Tauson var verdens bedste som junior: Bliver hun så automatisk blandt de bedste i verden?

Tauson møder tidligere junior-etter, når hun debuterer i første runde af US Open

(Foto: GONZALO FUENTES © Ritzau Scanpix)

At man har været verdens bedste tennisspiller, betyder det at man får en god seniorkarriere?

Spørgsmålet er oplagt at stille forud for første runde i US Open, hvor den 18-årige danske tennisspiller Clara Tauson møder sin franske navnesøster Clara Bruel.

Kampen mellem de to top 100-spillere, er et møde mellem to spillere i starten af deres professionelle karrierer, som har været verdens bedste tennisspillere som junior.

Mens Clara Burel, nummer 91 i verden, spillede sig på førstepladsen af verdensranglisten for juniorerne i 2018, gjorde Clara Tauson, hende kunsten efter i 2019, da danskeren, som i øjeblikket er nummer 78 i verden, vandt Australien Open for juniorer.

Junior-etter er ingen garanti for at blive top10-spiller

Ser vi på de seneste 25 års kvindelige vindere af en junior-grandslam, har fire femtedele spillet sig ind i top 100 på WTA-touren, mens en femtedel har spillet sig i top 10.

Blot syv ud af 80 junior-grandslamvindere har de seneste 25 år nået den ultimative placering på verdensrangslisten som nummer 1, heriblandt danske Caroline Wozniacki.

Ser vi specifikt på US Open, har kun fire spillere vundet både junior og senior US Open.

Den hviderussiske tennisspiller, Victoria Azarenka, er en af disse fire, og til US Today har hun tidligere fortalt, at det ikke har givet hende nogen nævneværdig fordel, at havde vundet turneringen som junior.

- Man ser mange juniorspillere, som vinder store turneringer som unge, men som man aldrig ser igen. Seniortennis er en helt anden verden. Det mentale aspekt, det fysiske aspekt og ens forberedelse er en helt anden. Forskellen er som nat og dag.

Hviderussiske Victoria Azarenka er en af bare fire kvinder, som har vundet US Open som både senior og junior. (Foto: Mike Segar © Scanpix Denmark)

Spørger man tennisekspert på Eurosport, Michael Mortensen, er forskellen på junior- og seniortennis da også væsensforskellig.

- Transformationen fra junior til senior er simpelthen så svær og brutal. Der er mange juniorspillere, som har været verdens bedste, men som rent mentalt ikke kan overskue, hvor svært det er at etablere sig på WTA-listen.

-Man føler ikke, man har de fornødne våben. Det bliver simpelthen for meget for en rent spillemæssigt og mentalt, som gør man ikke rigtig tror på sig selv, fortæller Michael Mortensen.

Hvad afgør om man bliver en succes?

En faktor er, at niveauet i tenniskampene stiger, når man konkurrer mod de bedste spillere fra mange årgange i stedet for få. En anden faktor er, om man har den fornødne økonomi til at være professionel tennisspiller.

Mens juniorspillere typisk får økonomisk støtte af de nationale forbund, skal seniorspillere skrabe penge sammen for at kunne betale udgifter til rejser, overnatninger og dygtige trænere, som er en nødvendighed for at kunne konkurrere mod verdens bedste, fortæller Michael Mortensen.

- De første to-tre år, inden man etablerer sig på WTA-touren, er meget kostbar. Rent økonomisk skal man have nogen, der skal kautionere for en, eller en sponsor som bakker en op, så man i hvert fald kan slappe af på den front.

Her er det en fordel at have vundet en grand slam og toppet ranglisten som junior, vurderer Michael Mortensen.

- Man allerede skabt sig en økonomisk platform, der gør at man ikke skal bekymre sig så meget om at skulle finde en sponsor, eller om at man skal vinde første eller anden runde for at der bare kommer lidt penge ind på kontoen.

Uden den fornødne økonomi, kan det hurtigt gå ud over tennisspillet. Udgifter til fysiske trænere, kostvejledning og ordentlige overnatningsmuligheder i forbindelse med turneringer, kan hurtigt blive et problem for en ung tennisspiller.

Får man ikke spist og restitueret ordentligt kulminerer den øget fysiske belastning, som rykket op i seniorrækken skaber, typisk i skader, hvilket er essentielt at undgå, hvis man skal bide sig fast i top 100.

- Der er mange spillere som løber ind i skader, når de bliver seniorspillere, hvilket gør at de bliver holdt væk fra Touren i længere perioder.

En kvindelig tennisspiller topper typisk som 25-årig

En tommelfingerregel for kvindelige tennisspillere er, at man som 25-årig når loftet for sit potentiale.

Her har størstedelen af WTA-tourens spillere udviklet en fysik, som kan håndtere tenniskalenderens mange kampe uden at blive overbelastet, og derudover hentet tilpas meget erfaring fra flere år på WTA-touren.

For 18-årige Clara Tauson har det første store mål været at spille sig ind i tennisportens forjættede land, top 100.

Clara Tauson ved French Open i 2021. (Foto: GONZALO FUENTES © Ritzau Scanpix)

Det betyder at hun automatisk er kvalificeret til sportens fire grand slams: Australien Open, French Open, Wimbledon og US Open.

Nu gælder det om at etablere sig her, inden næste mål må være top 50, vurderer Michael Mortensen.

Men en ting er tal og ranglister, noget andet er den opmærksomhed, som 18-årige Tauson har vakt i løbet af sin første reelle sæson på WTA-touren blandt sine kollegaer, og som vil kunne hjælpe hende med at tage næste skridt.

- Ved at hun har gjort sig til kende i sådan en tidlig alder, har hun også fået delt en masse visitkort ud. Det vil sige, når hun er ude til de store turneringer, er der respekt om hende fra de øvrige spillere på Touren, fordi hun holder et højt niveau.

- Dermed bliver det også interessant for andre spillere at træne med Tauson, og når hun begynder at træne med de bedste spillere i verden, er det meget lettere at tage det næste spring op ad ranglisten, så hun rigtig bliver etableret på WTA-touren.

Kan Clara Tauson så ende i top 10?

Ser vi på juniorgrandslamvindere i 2019, hvor Clara Tauson vandt Australien Open, befinder tre ud af fire spillere sig i top 100 efter halvanden sæson på WTA-touren.

Ud af disse tre spillere vil kun en enkelt ende i top 10 på et tidspunkt i sin karriere, hvis man skal tro statistikken.

Om det bliver Clara Tauson må fremtiden vise, men hun kan i hvert fald tage næste skridt i aften, når hun møder Clara Bruel i første runde ved US Open.

Kampen starter klokken 20.00 og kan ses på Eurosport.

FacebookTwitter