Upopulær Tsitsipas bruger alle sportens 'små våben' - søndag kan han indtage tennistoppen

Stefanos Tsitsipas kan med en finalesejr i Australian Open stige til tops på verdensranglisten.

Stefanos Tsitsipas lød som en populær herre.

Den græske tennisstjerne fik det meste af publikum til at grine, da han tørt konstaterede, at han da meget godt kan lide tallet ét. Med en sejr i søndagens Australian Open-finale kan Stefanos Tsitsipas nemlig spille sig op som verdensetter, og det er da meget fedt, ikke?

- Jeg har arbejdet hårdt for at spille i sådanne finaler, som også har en dybere mening. Det er en drengedrøm at blive verdensetter, og jeg er tæt på, siger Stefanos Tsitsipas, inden han lader sig hylde af publikum.

Men selvom folk klappede ad grækeren, da han holdt sin tale efter semifinalesejren over Karen Khachanov, er han alt andet end populær.

Stefanos Tsitsipas beskyldes for at være udspekuleret, usportslig og for at misbruge sportens regler.

Grækeren var særligt i vælten, da hans toiletvaner kom i fokus for snart halvandet år siden. Ifølge en tennisekspert handler det om en vilje til at vinde for enhver pris - og det koster på populariteten.

Under sin kamp mod Andy Murray ved US Open i 2021 skulle Stefanos Tsitsipas på toilettet. Grækeren vandt, men efterfølgende var det hverken kampens spænding eller seværdighed, som tog overskrifter. Det var Tsitsipas’ toiletbesøg. (Foto: © Elsa, 2021 Getty Images)

En (lang) tur på tønden i New York

- Det tager Stefanos Tsitsipas dobbelt så lang tid at gå på toilettet, som det tager Jeff Bezos (amerikanske milliarder og ejer af et rumfartsselskab, red.) at flyve til det ydre rum, konstaterede den britiske tennisspiller Andy Murray efter sit nederlag til Stefanos Tsitsipas i 2021.

Tyskeren Alexander Zverev servede ligeledes hårdt, da han satte ord på grækerens toiletpauser, som under US Open var over otte minutter lange.

- Hvis han ikke skulle til månen og tilbage under sine toiletpauser, ville det være rart, sagde Zverev på et pressemøde.

Hverken Andy Murray eller Alexander Zverev var altså vildt begejstrede for Stefanos Tsitsipas under den amerikanske grand slam-turnering for to år siden.

Kritikerne mente, at Stefanos Tsitsipas udnytter sine ture på det lille hus. Dels fordi han eftersigende sender sms'er til sin far for at indhente taktiske råd. Dels fordi de lange pauser i spillet frustrerer modstanderen.

Ifølge Eurosports tennisekspert Michael Mortensen handler det i bund og grund om, at Stefanos Tsitsipas vil gøre alt for at vinde.

- Stefanos Tsitsipas er en karimatisk person, men mange spillere slår sig på ham, fordi han er så frembrusende på og uden for banen. Han har resultaterne, men folk synes også, at han fylder for meget, siger Michael Mortensen.

Og så er der hans far, fortsætter tenniseksperten. Apostolos Tsitsipas er ligeledes blevet en usympatisk figur i tennisregi, fordi han i tide og utide råber dessiner til sønnike på tidspunkter, "hvor han burde stikke piben ind", forklarer Michael Mortensen.

- Stefanos Tsitsipas bruger alle de små finter, og jeg tror, han synes, det er fint, at hans far går modstanderen på. Stefanos Tsitsipas er en stor strateg, men nogle gange er det i gråzonen.

- Tsitsipas bliver hele tiden bedre rent teknisk og mentalt, så han skal nok blive nummer et i verden. Medmindre en vis dansker vipper ham af pinden, siger Michael Mortensen. (Foto: © Loren Elliott)

Kampen i kampen

Denne form for kynisme smitter af på Stefanos Tsitsipas' omdømme, mener Michael Mortensen. Men grækeren er ligeglad, for han er på en mission mod verdenstoppen, og så gælder alle midler.

- Han er god til at bruge de her små våben, men det er hans finalemodstander Novak Djokovic også. Han har også den samme kant, der både har været positiv, men også skabt problemer for dem begge.

Et godt eksempel er fra fredagens pressemøde, hvor ingen af de to finalister i Australien tilsyneladende kunne huske, at de mødte hinanden i finalen ved French Open i 2021.

- Jeg tror aldrig, at han (Tsitsipas, red.) har spillet en finale, har han?, spurgte Novak Djokovic på et pressemøde.

Adspurgt om ovenstående udmelding svarede Tsitsipas, at han heller ikke kunne huske kampen. Men selvfølgelig kan de det, siger Michael Mortensen.

Stefanos Tsitsipas efter sin semifinalesejr natten til fredag dansk tid. Ifølge Michael Mortensen har han, hvad der skal til for at vinde grand slam-titler og at blive verdensetter. (Foto: © Fazry Ismail)

"Glemsomheden" bruges bevidst for at tirre modstanderen. Kan man vinde den mentale kamp på forhånd, står man godt, når finalen løber af stablen søndag, lyder det fra tenniseksperten.

Der er med andre ord lagt op til et brag af en tennisfinale, når verdens nummer fire og fem, Tsitsipas og Djokovic, søndag finder ketsjerne frem. Vinderen bliver ny verdensetter.

Men selv hvis det i denne omgang skulle mislykkes Tsitsipas at vinde sin første grand slam-finale, skal han nok gøre det i fremtiden, mener Michael Mortensen.

- Tsitsipas bliver hele tiden bedre rent teknisk og mentalt, så han skal nok blive nummer et i verden, lyder det fra ekspertkommentatoren.

Australian Open-finalen spilles på søndag klokken 9.30. Du kan se opgøret mellem Tsitsipas og Djokovic på Eurosport og følge det her på dr.dk.