- Holger, det er helt normalt. Du har allerede opnået det ypperste som junior. Du er på vej videre.
Den franske stjernetræner Patrik Mouratoglou forsøger at opmuntre Holger Rune, der netop har tabt i anden runde af US Open for juniorer. En turnering, hvor han var seedet til at nå finalen.
Mouratoglou, der træner Holger Rune dele af året på et akademi i Paris, følger danskeren tæt. Den seneste tid har også han bemærket, at resultaterne har svigtet. Både i de store juniorturneringer, men også i de internationale seniorturneringer, den 16-årige dreng fra Nordsjælland er begyndt at forsøge sig med.
På landkortet i Paris
Et par måneder tidligere, en lørdag først i juni i Paris, er stemningen en noget andet hos Holger Rune og hans faste følgesvend rundt i verden, mor Aneke. En succesfuld sæson er netop kulmineret. Juniorudgaven af French Open i drengesingle har for første gang nogensinde fået en dansk vinder. I det øjeblik Rune vinder matchbolden, går han fra at være ukendt tennistalent til forsidestof i både danske og internationale medier.
- Jeg følte mig som en stjerne, det er fedt med fokus. Jeg kan godt lide det. Jeg har lært at tænke på mig selv, at være egoistisk. Hvis jeg skal kunne begå mig, så skal jeg altid tænke på, hvad der er godt for mig. Derfor føltes det også helt naturligt at være i centrum, det var rart, fortæller Holger Rune.
Her kan du se et tv-indslag om Holger Rune efter sin sejr i juniorudgaven af French Open. Indslaget er fra 15. juni 2019.
At sige tingene direkte er ikke noget den unge dreng fra Nordsjælland har fra fremmede. Uanset hvor han rejser i verden, er mor Aneke med. Både for at hjælpe med de praktiske ting, der kan være svære at overskue, når man kun er 16 år og har hele sin verden som arbejdsplads. Men også fordi hun har opdraget både Holger og storesøster Alma med, at ros er noget, man gør sig fortjent til.
- Jeg er Holgers værste kritiker. Det kan skabe problemer for os i forhold til omgivelserne, folk mener, jeg er hård. Omvendt har jeg set flere træninger med Holger end nogen anden. Han ved, at hvis jeg roser træningen, så er det, fordi den er god, fortæller Aneke Rune.
Hun er selvstændig med eget firma og passer arbejdet mellem de mange rejser rundt i verden. Holdet omkring Holger Rune tæller allerede en fysisk træner, en mental træner og flere tennistrænere. Alle leverer de den faglighed, der skal gøre, at tennistalentets potentiale bliver foldet ud. Aneke Rune forsøger at holde sig til at motivere sønnen, når det er nødvendigt under træning og kamp.
Fokus de forkerte steder
Et par dage efter det ærgerlige nederlag i New York er Holger Rune hjemme i Hellerup. På træningsbanen giver han den gas og finder vej tilbage til troen på tingene. Refleksionerne om, hvad der gik galt ved US Open, er klare. Refleksioner af den slags, der skal give teenageren troen på, at de succesfulde juniortriumfer i fremtiden kan gentages i de voksnes rækker.
- Jeg kommer nogle gange til at tænke for meget på at vinde eller tabe. Det gør mig stresset, jeg bliver i tvivl om, hvad det er, jeg skal i kampen. Jeg skal blive bedre til at fokusere på min kampplan og mine mentale fokusområder, fortæller Holger Rune.
I en sport, hvor millioner af talenter verden over jagter drømmen om verdenstoppen, er evnen til at fokusere altafgørende. I mange lande anerkendes det at ofre alt for elitesport som en karrierevej. I Danmark møder Aneke Rune ofte undrende spørgsmål. Spørgsmål, der cirkler om usikkerheden i, at sønnen Holger udelukkende satser på tennis.
- Hvad nu hvis? Den møder jeg ofte. Det er en begrænsende tankegang. Du kan ikke have livrem og seler igennem hele livet. Der er altid en risiko. Hvis ikke du tør tage en chance, så vinder du aldrig. Jeg ser ikke det at satse på tennis som værende specielt meget farligere end så meget andet. Konkurrencen i erhvervslivet er også stor, fortæller Aneke Rune.
Hun betragter i høj grad sønnens tennis som en uddannelse i livet. At spille i hele verden, lære at begå sig i forskellige kulturer og tage vare om egen karriere. Uanset hvor tenniskarrieren ender, så ser Aneke Rune de egenskaber som noget, der kan hjælpe Holger videre i livet.
Sommerhuset solgt i jagten på jackpot
Rejser verden rundt, hoteller, akademiophold, trænere og specialister. Listen over udgifter for at holde Holger Runes drøm kørende er markant længere end indtægtssiden. Derfor har familien optaget lån i huset og har netop solgt sommerhuset fra.
- Det frigør midler til, at vi kan finansiere Holgers tennis. På samme måde har jeg valgt ikke at have en pensionsopsparing, hvilket mange nok vil undre sig over. Jeg tænker, at det her projekt nok skal give os noget. Om ikke tennis, så via en anden vej, fortæller Aneke Rune.
Den helt store udfordring som tennisspiller er, at der skal investeres massivt i udvikling på et tidligt tidspunkt. Det har familien Rune gjort de senere år, uden at det endnu har givet afkast. Og uden at tennistalentet har fået opmærksomhed, der har gjort det interessant for store virksomheder at investere i ham. En historie der, på mange punkter, kan sammenlignes med Caroline Wozniacki. Den danske superstjerne lykkedes med at lande enkelte sponsorater inden sit store gennembrud i 2008, men det var først for alvor herefter, indtægterne tog fart. Efter mere en ti års hårdt arbejde.
Indtægterne fra selve turneringsdelen vil først for alvor kunne mærkes, når Holger Rune nærmer sig de 150 bedste i verden. For eksempel kan Danmarks bedste, Mikael Torpegaard, lige præcis få tingene til at balancere på en rangering som nummer 170 i verden.
I videoen herunder kan du blive klogere på Holger Rune, når han svarer på en række påstande angående sin tenniskarriere.
Knibe ballerne sammen
Et pludseligt opstået Wild Card til en ATP-Challenger i Istanbul sendte Holger Rune og mor Aneke på et kort visit til Tyrkiet. En klart nederlag til verdens nummer 257 satte en tyk streg under, at der endnu er lang vej, inden den talentfulde teenager kan kalde sig succesfuld seniorspiller. Overgangen fra junior til senior er en svær nød at knække for mange spillere. Mor Aneke forsøger at gøre overgangen mere realistisk for sønnen ved at skabe billeder på den mission, de i fællesskab arbejder på at lykkedes med.
- Jeg viser eksempler for Holger, hvor spillere, han selv har mødt, er lykkedes i international tennis efter en svær seniorstart. Det er spillere, der har tabt og tabt i måneder år år, inden de pludselig knækker koden. Det er noget med at knibe ballerne sammen, arbejde hårdt og så tro på, at det kan lykkedes, fortæller Aneke Rune.
Den svære start på livet som seniorspiller har budt på to sejre i otte kampe. En noget anden statistik end den, der det seneste år har sendt Holger Rune helt til tops på juniorernes verdensrangliste. En tid, hvor kontoen med selvtillid konstant var fyldt. Den konto, der nu skal anvendes i tilværelsen som senior, hvor langt mere erfarne modstandere er hverdagskost.
- Det er svært at acceptere, at en enkelt lille fejl koster sejren. Jeg forsøger at sige til mig selv, at jeg ikke skal gøre noget anderledes. Det skal nok komme. Den kynisme, mine modstandere har, den, der straffer mine få fejl, det er den, jeg selv skal lære at få, fortæller Holger Rune.
Enkelte sejre i de voksenturneringer, Holger Rune har spillet, er det dog blevet til. De har givet ham en rangering lige udenfor verdens 1.000 bedste spillere. Den opmærksomhed der er omkring danskeren, efter French Open blev vundet, betyder, at der med jævne mellemrum kommer invitationer til turneringer. Ofte af den slags, der giver nederlag i første runde. Omvendt bygger de på erfaringen hos det unge talent, der med de rigtige værktøjer hos trænerne kan anvende nederlagene konstruktivt.
Davis Cup på hjemmebane
Fredag og lørdag er Holger Rune en del af det danske Davis Cup-landshold, der på hjemmebane i Aarhus spiller mod Tyrkiet. Et opgør i den tredjebedste række, den Euro/Afrikanske Zone 2. Sidste år blev en ung og uprøvet 14-årig Rune sat ind til sin debut i en betydningsløs kamp mod Egypten.
- Der var en fed atmosfære, helt vild god opbakning. Publikum tændte op under mig, og min modstander havde bestemt ikke lyst til at tabe til en på 14 år. Men det gjorde han, siger Holger Rune med et skævt smil.
Her kan du se Holger Runes matchbold mod Egyptens Youssef Hossam ved Davis Cup i 2018.
Danmark er uden holdets bedste, Mikael Torpegaard. Derfor er det fredag Holger Rune og Christian Sigsgaard, der skal repræsentere Danmark i de to indledende singler. Dermed er Holger Rune på et år rykket fra at være marginalspiller til profil.
- For mig er Davis Cup noget, jeg altid vil prioritere. Vi kan med Mikael Torpegaard og jeg få et godt hold, der kan spille Danmark højere op. På den måde kan vi få bedre modstandere og skabe endnu mere hype omkring tennis i Danmark, forklarer Holger Rune.
Davis Cup mellem Danmark og Tyrkiet vises på DRTV fredag fra klokken 16.00. og igen lørdag fra klokken 12.00.