Spytklatter, retssag og tømmermænd mod Nadal: Fem nedslag i karrieren fra tennissportens badboy

I weekenden spiller karismatiske Nick Kyrgios sin første grand slam-finale nogensinde.

Nick Kyrgios er stor fan af basketball-holdet Boston Celtics. Han indrømmede for nyligt, at han har smidt tenniskampe på gulvet, fordi basketholdet har tabt en kamp. Han har også udtalt, at han bedre kan lide basketball end tennis. (Foto: © Matthew Childs, Ritzau Scanpix)

Han gør og siger, hvad han vil. Og med den attitude har han gjort en masse mennesker sure, men flere fulde af beundring.

Det er tennisspilleren Nick Kyrgios, der er tale om.

I går aftes trak Rafael Nadal sig fra mødet med Kyrgios i semifinalen ved Wimbledon med en muskelskade i maven. Derfor gælder det søndag karrierens største kamp, når den 27-årige australier spiller finale på Wimbledon-græsset.

Der er ellers ikke mange paralleller mellem den snorlige tennisturnering og spilleren, der har skilt sig af med adskillige trænere, fordi de ikke kunne enes. Han har spillet dårligt med vilje for at få overstået kampe hurtigst muligt. Læg dertil rekorden for største bødesum nogensinde i tennissporten, og så er vi ved at have tegnet bare en brøkdel af det, som udgør fænomenet Nick Kyrgios.

- Han er en gadedreng og en rebel. Når han først går i selvsving, så er det patetisk, den måde han opfører sig på. Han er en bølle på banen, fortæller Eurosports tenniskommentator Michael Mortensen om australieren.

Men kommentatoren er også fuld af beundring for Kyrgios, som på sine bedste dage viser noget af den flottest tekniske tennis overhovedet.

- Jeg elsker at se ham spille, men jeg skruer ned for lyden på fjernsynet. Når han kommer med de verbale udbrud, så ødelægger det billedet, jeg har af ham. Som den bold-virtuos han er, fortæller Michael Mortensen.

Nu har australieren, der er nummer 40 på verdensranglisten, spillet sig i sin allerførste grand slam-finale. Derfor hviler hele verdens øjne mod tennissportens Mekka i Wimbledon, når Kyrgios søndag spiller finale på Centre Courts ikoniske græs. Her venter enten Novak Djokovic eller hjemmebanefavoritten Cameron Norrie.

Vi har samlet fem nedslag i den karismatiske tennisspillers karriere for at komme lidt tættere på, hvorfor Kyrgios kan kaldes tennissporten "badboy."

1

Spyt og bøder for 100.000

Selvom Kyrgios gør uskønne ting, så er han populær blandt fans af tennissporten. (Foto: © Paul Childs, Ritzau Scanpix)

I første runde af årets Wimbledon stod Kyrgios overfor upåagtede Paul Jubb, hvor australieren med besvær vandt 3-2.

En gruppe tilskuere råbte i løbet af opgøret kritiske røster efter Kyrgios, der mod slutningen af kampen fik nok. En spytklat fløj i retning af en tilskuer, hvilket resulterede i en bøde på 72.000 kroner.

Også i tredje runde-kampen mod Stefanos Tsitsipas fik australieren en bøde. Denne gang på 29.000 kroner for "højlydt uanstændighed."

Det bringer australieren op på mere end 100.000 kroner i bøde. Det kan han dog nemt betale med de næsten 9,5 millioner, han får for bare at været nået semifinalen.

Læg dertil, at Kyrgios ankom og forlod sin fjerde runde-kamp med rød kasket og matchende sko. Et normalt tøjvalg, men til Wimbledon skal spillerne optræde helt i hvidt.

- Det var provokerende adfærd, da han kom med sin røde kasket og Jordan-sko. Som han sagde på pressemødet: 'Dårlig omtale er god omtale'. Det er pinligt for ham, mener Michael Mortensen.

Nick Kyrgios har fået bøder for næsten fire millioner kroner i løbet af karrieren, hvilket er mere end nogen anden tennisspiller i historien.

2

Kan man være en karl om natten, kan man være en karl om dagen

I kvartfinalen vandt Nick Kyrgios over chilenske Cristian Garín med 3-0 i sæt. (Foto: © Sebastien Bozon, Ritzau Scanpix)

I 2019 stod Kyrgios overfor Rafael Nadal i anden runde af Wimbledon. Her vandt spanieren sikkert med 3-1 i sæt.

Det kan måske skyldes, at den karismatiske australier dagen forinden var på pub indtil klokken fire om natten.

- Jeg håber, at han har lært noget af det. Hvis han gør det igen, er det hamrende useriøst, og så er han ikke værdig til at spille finale i Wimbledon. Det er fuldstændig uhørt og dilettantisk, fortæller Michael Mortensen.

I løbet af kampen i 2019 skød Kyrgios også bolde direkte mod Nadals krop for at ramme ham. Noget, som australieren ikke benægtede efter kampen.

- Manden har, jeg ved ikke hvor mange, grandslams og penge i banken. Jeg tror, at han kan klare en bold i brystet. Jeg kommer ikke til at sige undskyld, sagde verdens nummer 40.

Siden har Kyrgios udtalt, at han anser Nadal for at være den bedste tennisspiller nogensinde.

3

'Min makker har bollet din kæreste'

Nick Kyrgios har tidligere i karrieren gået langt for at psyke sin modstander. (Foto: © Thomas Peter, Scanpix Denmark)

Nick Kyrgios forsøger ofte at psyke sin modstander. Det er bare ikke altid, at det er efter bogen.

Ved en turnering i Montreal i 2015 stod Kyrgios overfor Stan Wawrinka. Undervejs sagde australieren, at tennisspilleren Thanasi Kokkinakis havde været i seng med Wawrinkas kæreste.

Kyrgios og Kokkinakis vandt som double-par Australian Open i 2022.

- Det er simpelthen så barnligt. Sådan noget må man aldrig blande ind i tennis. Han ved, at det er noget, som gik direkte i hjertet og hovedet på Wawrinka. Det var hans måde at psyke ham på, men det er utilgiveligt, siger Michael Mortensen om episoden.

Efterfølgende undskyldte australieren, som også fik en bøde på cirka 70.000 kroner for hændelsen.

4

Retten venter i Australien

Der virker ikke til at være nogen problemer mellem Nick Kyrgios og hans nuværende kæreste. (Foto: © Matthew Childs, Ritzau Scanpix)

Mens Kyrgios nyder stor succes ved Wimbledon, så venter en kedelig sag hjemme i Australien.

I næste måned skal tennisspilleren for retten i Canberra. Han er sigtet for at overfalde sin ekskæreste sidste år.

- Det er en alvorlig anklage, og hr. Kyrgios tager den meget alvorligt, siger australierens advokat Jason Moffet til The Canberra Times.

Nick Kyrgios selv har endnu kommenteret sigtelsen.

5

Smed med stole og forlod kampen

Også ved Miami Open i 2019 smed Nick Kyrgios med sin ketcher. (Foto: © Geoff Burke, Ritzau Scanpix)

Kyrgios har haft en del vredesudbrud i sin karriere, men et af de værste fandt sted i 2019 ved Italian Open.

I sin anden runde-kamp mod norske Casper Ruud bandede australieren af en linjedommer. Med det fik han sin tredje advarsel (en såkaldt code violation), hvilket betød, at han fik fratrukket et parti.

Det tog tennisspilleren knap så pænt, da han kylede sin ketcher i jorden, sparkede til en vandflaske og smed en stol ind på banen.

"Jeg er færdig!" sagde Kyrgios og forlod banen, inden dommeren overhovedet kunne nå at diskvalificere ham.

På sociale medier undskyldte australieren sig med, at følelserne løb af med ham.

- Der må godt være noget kant. Det er jo en del af ham. Men han bliver nødt til at have større respekt for sine kolleger og tennissporten. De fysiske og verbale udbrud skal være rettet mod ham selv, mener Michael Mortensen, der ikke tror, at han tager opførslen med til søndagens finale.

Det er ikke det pæneste billede, der er blevet tegnet af den dygtige tennisspiller i denne artikel. Og selvom Michael Mortensen vil have Kyrgios til at skille sig af med vredesudbruddene og den uskønne trashtalk, så giver han noget kant, som gentlemansporten har brug for.

- Nu sidder vi jo her og taler om ham og er helt oppe at ringe. Det er en tennisspiller, som sporten har brug for. Jeg håber bare, at han snart bliver voksen, for han er så god en tennisspiller, siger kommentatoren.

Nick Kyrgios spiller finale ved Wimbledon søndag mod enten Novak Djokovic eller Cameron Norrie, og du kan se kampen på TV 2 Sport.