Tausons spil skal sidde i skabet… ellers rammer regningerne

Clara Tauson har haft en svær periode med skader og nedture. Nu er hun tilbage og har fået en god start på grand slam-turneringen French Open.

Clara Tauson spiller i dag anden runde ved French Open.

Sekundet efter bolden har sluppet ketsjeren, kan alle se det. Bolden pisker over nettet, men sætter sit mærke akkurat på den forkerte side af den hvide linje. Ude.

Kampen er slut, rejsen går videre, pengepræmien udebliver.

Det kan være fristende at forfalde til forestillinger om jetset-liv, overflod og ure, der glimter, når emnet falder på sportsstjerner. Tennis er ingen undtagelse.

Men mens toppen af sporten høster enorme præmie- og sponsorsummer, skal man ikke særlig langt ned ad stigen, før trinene bliver glatte og usikre.

Det danske tennishåb Clara Tauson spiller onsdag sin chance i grand slam-turneringen French Open, hvor hun i anden runde møder canadiske Leylah Fernandez.

- Hvis du er heldig og dygtig nok til at spille et par kampe ved en turnering som French Open, så kan du tjene til et helt år, siger danskerens træner, Carlos Martinez.

Men det seneste år har Clara Tauson smagt en tilværelse, hvor kampene både skulle vindes for den fortsatte sportslige udvikling, men i høj grad også for at kunne betale regningerne.

For godt seks måneder siden måtte den 20-årige dansker vinke farvel sin tidligere træner Olivier Jeunehomme, fordi hun ganske enkelt ikke havde råd til at betale ham. Og rejserne rundt i verden bidrager ikke altid med plusser til den tennisbutik, der er Clara Tauson.

- Er man udenfor top-80 i kvindetennis, er det en underskudsforretning uge for uge, fortalte Claras far Søren Tauson for nylig til DR Sporten.

For langt fra top til bund

Op til French Open har Clara Tauson i mellemtiden sikret et makkerskab med en ny træner, spanske Carlos Martinez. En træner med et flot renomé som blandt andet højre hånd for den dobbelte grand slam-vinder Svetlana Kuznetsova.

Men bedt om at huske tilbage på sin egen tid som aktiv spiller, fortæller Martinez om en svær dans på den økonomiske line.

- Hvis du kun spiller ITF-turneringer, tjener du ingen penge, og du bruger flere, end du vinder. Du skal investere i en træner, du skal investere i akademi-tid. Det er slet ikke let.

- Selvfølgelig er det noget, man tænker på, for den finansielle del er enormt vigtig som spiller. Man skal rejse meget, man skal bruge mange penge på hoteller, på flybilletter, og det giver et kæmpe pres, siger Carlos Martinez.

Carlos Martinez giver flere instrukser til Clara Tauson under kampene, end hun er vant til. (Foto: © Rob Prange, Represented by ZUMA Press)

De fire grand slam-turneringer tilbyder samme præmiesummer til de mandlige og kvindlige spillere. Noget, som ellers ikke er normalt på den globale tennisscene.

Det betyder, at Clara Tauson har en solid mulighed for at tjene til sæsonen, hvis hun leverer et godt resultat på det franske grus.

Men ser man på de turneringer, som ligger lige under den absolutte top, de såkaldte ITF-turneringer, er det en konstant kamp om økonomisk overlevelse.

- Efter min mening burde spillerne fra rank 150-250 tjene flere penge ved ITF-turneringerne. Forbundet er nødt til at investere mere. Jeg synes, at det er unfair, at en spiller, der er blandt de 200 bedste i verden og spiller virkelig god tennis, ikke kan betale for sit liv og karriere, siger Carlos Martinez.

- Spillerne skal være varsomme med hver eneste euro, for hvis de bruger for meget, kan de ikke rejse, og kan de ikke rejse, kan de ikke vinde.

I anden runde af French Open møder Clara Tauson canadieren Leylah Fernandez. Kampen spilles onsdag den 31. maj tidligst klokken 16:30.

Herunder kan du se Clara Tausons mulige vej til finalen, hvis seedningerne, som er baseret på spillernes placeringer på verdensranglisten, holder: