'Tennis er fyldt med lesbiske': Hyldest af kontroversiel legende fremkalder forargelse

Margaret Court er en af de bedste tennisspillere nogensinde, men mange er uenige i hendes menneskesyn.

77-årige Margaret Court er inviteret til dette års Australien Open af det australske tennisforbund. (Foto: William WEST © AFP or licensors)

Med 64 grand slam-titler på CV'et - i både single, double og mixed double - er det hævet over enhver tvivl, at den tidligere australske tennisspiller Margaret Court var en af sportens allerstørste stjerner.

Og 2020 er et helt særligt år for den nu 77-årige Court.

Det er nemlig 50 år siden, at hun præsterede noget, som kun ganske få tennisspillere har formået, nemlig at vinde en såkaldt "calendar grand slam" - at vinde alle fire grandslam-turneringer på et kalenderår.

Der er nok ikke delte meninger om, at den præstation er ganske usædvanlig.

Til gengæld er der delte meninger om, hvorvidt det australske tennisforbund, Tennis Australia, gør det rette, når de har arrangeret, at Court og hendes bedrift bliver hyldet mandag.

De senere år er det nemlig noget andet end tennisspillet, der har fået folk til at tale om Margaret Court.

Mange er uenige

Court, der i dag arbejder som præst i den australske by Perth, har blandet andet udtalt, at "tennissporten er fyldt med lebiske", at "et ægteskab kun kan indgåes mellem en mand og en kvinde, som det er beskrevet i Bibelen", og at det er "djævelens værk, at børn lærer om LGBT-begrebet i skolen".

I 1963 vandt Margaret Court Wimbledon for første gang. Det blev til yderligere fire titler på det engelske græs. (Foto: TOPFOTO)

Hendes holdninger har mødt meget modstand. Også blandt særdeles profilerede tennisnavne.

Blandt andet har Martina Navratilova, den mest vindende kvindelige tennisspiller nogensinde, som i øvrigt selv er lesbisk, udtalt om Court, at "hun var en fantastisk tennisspiller, en racist og en homofob".

Udtalelsen kom i et åbent brev, som Navratilova skrev i 2017 til den australske tennisarena, som er opkaldt efter Margaret Court.

Navratilova ville have navnet på arenaen ændret, fordi hun ikke mente, at man skulle hylde de holdninger, som Court gav udtryk for.

Navratilova fik opbakning af blandt andet Billie Jean King, 39-dobbelt grand slam vinder og en af tennissportens pionéerer inden for ligestilling.

King sagde, at hun selv ville nægte at spille på Margaret Court Arena, hvis hun stadig havde været aktiv.

Heller ikke den forestående hyldest af Court er noget, Navratilova støtter op om. Tidligere på året udtalte hun, at der ikke er noget behov for at ændre eller omskrive historien, når det handler om nogens bedrifter - men at det ikke er nødvendigt at hylde dem.

Forskel på atleten og personen

Men hyldet bliver hun altså, Court, men det er ikke gået det australske tennisforbunds næse forbi, at ikke alle er enige i hendes holdninger.

Derfor har forbundet understreget i en pressemeddelelse, at det ikke er personen Court, der bliver hyldet mandag på Australien Opens hovedarena Rod Laver Arena, men tennisspilleren.

- Som ofte nævnt er Tennis Australia ikke enige i Margaret Courts personlige holdninger, som har nedværdiget og såret mange i en række år. Hendes holdninger stemmer ikke overens med vores værdier: lighed, diversitet og inklusion, skriver forbundet.

Efterfølgende har direktøren i Tennis Australia, Craig Tiley, uddybet:

- Vi vil anerkende, hvad Margaret Court præsterede i 1970, da hun vandt alle fire grand slams. Men der er en forskel på at anerkende den bedrift og at hylde en person, siger han.

Så er spørgsmålet bare, om tilskuerne på Rod Laver Arena er enige.

Margaret Court bliver hyldet umiddelbart inden opgøret mellem Rafael Nadal og Nick Kyrgios, der efter planen spilles mandag morgen klokken ni dansk tid.