Sarkastisk imitation og spydige kommentarer: Tennis' enfant terrible møder verdensetteren Nadal i ægte rivalopgør

Nick Kyrgios og Rafael Nadal har et anstrengt forhold til hinanden, og derfor ser mange tennisfans frem til deres opgør ved Australian Open.

Normalt er tennissporten kendt for at være en gentleman-sport. Den gode tone både på og uden for banen er i førersædet – og det er minimalt med konflikter mellem spillerne.

Men der er selvfølgelig altid undtagelser.

For de uskrevne regler om anstændighed gælder ikke rigtigt i forholdet mellem australske Nick Kyrgios og den spanske verdenssetter, Rafael Nadal.

De to har gennem de seneste år haft et noget anstrengt forhold til hinanden, og derfor er deres kamp ved Australian Open mandag morgen dansk tid nok det mest imødesete kvartfinale-opgør i hele turneringen indtil videre.

Grand slam-turneringen i år ’Down Under’ har da heller ikke være en undtagelse for endnu et kapitel i Kyrgios-Nadal-rivaliseringen.

Australieren, der er nummer 26 i verden, fik midt i sit opgør i tredje runde en advarsel af dommeren for at trække tiden i forbindelse med sin serv.

Det forstod Kyrgios intet af og svarede tilbage med at imitere Rafael Nadals efterhånden velkendte og specielle serv-ritual, hvor spanieren skal røres sig bestemte steder på kroppen, før han kan sende en serv afsted.

Et sarkastisk svar fra Kyrgios, der indikerede, at den 24-årige australier var irriteret over, at Nadal fik lov til at tage sin tid ved serverne, mens hans selv skulle straffes.

Spanieren blev efterfølgende spurgt ind til sin kollegas imitation, og her svarede Nadal køligt:

- Jeg er virkelig ligeglad. Jeg er her for at spille tennis. Jeg har ingen interesse i det. Hvis det var sjovt, så er det vel fint.

’Han mangler respekt’

Og det er ikke første gang, de to clasher sammen.

I februar sidste år mødtes de to ved Mexican Open, hvor Kyrgios trak sig sejrrigt ud. Men i løbet af kampen var australieren igen irriteret over Nadals serv-ritual – så meget, at han flere gange brokkede sig til dommeren.

En kritik, der tydeligvis ikke behagede Nadal på banen – og heller ikke efterfølgende på pressemødet, hvor han prikkede til Nick Kyrgios.

- Han har et enormt talent, og han kunne sagtens vinde en grand slam og blive nummer 1. Men han mangler respekt for tilskuerne, hans modstandere og over for sig selv.

- Jeg synes ikke, han er en dårlig fyr, men han mangler lidt respekt for sine omgivelser, sagde Nadal.

Nick Kyrgios' kampe er sjældent kedelige, hvor følelserne tit sidder uden på tøjet. (Foto: Lukas Coch © Scanpix)

Udtalelser, som australieren ikke ville lade stå alene, og derfor sendte han efterfølgende en stikpille den anden vej, hvor Kyrgios slog fast, at de to kommer fra forskellige baggrunde og har hver deres stil.

- Han ved ingenting om mig, så jeg vil ikke lytte til det. Folk er forskellige, tordnede Kyrgios tilbage.

Bad boy mod den konservative spanier

Og de er i den grad forskellige.

Kyrgios, der er den uortodokse spiller, der ikke er bange for at sige sin mening, smadre en ketsjer i ny og næ og skælde både dommere, modspillere og tilskuere ud på banen. En spiller - tennissportens enfant terrible - der er vant til laver overskrifter. Og flere af dem negative.

Nadal kunne ikke være en mere anderledes. Spanieren har en mere konservativ tilgang til spillet, befinder sig i sin egen verden på banen med talrige ritualer, der skal vedligeholdes - og holder sig på måtten med sin omgangskreds og kollegaer.

Og nå ja, så har Nadal 19 grand slam-titler på cv’et, mens 24-årige Kyrgios stadig ikke har været i nærheden af en.

Men den kontroversielle australier plejer at give Nadal kamp til stregen i deres indbyrdes kampe, og det gjorde han også i sidste års Wimbledon-turnering, hvor de to igen viste, at forholdet er anspændt mellem dem.

Skød bevidst efter Nadal

Opgøret i anden runde ved Wimbledon var deres første møde siden den verbale fight ved Mexican Open, og det var tydeligt, at stridsøksen ikke var begravet. I hvert fald ikke hos Kyrgios.

Nadal vandt en tæt kamp i fire sæt, men det, der fyldte efter opgøret, var en bestemt episode, hvor australieren helt bevidst skød bolden hårdt på kroppen af Nadal, der efterfølgende noget chokeret sendte et misbilligende blik over nettet.

Rafael Nadal har formået at vinde en enkelt Australian Open-titel ud af sine 19 grand slam-titler. (Foto: Kai Pfaffenbach © Scanpix)

Efter kampen indrømmede Kyrgios da også, at han gik efter at ramme Nadal så hårdt som muligt.

- Ja, jeg ønskede at ramme ham lige i brystet. Hvorfor skulle jeg undskylde? Hvor mange slams er det, fyren har? hvor mange penge har han på bankkontoen?

- Jeg tror, han kan klare en bold i brystet. Jeg kommer overhovedet ikke til at give ham en undskyldning, sagde han.

Respekt - men ingen kærlighed

Derfor er der ikke noget at sige til, at tennisfans rundt omkring i verden ser frem til mødet mellem de to i kvartfinalen - og hvad næste kapitel byder på i det anstrengte forhold mellem hjemmebane-favoritten Kyrgios og verdensetteren Nadal.

Gense højdepunkterne fra Kyrgios' seneste kamp, hvor han sikrede sig adgang til kvartfinalen mod Nadal:

Australieren blev naturligvis spurgt ind til den meget imødesete kvartfinale efter sin seneste sejr mod russiske Karen Khachanov - og selvom Kyrgios prøvede at nedtone rivalopgøret, så kunne man sagtens fornemme i udtalelserne, at det er alt andet end et rosenrødt forhold mellem de to.

- Uanset om vi ikke kan lide hinanden eller ej, så tænker jeg, der er en slags respekt mellem os. Han er en af de bedste nogensinde, og jeg læste et sted, at han synes, jeg er god for sporten.

- Der er en respekt, men det er ikke ensbetydende med, at vi kan lide hinanden, sagde australieren tørt.

Nadal fører det indbyrdes opgør med 4-3 inden de to spilleres ottende møde, der finder sted mandag morgen klokken 9 dansk tid.