Tennisstjerner raser mod 'flade' og 'lodne' bolde, der kan have forværret Holger Runes skade

Dårlige tennisbolde kan angiveligt være skyld i skadesproblemer hos flere tennisstjerner.

Holger Rune måtte trække sig fra opgøret mod hollandske Gijs Brouwer efter problemer med håndleddet ved turneringen i Rotterdam. (Foto: © Hollandse Hoogte/Shutterstock)

Som professionel tennisspiller er det en vanesag at banke den gule kugle over nettet så hårdt som muligt.

Men på det sidste har alt ikke været som vanligt, når herrernes største tennisstjerner har servet, cuttet eller smashet bolden ned i modstanderens felt.

For til flere af årets første store turneringer som Australian Open og Amro Open i Rotterdam har flere af spillerne bemærket en forandring i boldene. Heriblandt den russiske tennisstjerne Daniil Medvedev, der ikke er fan af de nye gule kugler. Særlig bolde af mærket Dunlop har mødt kritik.

- Jeg synes ikke, at de her bolde er gode til hårde baner. Man får et stort chok, når man slår til dem. Efter en kamp havde jeg store smerter i mit håndled, men jeg troede kun, at det var et problem, jeg havde, sagde Medvedev ifølge tennismediet Ubitennis i februar.

Efterfølgende har det dog vist sig, at russeren ikke er ene om smerten.

Danske Holger Rune måtte nemlig trække sig fra turneringen i Rotterdam i februar på grund af en skade i håndleddet, som kom oven på et styrt under Australian Open. Men i et skriftligt svar til DR Sporten sår tennisstjernen tvivl om, hvorvidt styrtet er eneårsag til skaden.

- Jeg havde ikke tænkt over, at den tunge bold kan genere håndleddet mere end normalt, før jeg læste et interview med Medvedev i går, skriver Holger Rune til DR Sporten.

- Det var markant anderledes at spille med den bold i Rotterdam i forhold til Paris med samme underlag, men en anden type bold. Så måske kombinationen af styrtet og boldene i virkeligheden er skyld i skaden.

Selvom Daniil Medvedev har kritiseret boldenes forfatning, formåede russeren alligevel at vinde AMRO Open i Rotterdam. (Foto: © Peter Dejong, Associated Press)

'Det kan blive smertefuldt'

Men kan der virkelig være så stor forskel i, hvilken forfatning boldene er i, når det er på et professionelt plan?

Det mener tennisstjernen Rafael Nadal i hvert fald, at der er.

- De siger, at boldene er den samme, men de er uden tvivl af en dårligere kvalitet. Vi kan ikke give dem det samme spin som tidligere, og efter et par skud mister de luft, sagde Nadal på et pressemøde før Australian Open.

Og det budskab går igen hos flere andre topspillere.

Boldene bliver hurtigere flade og lodne, mener de, hvilket efter sigende gør bolden en smule tungere at slå til og reducerer hastigheden, som boldene kan sendes afsted med. Og det kan ende med at have en betydning for spillet, mener blandt andre Novak Djokovic.

- Jeg tror, at vi kommer til at se mange flere af de lange kampe i år, end vi gjorde sidste år. Og den største grund til det er, at bolden er langsommere. Det påvirker spillet, sagde Novak Djokovic i januar, og bakkes op af kollegaen Andy Murray.

- Jeg tror, der var en 70-bolde lang duel i går (ved Australian Open, red.), og flere 35- og 45-bolde lange dueller. Det er ikke normalt, sagde Murray.

En af de meget omtalte og kritiserede bolde fra Dunlop, som har var i spil ved Australian Open i januar. (Foto: © Asanka Brendon Ratnayake, Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved)

Men hvad er så problemet i det?

Ifølge spillerne selv er det, at boldene ikke kan skrues i samme grad, hvilket leder til længere dueller. Det betyder flere slag per spiller, som medfører en belastning, som spillerne ikke nødvendigvis er vant til.

Den russiske tennisstjerne Daniil Medvedev lægger i hvert fald ikke skjul på, at han tror, at de nylige håndledsskader til topspillere som Holger Rune og Sebastian Korda har rod i problemerne med boldene.

- Hvis der er 15 spillere, der kommer ud og siger, 'jeg har oplevet det samme', er det uden tvivl et problem med boldene, sagde Medvedev i februar.

- Jeg synes, at valget af bolde burde blive genovervejet. For jeg tror, at hvis jeg ikke dagligt lægger en indsats i at træne mit håndled, ender det med at blive meget smertefuldt.