To teenagere mødes i US Open-finalen: 'Måske den største overraskelse i nyere tid'

Emma Raducanu og Leylah Fernandez mødes i US Open-finalen. Det er første gang, de to står i en grand slam-finale.

Det er første gang i mere end 50 år, at to useedede spillere mødes i en grand slam-finale. (Foto: Danielle Parhizkaran/Usa Today Sports/Ritzau Scanpix og Paul Zimmer Via Www.imago-Images.de/Imago Images/Ritzau Scanpix)

Leylah Fernandez mod Emma Raducanu i US Open-finalen.

Den var der nok ikke mange, der havde set komme.

Jo, jo, de er da begge talentfulde, men som henholdsvis 19 og 18 år er det stadig tidligt for de to himmelstormere at stå i en finale.

Ikke desto mindre står de begge på kampkortet til lørdagens finale, og det er første gang for dem begge, at de er i en grand slam-finale.

Fernandez begyndte turneringen som nummer 73 på verdensranglisten, mens Raducanu var nummer 150 og også måtte gennem kvalifikationsturneringen til US Open. Derfor er det en gigantisk overraskelse, vurderer tenniskommentator hos Eurosport Thomas Skouboe, at det netop er de to, der mødes i finalen.

- Det er måske den største overraskelse i grand slam-tennis i nyere tid. Vi oplever, at der sker overraskelser, men vi ser aldrig sådan nogen finaler. Jeg kan ikke komme i tanke om en finale mellem en, der ligger nummer 73 i verden, og en, der ligger 150. Det er helt grotesk.

- Det har altid været én spiller, der har overrasket. Jeg kan ikke huske en grand slam-finale mellem to spillere, der er så lavt rangeret, siger Thomas Skouboe.

  • 19-årige Leylah Fernandez er nummer 73 på verdensranglisten. (Foto: Justin lane © Ritzau Scanpix)
  • 18-årige Emma Raducanu er nummer 150. (Foto: Robert Deutsch © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Selvom det er en kæmpe overraskelse, at det bliver Fernandez mod Raducanu i finalen, så er der ingen af de to, der står i finalen på en badebillet.

- Det er helt grotesk, at det er de to, der står i finalen. På sin vis er det fedt, at der står to piger på 18 og 19 år i en grand slam-finale, men samtidig kunne det jo have været hvem som helst. Det kunne lige så godt have været Clara Tauson, der stod i finalen. De er alle tre fra samme årgang, og Tauson har lige slået Raducanu i en finale op til US Open.

- Det er helt surrealistisk, og jeg håber så meget, at det bliver en god finale. At de får lov til at spille den tennis, som de har spillet hidtil, for de har spillet godt. De er ikke kommet sovende til finalen, men har spillet helt forrygende, siger Thomas Skouboe.

Raducanu slog blandt andet OL-guldvinderen Belinda Bencic på vejen til finalen, mens Fernandez har slået 2020-vinderen Naomi Osaka og verdensranglistens nummer to, Aryna Sabalenka tidligere i turneringen.

Men de to unge og uprøvedes ridt til finalen er også et tegn på en tendens i kvindesingle i tennis, hvor der de senere år ikke har været nogen, der har sat sig tungt på tronen som den absolut bedste over en længere periode, påpeger Thomas Skouboe.

- Hvis nummer 150 i verden kan stå i en grand slam-finale, så er det anyone's game (en åben kamp, red). Alle kan gå ind til en turnering og tænke, ’jeg kan vinde den’.

- Det er både godt og skidt. Det er spændende og dødsjovt, at alle kan være med. Men det er også lidt underligt, at der ikke er nogen, der formår at trække fra, siger han.

Faktisk er det længe siden, der har været en eksklusiv gruppe af spillere, der fordelte triumferne i sportens største turneringer mellem sig.

- Der plejer altid at være en top, som er dem, vi altid kan regne med. Det havde vi sidst med Maria Sharapova, Kim Clijsters, Justine Henin og Williams-søstrene. De tog langt de fleste af de store titler, men det har vi ikke lige nu, og har ikke haft det i 10 års tid, siger Thomas Skouboe.

  • Hun måtte igennem kvalifikationen, og nu har hun vundet ni kampe i træk uden at tabe sæt. Hun har spillet helt grotesk godt. Hun har en relativ nem vej indtil hun møder Belinda Bencic i kvartfinalen, siger Thomas Skouboe om Emma Raducanu. (Foto: TIMOTHY A. Clary © Ritzau Scanpix)
  • Fernandez har taget den anden vej. Hun har slået alle de kendte. Angelique Kerber, Naomi Osaka, Elina Svitolina og Aryna Sabalenka, siger Thomas Skouboe om Leylah Fernandez. (Foto: Danielle Parhizkaran © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Allerede da de fire semifinalister var fundet, stod det klart, at vinderen af årets US Open turneringen ville vinde sin første grand slam.

- Det er spændende og sjovt, hvis man tager ja-hatten på, at der hele tiden er nye spillere, der dukker op, og man bliver overrasket hele tiden. Men samtidig er rivaliseringerne det, der gør sport sjovt.

- Folk vil gerne elske den ene og hade den anden. Men det er jo svært, hvis man ikke kender dem, siger Thomas Skouboe.

Spørgsmålet er så, om Leylah Fernandez og Emma Raducanu har det, der skal til, for at sætte sig på tronen øverst i tennisverdenen.

- Det er en superfarlig forudsigelse, for historien har vist, at dem, der kommer frem, selvom de er unge og spændende, så er der ikke nogen, der har været kyniske nok til at sætte sig på tronen. Men Fernandez og Raducanu har noget x-faktor.

- Jeg håber, de kan sætte sig på toppen. Jeg håber, der kommer nogen, der kan starte en rivalisering. Og jeg håber, at Clara Tauson er med. Rivaliseringerne er det, tennis lever på. Det er det, der er fedt, siger Thomas Skouboe.

US Open-finalen spilles lørdag aften klokken 22.00 dansk tid. Finalen kan ses på Eurosport 1.

FacebookTwitter