Tidligere dansk topdommer kritiserer Serenas opførsel: 'Ville en sand mester ikke have gjort'

Christina Olausson, der i 12 år var aktiv som dommer på højeste niveau, mener ikke, at Serena Williams blev behandlet uretfærdigt.

Serena Williams' opførsel i US Open finalen var ikke en mester værdig, siger tidligere topdommer, Christina Olausson. (Foto: USA TODAY SPORTS © Scanpix)

Som tidligere hoveddommer på WTA-touren er der ikke noget verdensnavn, som Christina Olausson mangler at give hånd og ønske god kamp. De er der alle sammen, de store spillere.

Martina Navratilova, Monica Seles. Martina Hingis. Kim Clijsters og Steffi Graf. Sågar Boris Becker og John McEnroe har fået en hilsen med.

Også ugens mest omtalte tennisspiller, Serena Williams, har været under Christina Olaussons ledelse på banen. Scenerne fra sidste weekends US Open finale imponerede dog ikke den tidligere topdommer.

- En sand mester ville skændes lidt med dommeren, men så have genvundet sit fokus og fortsat kampen. Jeg har normalt stor respekt for Serena på banen, og for hendes kamp for rettigheder uden for banen, men det var meget uklogt af hende at trække feminisme-kortet i den situation, siger Christina Olausson.

Christina Olausson, til venstre, ved Davis Cup i 1999. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Ramos gjorde sit arbejde

Undervejs i finalen fik Serena Williams en advarsel for 'coaching', hvorefter hun smadrede sin ketcher, fik fratrukket et point, fortsatte med at protestere, for til sidst at få frataget et parti af kampens dommer, Carlos Ramos.

Efter kampen forklarede Williams til verdenspressen, at dommeren have opført sig sexistisk, da ingen mandlige spillere, der reagerer på samme måde, vil blive holdt op til de samme standarder, og dermed heller modtage den straf, som Carlos Ramos uddelte fra sin stol.

En udmelding, som kvindernes internationale tennisorganisation, WTA, bakkede op.

Men for Christina Olausson, der i seks år havde den højeste dommerrangering i tennis, og blandt andet har en Wimbledon-semifinale under bæltet, er der ingen tvivl om, at Carlos Ramos blot gjorde sit arbejde.

- Serena træder bestemt ved siden af. I forhold til den første advarsel om 'coaching', så har hendes træner allerede indrømmet, at det var tilfældet. En spiller er desuden fuldt ansvarlig for sin egen træner, så hun kan sagtens få en advarsel for 'coaching', selv om hun ikke opdager håndtegnene.

- Ingen spillere får desuden lov til at ødelægge sin ketcher uden en advarsel, og hvis man som dommer ikke giver den advarsel, så kommer man ikke på Center Court igen, siger Christina Olausson.

Det samlede billede tæller

Det var dog den tredje overtrædelse, som i den seneste uge for alvor har fået debatten til at rase. For da Serena Williams gennem andet sæt fortsatte med at brokke sig til Carlos Ramos, for til sidst at kalde ham en tyv, så fik portugiseren nok, og fratog altså Serena Williams et parti.

Men Serena Williams argument om, at Carlos Ramos håndterede episoden anderledes, fordi hun er kvinde, køber Christina Olausson ikke.

- Carlos Ramos er kendt for at behandle alle ens, han er fair og har stor integritet. Han lod hende komme af med frustrationerne i hele tre sidebyt i et forsøg på at få hende til at falde ned, men Serena valgte selv at eskalere situationen - og på et tidspunkt er man nødt til at træde ind som dommer og stoppe det, siger Christina Olausson.

Dommere overvejer reaktion

I kølvandet på den opbakning, som Serena Williams har modtaget fra WTA og det amerikanske tennisforbund, har flere hoveddommere i følge Washington Post overvejet at boykotte Serena Willams kampe, da dommerne ikke føler sig tilstrækkeligt støttet, når en kollega som Carlos Ramos bliver angrebet på sin integritet.

Derudover er dommerne utilfredse med, at de ikke kan udtale sig om kampe, forsvare sig selv, når de pludselig bliver omdrejningspunkt for en debat, der strækker sig langt ud over tennis.

Christina Olausson tror ikke på, at det ender med et boykot, men med en fortid som topdommer er hun på linje med sine tidligere kollegaer.

- Jeg tvivler på, at der kommer til at ske en decideret boykot, men jeg kan forstå, at der er stor utilfredshed blandt dommerne omkring manglen på støtte fra deres forbund. Alle aktive dommere har fået mundkurv på, så det er svært at vide præcis, hvad der foregår.

- Det ville skuffe mig, hvis ikke WTA melder ud med et løfte om støtte til deres dommere i situationer som denne, hvor der ikke blev bukket under for pres. Især hvis man ønsker tydelige rammer, grænser og regler skal være ens af alle, siger Christina Olausson.

Serena Williams modtog en bøde på cirka 100.000 kroner for episoden. Hun vandt knap 12 millioner kroner for sin andenplads i US Open.

Facebook
Twitter