder, er støtten væltet frem fra andre topatleter.

Blandt andet fra den amerikanske tennisstjerne Serena Williams.

- Det eneste, som jeg kan sige, er, at jeg føler med Naomi. Jeg ville ønske, at jeg kunne give hende et kram, for jeg ved, hvordan det er, sagde Serena Williams mandag, da hun selv deltog på et af de obligatoriske pressemøder under French Open.

Ud over sympati har Naomi Osakas exit også vakt stor debat i toppen af sporten. For er det rimeligt, at turneringsarrangørerne kræver, at atleterne altid skal stille sig op foran verdenspressen uanset deres følelsesmæssige forfatning?

Allerede inden turneringen oplyste Osaka, at hun ikke ville deltage i pressemøder, da det i hendes øjne lægger urimeligt pres på sportsfolks mentale helbred. Hun refererede blandt andet til, at hun har set flere atleter bryde grædende sammen til pressekonferencer.

Men hendes presseboykot blev altså mødt af en bøde fra turneringsarrangøren og en advarsel om udelukkelse. Nu har hun selv trukket sig fra French Open. I fremtiden håber Osaka, at den slags vil blive håndteret anderledes.

- Jeg annoncerede det (boykottet af pressemøder, red.), fordi jeg føler, at reglerne er forældede, og det ville jeg gerne sætte fokus på, skriver Osaka på Twitter, efter at hun har forladt French Open.

- Jeg kommer til at bruge noget tid væk fra tennisbanerne nu, men når tiden er til det, vil jeg virkelig gerne arbejde med Touren (turneringsarrangørerne, red.) og snakke om, hvordan vi kan gøre tingene bedre for spillerne, pressen og fansene, skriver Osaka.

Serena Williams trøstede i 2018 en rørt Naomi Osaka, efter at Osaka havde besejret Serena Williams i US Open-finalen. (Foto: Robert Deutsch © Ritzau Scanpix)

Mardy Fish, som er tidligere top-10-spiller på herrernes verdensrangliste, og som selv har været åben om sine problemer med angst, mener, at Osaka har kickstartet en vigtig diskussion.

- Alle taler om mental sundhed, efter at nogen har begået selvmord, men gør grin med folk, som forsøger at beskytte deres mentale helbred. Du er stærk, når du står fast og råber op og endda ofrer den sportsgren, som du elsker, for at beskytte dit mentale helbred, siger 39-årige Fish ifølge AFP.

Også den amerikanske basketballstjerne Stephen Curry roser Osaka og kritiserer turneringsarrangørerne for at have udvist manglende hensyn.

- Du skulle aldrig være tvunget til at tage den her beslutning. Men det er så imponerende, at du tager ’the high road’, når magten (turneringsarrangøren, red.) ikke beskytter sine egne (spillerne, red.), skriver Stephen Curry på Twitter.

Tenniskommentator hos Eurosport, Anders Haahr Rasmussen, har fulgt de seneste dages kontroverser. Han har selv dækket utallige pressemøder til tennisturneringer verden over, og han forstår til dels godt Osakas budskab om, at presselokalet kan være et følelsesmæssigt ubehageligt rum at træde ind i for atleterne.

- Det er ret almindeligt at sidde over for en spiller, som tydeligvis ikke har særligt meget lyst til at være der. Topatleter opererer jo meget med positiv psykologi, og at de så hele tiden skal sætte sig ind i et rum med journalister, som stiller kritiske spørgsmål og fortæller en anden (mere negativ, red.) historie om deres person, er måske ikke altid givende, siger Anders Haahr til DR.

- Jeg kan egentlig godt forstå hendes beslutning. Den første melding om hendes presseboykot var lidt mudret og uklar. Var det bare kritiske spørgsmål om hendes spil, hun ikke var interesseret i? For så var det måske lidt hårdt at bringe atleters mental sundhed ind i debatten om pressen. Men nu kan vi altså forstå på hende, at det faktisk drejer sig om, at hun har kæmpet med depression og angst igennem flere år. Og at pressen der har spillet en rolle.

Siden Naomi Osaka fik sit store gennembrud i 2018, har hun vundet fire Grand Slams. (Foto: Asanka Brendon Ratnayake © Ritzau Scanpix)

Kravet om, at tennisspillere skal deltage på obligatoriske pressemøder efter kampe, er i høj grad et økonomisk spørgsmål.

Verdens største tennisturneringer såsom French Open har mange millioner af præmiepenge på højkant, som primært finansieres af turneringens sponsorerer. Derfor har professionelle tennisspillere i mange år været kontraktligt forpligtiget til ikke kun at møde op til kamp, men også de efterfølgende pressemøder.

I alt har Naomi Osaka, siden hun blev professionel i 2013, tjent 115 millioner kroner i præmiepenge.

Naomi Osaka forlader nu sporten for en stund, skriver hun på Twitter. Men tenniskommentator Anders Haarh Rasmussen tror, at hun kan forandre sporten, når hun vender tilbage. (Foto: Martin Bureau © Ritzau Scanpix)

Derfor blev Osaka også mødt af ’en hård hammer’ fra turneringsarrangørerne, da hun lancerede sit presseboykot, siger Anders Haahr Rasmussen.

Men han vurderer, at Naomi Osaka på den længere meget vel kan lykkes med at få reformeret systemet omkring presse og spillere.

- Der er en enorm sårbarhed i hendes udmelding. Men også en enorm styrke. Hun stiller sig frem og taler om mentalt sundhed, og det er noget, der i lang tid har været tabu i topidræt, fordi atleter helst skal fremstå som hardcore supermænd- og kvinder, som kan alt.

- Hun kan komme til at ændre ting. Hun har før skabt stor opmærksomhed om kampen mod racisme. Og nu tror jeg, hun kommer til at ændre på måden, vi taler om mental sundhed i idræt. Og også om de krav, turneringerne stiller til spillerne. Hvis en spiller har det rigtig svært, er det maske ikke optimalt, at man pinedød smider dem ind foran et pressekorps.

Arrangørerne af French Open ærgrer sig trods kontroversen med Osaka over, at hun nu har trukket sig.

- Vi ærgrer os og er triste over, at Naomi Osaka har trukket sig fra turneringen, lyder det fra præsident i Frankrigs tennisforbund Gille Moretton ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Osaka har fire grand slam-titler på cv'et, men har aldrig før vundet French Open. I både 2016, 2018 og 2019 blev det til exit i tredje runde.

FacebookTwitter