Suveræne Tauson! Dansk tennistalent er klar til karrierens første WTA-finale

Clara Tauson er i finalen ved WTA-turneringen i Lyon med en semifinalesejr i to sæt over spanske Paula Badosa.

Clara Tauson er i karrierens første WTA-finale. (Foto: Augst / Eibner-Pressefoto via ww © imago images/Eibner)

Clara Tauson. Danmarks næste store tennishåb hos kvinderne stod lørdag med muligheden for at spille sig til den første WTA-finale i karrieren - og gjorde det!

En stor, stor dag for den unge tenniskomet, der med sejre over verdens nummer 33, Ekaterina Alexandrova, Timea Babos, og Camila Giorgi for alvor har vist de internationale eksperter, at hun er klar til at indtage de store tennisscener.

Lørdag var ingen undtagelse, da hun vandt 7-5, 6-1 over spanske Paula Badosa.

- Jeg ved ikke, om jeg har en hemmelighed. Jeg har spillet godt i den her uge og har ikke haft mange mentale udfald, sagde en tydeligt glad Clara Tauson i et interview på banen efter kampen.

Danskeren har forsøgt at holde fokus, bevare sin aggressivitet og ikke lade sig forstyrre af alt det, der kan være udenom en WTA-turnering, lød det. Mission accomplished.

Dommerfejl stjal fokus i første sæt

Det hele er - ganske imponerende - sket uden at tabe et sæt undervejs.

Med det regnestykke burde niveauet være til at finde i lørdagens semifinale mod syvendeseedede Paula Badosa fra Spanien.

Et lynhurtigt break fra spanieren i åbningspartiet gav en skræk i livet, men imponerende rutineret for en 18-årig brød Tauson stærkt tilbage, første gang spanieren smækkede hendes serv over nettet.

En nervøs start rystet ud af ketsjeren, og så fulgtes de to duellanter ellers ad til 3-3 trods fine takter fra Tauson: lidt netspil, en smash og knaldhårde returneringer.

Alle tennissportens fineste værktøjer blev ind i mellem fundet frem, men de uprovokerede fejl og sløsede server viste også deres grimme ansigt og holdt danskeren fra at tage det afgørende ryk. I stedet breakede Badosa til 4-3, før Tauson på ny sendte fejlene op på tribunen.

Efter et første sæt med mange mentale bump på vejen formåede Clara Tauson at bevare overblikket og køre semifinalesejren sikkert hjem. (Foto: Sandrine THESILLAT via www.imago © Scanpix)

To hurtige partier. 5-4 i dansk favør og mulighed for at serve først sæt hjem. Men en tvivlsom kendelse fra kampens dommer Francois Lutz hjalp spanieren tilbage efter et rent dansk vinderslag; ’Inde’ sagde linjedommeren, ’inde’ sagde Tauson. ’Ude’ sagde hoveddommeren.

En pæn invitation fra manden i stolen, som Bardosa tog imod. 5-5.

En tydeligt frustreret Tauson bragte sig foran 6-5 og spillede sig frem til tre sætbolde, men på ny fik en fejldom afværget en dansk sætsejr. Og minsandten om to fejl ikke også blev til tre. Ilden lyste ud af Tausons øjne, der absolut ikke lagde skjul på, hvad hun syntes om dommerens præstation.

Frustrationen blev sendt ned i ketsjeren, og med overlegen mental styrke blev første sæt langt om længe pakket ned i den danske tennistaske med cifrene 7-5.

Danskerens evne til at slå tilbage i et svært første sæt imponerer Tine Scheuer-Larsen, tennisekspert på TV2 Sport.

- Jeg ser en klar udvikling. Tidligere har det godt kunnet tilte, når der var modgang, og der er Clara Tauson blevet markant bedre. Det mentale, at hun lynhurtigt finder tilbage og får vreden konstruktivt ud, var den bedste måde at tackle det på, siger Tine Scheuer-Larsen til DR Sporten.

'Det er kæmpestort for Clara'

I andet sæt var det en fuldstændig forvandlet Clara Tauson.

En presset spanier forsøgte at holde fast i, men bentøjet så enten ud til at være slidt eller i stykker. Bagud 2-1 måtte Badosa bede om medicinsk timeout, så venstre skinneben kunne tapes op.

En mulig åbning for Tauson?

I hvert fald syntes spanieren at løbe tør for ressourcer. Danske Tauson viste stort overskud og kølighed, da hun i eget serveparti bragte sig foran 4-1 i andet sæt.

Og så må man da ellers bare sige, at 18-årige Tauson var koldere end Grønland. Hun lignede jo en rutineret tennisstjerne, som hun fuldstændig udspillede Badosa og sikkert tog sejren i andet sæt 6-1.

- At nå sådan en finale er kæmpestort for Clara. Det må være det største for hende. Den flotte sejr i Paris var stor, men det var en isoleret ting. Det her er et længere forløb. Det er rigtig stort, siger Tine Scheuer-Larsen, tennisekspert på TV2 Sport.

- Vi ser det ikke så ofte hos 18-årige, at de på den måde kan vende sådan en kamp. Også fordi det hele er nyt for Clara. Hun kommer gennem kvalifikationen, står der for første gang og møder flere gode spillere i træk og mere eller mindre kører dem over. Det er helt vildt.

I søndagens finale skal Tauson møde schweizeren Viktoria Golubic, som i den anden semifinale vandt over andenseedede Fiona Ferro fra Frankrig.

Golubic, der er nummer 130 i verden, sejrede med 4-6, 6-0, 7-6 over Ferro.

Tauson mødte Golubic i en ITF-finale i januar og vandt ved den lejlighed i tre sæt over schweizeren.

FacebookTwitter