Tennisstjernen Naomi Osaka græd på banen - men med hjælp smager hun nu sejrens sødme igen

Tennisspilleren Naomi Osaka er begyndt at tale med en terapeut, efter hun i sin sidste kamp brød ud i gråd midt under en kamp.

Tennisstjernen Naomi Osaka under sin kamp mod australieren Astra Sharma. En kamp, som Osaka vandt. (Foto: Mark Brown © Ritzau Scanpix)

I sidste uge følte hun sig offentligt ydmyget, da hun fra tribunerne blev mødt af buhråb og nedladende kommentarer på tennisbanen i turneringen Indian Wells.

Midt i kampen brød hun ud i gråd, og opgøret endte med et nederlag.

Men onsdag fik den japanske tennisspiller Naomi Osaka oprejsning med for første gang siden den ubehagelige episode. I første runde af turneringen Miami Open vandt hun nemlig 6-3 og 6-4 mod australske Astra Sharma.

Nedladende kommentarer og buhråb fra tilskuerpladserne var erstattet med opildnende, positive tilråb i opgøret mod australieren - men det er ikke kun fra tribunen, japaneren har mødt opbakning.

På et pressemøde efter kampen fortæller tennisspilleren nemlig, at hun er begyndt at gå til terapeut.

- Jeg ved ikke, om jeg må sige det, men jeg er endelig begyndt at snakke med en terapeut efter Indian Wells, siger Naomi Osaka.

Naomi Osaka måtte tørre tårerne væk under sin kamp i Indian Wells i sidste uge, da en tilskuer råbte af hende. (Foto: Jayne Kamin-Oncea © Ritzau Scanpix)

De nedladende kommentarer, hun mødte i Indian Wells, fik da også flere store tennisstjerner til at vise deres opbakning til japaneren på diverse sociale medier.

Men efter hendes tårevædede exit ved Indian Wells er det særligt terapeuten, der har hjulpet hende tilbage på sporet.

- Jeg har indset, hvor meget det hjælper. Jeg er glad for, at jeg har gode folk omkring mig, der fortalte mig, at jeg skulle gå i den retning, siger hun.

Er det et tabu at søge hjælp?

Situationen ved Indian Wells var dog langt fra den første, der skabte overskrifter og debat om Osakas mentale sundhed.

Sidste år trak hun sig fra grandslam-turneringerne French Open og Wimbledon på grund af problemer med social angst og depression.

Hun udeblev også fra pressemøder, fordi hun blev 'ramt af voldsomme bølger af angst', når hun satte sig foran mikrofonerne. Og i sommer udgav tennisstjernen en klumme i det amerikanske nyhedsmagasin Time Magazine med titlen ’It´s O.K. to not be O.K.’ – Det er ok ikke at være ok.

Det er dog langt fra alle topatleter, der er lige så åbenmundede om deres mentale sundhed som den japanske tennisstjerne.

Det fortæller Kristoffer Henriksen, der er sportspsykolog ved Team Danmark og professor ved Syddansk Universitet.

- Der er stadig et vist tabu om at arbejde med de mentale sider af sit spil eller sine sportslige præstationer, siger han.

Derfor håber sportspsykologen også, at Osaka kan inspirere andre til at tale mere frit, når det kommer til mental sundhed.

- Jeg synes hele tiden, vi ser, at når store navne står frem, så inspirerer det de unge.

- Det her med at få italesat, at man skal tage sin mentale sundhed alvorligt, og at atleter gør det, det er rigtig vigtigt, siger Kristoffer Henriksen.

Både i Danmark og i resten af verden har der været et øget fokus på atleters mentale sundhed de senere år.

Særligt herhjemme er udviklingen gået i den positive retning, men at store stjerner som Naomi Osaka taler frit om sit mentale helbred, har også sat skub i processen på internationalt plan.

- Der er lige nu en trend i retning af, at man støtter mere op om, at atleter stopper op og tager deres mentale sundhed alvorligt, siger Kristoffer Henriksen.

Føler sig bedre rustet

Efter at have sejret i kampen mod australieren onsdag, blev Osaka under et interview afbrudt af en række tiljublende fans.

’Naomi, jeg elsker dig’, lød det fra tilskuerrækkerne. Og med et smil og et ydmygt nik, viste tennisstjernen sin taknemmelighed.

Den episode kan du se i videoen herunder.

Tårerne er altså blevet erstattet af et smil hos japaneren. I hvert fald for nu.

Og Naomi Osaka selv siger, at snakkene med terapeuten har stor del i netop den udvikling.

- Jeg er før blevet buhet ad, men aldrig rigtig råbt ad. Det (situationen ved Indian Wells, red.) hylede mig lidt ud af den. Men jeg føler, at jeg er bedre forberedt på den slags nu, siger hun.

Torsdag aften fortsatte de gode takter for Naomi Osaka, da hun besejrede tyske Angelique Kerber i to sæt.