Toptræners tragedie kostede karrieren: 'Svære tanker fyldte alt'

Tennissportens største navne ville have Michael Mortensen som træner. Men hans steddatters tragiske død fik ham til at prioritere familie over sport. 

(Foto: Marcel Zyskind)

En novemberaften i 2011 ringer det på hos familien Mortensen i hjemmet på Frederiksberg. Michael Mortensen løfter dørtelefonens rør og tror, en god ven laver grin, da stemmen fortæller, det er fra politiet. Men beskeden bliver formelt gentaget, og alvoren går op for ham.

Det handler om familiens ældste datter Filippa. Hun kom som helt lille til Danmark fra Sverige med sin mor Maria, der senere blev til den danske tennistræners kone. Derfor har Michael Mortensen altid følt et stort ansvar for Filippa, selvom hun ikke biologisk er hans datter. Naturligt står han derfor også ængsteligt i døråbningen for at tage imod politiet, der er på vej op ad trapperne.

Beskeden er brutal, Filippa er blevet ramt af en bil. Hun er hårdt kvæstet og er blevet kørt på hospitalet. Michael og konen Maria efterlader den yngste teenagedatter Sarah hjemme i lejligheden og bliver i fuld udrykning kørt til hospitalet af politiet.

De er ved Filippas side dag og nat, men efter en uge opgiver lægerne at redde deres datter. Hendes kvæstelser er for voldsomme, intet kan gøres.

Filippas tragiske død har indtil nu været en privat ting for Michael Mortensen, men i biografien om den danske tennistræner ”Grus” fortæller han for første gang offentligt om skæbnen, der ramte familien.

Trænerkarriere toppede

Tiden efter den traumatiske oplevelse er et følelsesmæssigt kaos, og Michael Mortensen kan ikke samle tankerne om noget som helst. Slet ikke sin karriere som tennistræner, der toppede få måneder før Filippas dødsfald.

- Det kan være svært at få en familie til at hænge sammen i sådan en situation, derfor var det sidste, vi havde brug for, at jeg rejste væk og forfulgte mine egne drømme, forklarer Michael Mortensen.

Fire måneder før den skæbnesvangre aften i december er Michael Mortensen i Paris. Han er træner for den kinesiske tennisspiller Li Na, der ganske overraskende vinder Grand Slam-turneringen French Open.

Michael Mortensen træner her Venus Williams. (Foto: Christian fisker © christian fisker)

En historisk bedrift – både for Li Na, der som den første kineser vinder en af tennissæsonens fire store turneringer, og for Mortensen, der tilsvarende er den første dansker træner, som fører sin elev til triumf i en Grand Slam.

Men i tennissporten er det mere reglen end undtagelsen, at samarbejder som dét, Na og Mortensen havde, kun har et flygtigt liv. Til trods for den store triumf i Paris bliver Mortensen opsagt som træner for Na, da kineseren ryger ud af sæsonens sidste Grand Slam, US Open.

Samarbejdet er dog ikke gået ubemærket hen, og i Mortensens mailboks lander flere tilkendegivelser i slutningen af året fra topspillere som Eugenie Bouchard, Dominica Cibulkova og OL-guldvinder Monica Puig. De vil trænes af danskeren.

Men da der er mest bud efter Mortensen, dør Filippa. Og med hende bliver hans trænerkarriere sat på standby – de mange henvendelser får negativt svar. Familien kommer før tennis.

- Jeg havde så mange svære tanker, at jeg slet ikke nåede at ærgre mig over den karriere, der blev kastet direkte ned i skraldespanden. Jeg havde ikke overskud til det. Det vigtigste for mig i den tid var at være der for min familie.

Enormt afsavn

I årene før Filippas død arbejder Mortensen, der i sin tid var professionel double-spiller, som tennistræner i KB i København. Her opbygger han en tæt relation til familien Wozniacki, og da Danmarks største tennisstjerne rager uklar med sin svenske træner i 2014, er det Mortensen, som tager over.

Pludselig står han langt fra Danmark, langt fra familien hjemme på Frederiksberg med billet til tennissportens nomadeliv. Dubai blev til New York som blev til Californien. Fællesnævneren er sterile hotelværelser og et liv, som Mortensen efter flere års fravær har svært ved at abonnere på.

Caroline Wozniacki har underskrevet ny kontrakt med KB. som Michael Mortensen var cheftræner for i 2008. (Foto: JØRGENSEN JAKOB)

- Det var svært at rejse ud, afsavnet var enormt. Jeg vidste, familien derhjemme havde brug for mig, jeg havde brug for dem. Vi savnede hinanden begge veje. Det var fagligt let nok at være tilstede, når jeg stod på banen med Caroline, siger Mortensen.

- Problemerne kom, når jeg havde tid til at være mig selv, det var den der kronisk dårlige samvittighed. Det lå hele tiden i baghovedet, at man svigtede. Det gik ikke, forklarer Michael Mortensen.

I dag er 57-årige Mortensen ikke længere træner for Caroline Wozniacki. I stedet arbejder han som ekspert hos tv-stationen Eurosport, og samtidig er han også træner for en række unge danske tennistalenter i København.

Men vigtigst af alt, så er Mortensen igen kommet hjem til familien med bevidstheden om, at han ikke lige nu ser det som et scenarie at returnere til et trænerjob i den internationale tennisverden. En verden, der den dag i dag stadig har bud efter danskeren.

Michael Mortensen her med den amerikanske tennislegende John McEnroe. Billede fra bogen "Grus".

- Vi har i dag fået en hverdag til at fungere. Men hvordan vil vi reagere, hvis jeg pludselig forlader den for at forfølge trænergerningen? Det ved jeg ikke, siger Michael Mortensen.

- Jeg frygter, det kan være en stor belastning for familien, der stadig er skrøbelig. Den pris, det sats, er jeg ikke villig til at tage endnu. Måske modet og overskuddet en dag igen er til det, men jeg ved det ikke, slutter Michael Mortensen.

Michael Mortensens bog ’Grus’ er skrevet af Peter Pilegaard og udkommer fredag den 28.september.

Facebook
Twitter