Hun er 19 år, tennisstjerne og direktør: 'Magtbalancen er ekstremt svær’

Britiske Emma Raducanu har afsluttet samarbejdet med sin træner nok engang. Teamet er enormt vigtigt, mener ekspert.

Emma Raducanu indtog tennisverdenen i 2021 med sin sejr i US Open. (Foto: Loren Elliott © Ritzau Scanpix)

Hun kom ud af det blå. En storsmilende 18-årig brite entrerede Center Court ved US Open i 2021. Sin første grand slam-turnering og nu også sin første finale.

Uden at smide et eneste sæt gennem hele turneringen imponerede Emma Raducanu klodens tenniselskere, og med et serv-es fuldendte hun sit indtog på verdensscenen.

Tiden derefter har desværre været svingende for den unge stjerne.

Forud for morgendagens kamp i Italien Open kalder hun sig selv 'en enspænder', der 'det seneste år har haft mange folk meget tæt på sig'.

Ting, der ikke harmonerer. Og det er måske en del af forklaringen på de varierende resultater og den bemærkelsesværdige store udskiftning i hendes stab.

Senest stoppede hun samarbejdet med tennistræneren Torben Beltz, som blot havde arbejdet med hende i fem måneder.

Og netop teamet omkring en ung tennisspiller er af afgørende betydning.

Det fortæller tidligere topspiller Kenneth Carlsen til DR Sporten.

- Teamet er utrolig vigtigt. Og så er det også vigtigt med kontinuitet. At det er et team, som man stoler på, og som er gode til at udvikle én som spiller.

- Faktisk er det undervurderet i individuelle sportsgrene, hvor vigtigt teamet er. Selvom det er den individuelle præstation, som skal vises på banen, har holdet bag spilleren en stor indflydelse på, hvordan det kommer til at se ud, siger Kenneth Carlsen.

Emma Raducanu har tidligere vundet US Open. (Foto: JuanJo Martin © Ritzau Scanpix)

Det er anderledes i tennissporten

I adskillelige sportsgrene, især holdsport, har træneren, sportsdirektøren og lignende positioner en enorm magt over en spillernes karriere. Og for mange individuelle sportsgrene findes der forbund, som er styrende.

I tennisverdenen er det anderledes. Her er spilleren sin egen virksomhed med ansatte i form af træner og stab. Men udover det ansvar, står man samtidig alene på banen, når resultaterne skal sikres.

Spillerne skal operere i ansvarsområder, som selv erfarne erhvervsfolk ikke vil misunde dem. Lønninger, ansættelser, afskedigelser, teamstrategier, turneringsplaner, rejseplaner. Og alt sammen vel og mærke fra 18-19-års alderen.

En alder hvor det ikke kan forventes, at spillerne er dygtige til særlig meget andet end at spille tennis.

Kenneth Carlsen oplevede også udfordringer på dette område tidligt i sin karriere.

- Jeg kom frem og var meget alene i tennisverdenen. Der var rigtig mange, der havde en mening om, hvad jeg skulle, og hvordan jeg skulle udvikle mig.

- Og så fik jeg pludselig muligheden for at arbejde sammen med Jim Couriers træner. Han lå nummer ét i verden på det tidspunkt. Og jeg stod alene i Rom og følte, at det var for godt et tilbud at sige nej til. Fordi de trænede nummer ét i verden, og hvad ved jeg? Jeg vidste jo ikke, hvad der var en god træner. Men det viste sig at være det helt forkerte for mig, siger Kenneth Carlsen.

Forkert har det også vist sig at være for Emma Raducanu flere gange i sin karriere. Fyringen af træneren Torben Beltz afslutter nemlig samarbejdet med hendes fjerde træner siden US Open-sejren.

Tennisspiller og direktør

Selve den magtbalance, der ligger mellem spiller og trænerteam kan for mange spillere være svær at håndtere. Navnlig den del der handler om ansættelse og afskedigelse.

Den britiske stjerne på herresiden, Andy Murray har også sat ord på, hvor udfordrende rollen som arbejdsgiver kan være, samtidig med at man skal optimere sin sport og sin krop.

- Personligt kunne jeg ikke lide det. Det var svært, for det er noget som du ingen erfaring har med, når du er 18-19-20 år gammel, siger han til The Guardian.

Når modgangen møder de unge spillere på touren, er det ofte nemt at ty til emotionelle beslutninger og udnytte sin magtposition. Derfor er det ifølge Kenneth Carlsen utrolig vigtigt med tålmodighed, så man kan opnå kontinuitet med sit team.

- Det er ekstremt svært. Men det er vigtigt, at man kan analysere det, og at man har den tålmodighed, det kræver. For der kommer nogle bump på vejen, og så er det let at begynde at pege fingre og være negativ.

Og i virkeligheden peger han på, at magtbalancen mellem spiller og stab også kan være usund helt op i en spillers sene karriererår.

- Det er en svær situationen, for et eller andet sted er det altid spilleren, der har magten. Det er spilleren, der står på banen og skal gøre det, men samtidig skal de også stole på træneren og teamet omkring dem, siger Kenneth Carlsen.

I Carlsens tid som professionel var teamet omkring spilleren typisk mindre, end tilfældet er i dag.

Med årene er spillernes stab groet markant, og det er ikke uset, at de rejser med flere trænere, fysioterapeuter, fitness-trænere, agenter og psykologer.

Den canadiske spiller, Milos Raonic har da også omtalt sig selv ”Administrerende direktør for Milos Raonic tennis”.

Emma Raducanu spiller efter planen første kamp ved Italian Open tirsdag. Turneringen sendes på TV2 Sport X.