Tomme tribuner og fesen fanzone: Sløj sæsonfinale siger farvel til Singapore

Wozniacki og de øvrige tennisstjerner sikrer Singapore eksponering i hele verden under sæsonfinalen i tennis – de lokale er ligeglade.

(Foto: Wallace Woon © Scanpix)

Torsdag aften. Mørket sænker sig over de 10.000 tilskuerpladser i Singapore Indoor Stadium. I røg og damp entrerer Caroline Wozniacki banen til sin sidste gruppekamp ved årets sæsonfinale i tennis.

En begejstret stadionspeaker præsenterer sidste års danske vinder af turneringen. Men begejstringen bliver ikke ligefrem delt ude i mørket, hvor hovedparten af de 10.000 sæder til aftenens hovedkamp mellem Caroline Wozniacki og Elena Svitolina er tomme.

Allerede når man træder ud af metroen på ”Stadium”-stationen, mærker man den døde stemning. Udover at være næsten menneske-tom en halv time før dagens kamp er der ingen skilte, bannere eller reklamer, der fortæller, at en række af verdens største kvindelige sportsstjerner er i byen.

Det virker ikke som om, byen har omfavnet turneringen, der i år spilles i Singapore for femte og sidste gang. En antagelse som den lokale journalist Jason De La Peña, der dækker turneringen for Fox Sports, bekræfter.

- Folk i Singapore er stille og viser ikke følelser offentligt. De vil hellere se kampene på tv. Folk her går op i to ting: uddannelse og efterfølgende karriere samt aftjening af værnepligt. Alt andet kommer efter. Det gør sport til noget marginalt sammenlignet med hvad sport betyder i Europa og Vesten generelt, fortæller Jason De La Peña.

Shipping, transport og finans er tre af de sektorer, der gør Singapore til et af de mest velhavende lande i verden. Og også årsagen til, at sæsonfinalen for fem år siden flyttede fra Tyrkiet til Singapore.

For virksomheder i de tre sektorer har en global platform og så en eksponeringsmulighed i tennis. En mulighed, hvor de, uagtet en halvtom hal og manglende folkelig opbakning, kunne få Singapore brandet hos milliarder af tv-seere verden over.

Hjemlig fornemmelse for Wozniacki

Uden for hallen forsøger et par af de globale sponsorer for turneringen at banke en stemning op, tidligere topspillere giver autografer, men sammenlignet med fanzoner ved andre store begivenheder er her ikke ligefrem fest.

Som de fleste andre offentlige steder i Singapore er alkohol og rygning forbudt, og de fleste tilskuere passerer stille forbi den rungende musik, og de forgæves forsøg på at hype turneringen.

I et hjørne af den halvtomme hal træder en gruppe danske roligans i karakter. De har, helt i den danske ånd, iklædt sig rød/hvide farver for på bedst mulig måde at bakke deres landsmand op i aftenens kamp.

De er ikke mange, men de høres tydeligt. ”Kom så Caro,” lyder det fra flere steder i hallen.

Med klaphatte om halsen er Jens Maul Jørgensen og Tina Madsen klar til kamp. De har hver deres Dannebrog i hånden. Dem havde de også med sidste år, da de oplevede Caroline Wozniacki vinde turneringen.

Efterfølgende skrev hun autografer på alle danske flag i hallen, så flagene har naturligvis fået genvalg. Parret har boet 15 år i udlandet, de seneste to i Singapore, og mærker hvordan eventyret i udlandet har påvirket deres forhold til danskhed.

- Vi føler os mere danske for hvert år, vi har været i udlandet. Man lærer at værne om de værdier, man har med hjemmefra. Begrebet hygge har vi eksempelvis gjort meget ud at bevare og også udbrede det til de venskaber vi har knyttet i Schweiz, Tyskland og Singapore, hvor vi har boet.

- Det kan være ting som at invitere venner hjem på middag. Det er naturligt for os danskere, men grænseoverskridende for folk her i Singapore. Men når de først har prøvet det, så er de vilde med det, på den måde er det fedt at kunne udbrede danske traditioner, fortæller Tina Madsen.

Imens snakken går kigger de forbipasserende lokale nysgerrigt på de to danskere, der med deres klaphatte om halsen i den grad skiller sig ud fra den grå masse af hovedsageligt asiatiske tilskuere til aftenens kamp.

Ægteparret er en aktiv del af det danske miljø i Singapore, der tæller cirka 1200 mennesker. En stor del overværede Caroline Wozniackis sejr i sidste års sæsonfinale. I dag er cirka 50 danskere i fokus i hallen, fra alle hjørner kæmper de for at hjælpe deres landsmand til den nødvendige sejr for at få en plads i weekendens semifinale.

Det lykkedes ikke denne gang, de rød/hvide roligans må drage hjem med et nederlag i bagagen. Alligevel er de opløftede over en aften med den stemning og begejstring de er vokset op med, og som sport giver. En begejstring de i deres dagligdag som udlandsdanskere i Singapore må kigge langt efter.

Og langt må de danske roligans i Singapore også kigge efter Caroline Wozniacki i fremtiden. Efter fem år med sæsonfinale i Singapore for verdens bedste tenniskvinder er det slut, når finalen er spillet på søndag. Fra næste år og ti år frem skal årets sidste turnering med deltagelse af de otte bedste spillere i kalenderåret spilles i Kinesiske Shenzhen.

Facebook
Twitter